Share

cover art for AVSNITT 216: KONSTEN ATT LÄKA TRAUMA OCH LEVA LIVET FULLT UT

Hälsorevolutionen

AVSNITT 216: KONSTEN ATT LÄKA TRAUMA OCH LEVA LIVET FULLT UT

Season 8, Ep. 216

Veckans gäst är bokaktuella Annika Bevington, tidigare chefsjurist på Google, nu författare, egenföretagare och föreläsare inom personlig utveckling, traumabearbetning och autentiskt ledarskap. I detta starka avsnitt berättar hon om nya boken "Att leva för oss båda" (The Bookaffair förlag) som handlar om livet efter tragedin, det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017, då Annikas man Chris och ytterligare 4 personer miste livet. När hennes livskamrat, pappan till hennes två små söner, togs ifrån henne, rasade allt och hon började sökandet efter vad det innebär att leva livet fullt ut. De metoder och verktyg som hon har upptäckt hjälpte inte bara att läka hennes svåra trauma, utan Annika fick dessutom tillgång till ett nytt djup inom sig, som innehöll en outgrundlig sorg men också en ny inre glöd och en djup tacksamhet till livet.

I ett samtal med Carina, som också blev änka tidigt, när hon förlorade sin man Anders i cancer 2021, berättar Annika om hur hon sakta men säkert blivit "en Pippi istället för en Annika" och hur hon nu vill dela sina erfarenheter med andra. "Vi behöver ta hand om oss själva och sluta lyssna på den där inre, dömande rösten."

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

More episodes

View all episodes

 • 220. AVSNITT 220: DOPAMINFASTA – tips och tankar för dig som vill bli mer närvarande i stunden

  54:25
  Vi gästas av Patrick Wincent, beteendeterapeut, coach och författare till nya boken "Dopaminfasta: Lär dig styra hjärnans belöningssystem och få bättre fokus, närvaro och tålamod". Ett så spännande samtal om vart vi är på väg och hur vi kan sätta gränser för vår mobilanvändning, vare sig det gäller att jaga likes i sociala medier, nätshopping eller spel.Du får även ett recept på "Krispig broccolisallad med gojibär och pumpakärnor". PS gojibär har visat sig stötta just hjärnan.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 219. AVSNITT 219: SOMMARFAVORIT! TONÅRSHJÄRNAN – VÄGEN TILL ATT FÖRSTÅ OCH KOMMUNICERA BÄTTRE

  01:17:13
  EXTRA! Utvald sommarrepris! Maria och Carina har valt ut några specialavsnitt som vi släpper i repris. Avsnitt som innehåller kunskap, insikter, tankar som vi tror kan på djupet stärka ditt liv. Och vi vill vara säkra på att så många som möjligt nås av dem. Författaren och föreläsaren Lena Skogholm är en fantastisk människa. Hon har satt ihop avancerad hjärnforskning med en stark mänsklig insikt om vardagsproblem vi människor möter. Och ger oss verktyg att ta oss an svåra situationer med en starkare förståelse och väldigt praktiska tips. Vi gjorde två avsnitt med henne om hennes hyllade bok "Koden till tonårshjärnan" (The Book Affair) – här ihopklippta till ett. Det handlar om konsten att hantera tonåringar, som ju kan vara så underbara och så svåra att bemöta. Vare sig vi är föräldrar eller har tonåringar i släkten eller på jobbet inom skolan eller vården, så är Lenas berättelse och tips verkligen handfasta, humoristiska och humanistiska. Lena Skogholm är även författare till bästsäljaren ”Bemötandekoden” som har sålts i över 50 000 exemplar och som har getts ut i flera länder. Hon är beteendevetare och pedagog, en av få med specialisering på hur vi kan ha nytta av hjärnforskning på ett mycket konkret sätt oss människor emellan, och hur vi kan bygga hjärnmuskler.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 218. AVSNITT 218: SOMMARFAVORIT! Tid för inre reflektion

  45:23
  Utvald sommarrepris! In the middle of nowhere i Umbrien i Italien checkar Maria och Carina in på ett modernt kloster för fyra dagars retreat med yoga, meditation, digital detox, storslagen natur – och middagar i tystnad ackompanjerade av gregorianska munkar.Från härliga bad i vattenfall till chanting, tungyoga och klangskålar, en och annan solhälsning och perspektiv på livet med hjälp av "ora et labora". Häng med på vår dagbok från retreaten och möt yoga- och meditationsläraren Anna Sadhana Pilotti, som lämnade svenska Saltsjöbaden för de italienska bergen.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • SOMMARPÄRLOR: DEL 7 – DEN BLOMSTERTID 🌸 Botanisera mera!

  12:10
  Du har väl inte missat vår sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker och annat smått och gott. Sånt vi mår vi bra av och vill dela med oss av.  Vi vet ju att många av er som lyssnar tycker om att vara ute i naturen och det gör vi med. I denna femte sommarpärla tänkte vi prata lite om denna blomstertid, hur vi kan lära känna växtligheten när allt prunkar runt omkring oss. Helt enkelt öka på artkunskapen. Maria läste biologi på universitetet och tipsar om att det kan vara härligt att lära sig ett nytt växtnamn i veckan.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • SOMMARPÄRLOR: DEL 6 – DIGITAL DETOX! Strategier för en mer skärmfri semester

  11:46
  Du har väl inte missat vår sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker och annat smått och gott. Sånt vi mår vi bra av och vill dela med oss av.  I denna femte sommarpärla tänkte vi prata lite kring hur vi kan passa på att lägga bort mobilen och andra skärmar under sommaren och vad det kan göra med oss.Carina har blivit allt mer orolig för sitt mobilberoende och tänker prova en light-variant av digital detox. Maria hakar på. Vi zoomar även in den mobilfria trenden på kaféer och restauranger.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 217. AVSNITT 217: VARFÖR LJUGER VI EGENTLIGEN?

  59:27
  Veckans gäst är Thomas Erikson, världsledande ledarskapscoach tillika Sveriges mest översatta författare som har sålt över 10 miljoner böcker i "Omgiven av ..." - serien. Som en av vår tids största infotainers har han tillgängliggjort DISC-analysen och andra effektiva kommunikationsmodeller på ett sätt som hjälpt människor över hela världen att förstå sig själva och sin omgivning. Nu är han aktuell med nya ”Omgiven av lögnare – Därför är sanningen det sista du vill höra”. Varenda människa ljuger, menar Thomas. Vad beror det på? När är det rätt att ljuga? Och hur kan vi balansera mellan sanning och lögn och undvika att inte bli lurade.Veckans växt är tranbär och du får Marias recept på "fake bröd".En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • SOMMARPÄRLOR: DEL 5 – JOMO! Hur sätter man gränser för det sociala så man inte drunknar?

  12:24
  Vi fortsätter med Hälsorevolutionens sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. I denna femte sommarpärla tänkte vi tala om JOMO – det amerikanska uttrycket "Joy of Missing Out" (motsatsen till FOMO = Fear Of Missing Out) alltså glädjen i att ta ansvar för sin egen vila ... Och det är inte alltid det lättaste...En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 215. 💚📚☀️BOKSPECIAL! AVSNITT 215: MARIAS OCH CARINAS BÄSTA SOMMARLÄSNING

  48:32
  Sommaren är som gjord för att hinna läsa lite extra. Carina och Maria diskuterar några av sina bästa gamla och nya boktips. Böcker som drabbar, inspirerar, skapar spänning och nya insikter. Varsågoda! Här är listan på alla böcker vi tipsar om i denna sommarbokspecial:MARIAS 7 BOKTIPS:"Konsten att inte dö: upptäck maten som enligt vetenskapen ger ett längre och friskare liv" av Michael Greger, M.D och Gene Stone (Soulfoods, eng titel "How not to die”) Om mat som bekämpar sjukdom.”Barabbas" av Pär Lagerkvist (Brombergs). Lättläst vacker klassiker. "Djävulsstjärnan” av Jo Nesbø (Bonnier Pocket). Superläskig thriller med älskade kommissarien Harry Hole.”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk” av Björn Natthiko Lindeblad (Bonnier Fakta) Modern lättläst klassiker, som många läst och alla älskar.”Andningsgunga” (Wahlström Widstrand) av Herta Muller. Nobelpristagaren, otroligt vacker bok om livet i Gulag och den stora svälten, stor litteratur"Grönsaker – Tillbehör och garnityr” av Tommy Myllymäki (Natur och Kultur). Sommarens bästa grönsakskokbok.Det står ett rum här och väntar på dig …: Berättelsen om Raoul Wallenberg” av Ingrid Carlberg (Norstedts) Otroligt intressant och välskriven bok om denne fantastiske man som räddade så många judar. CARINAS 7 BOKTIPS”Skilsmässan” av Moa Herngren (Norstedts) kom ut 2021. Relationsdrama som nominerades till Årets bok och har blivit en internationell succé! PS Moa har även nyss släppt en ny bok ”Syskonfejden" som verkar väldigt spännande."Levande och döda” av Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag). Utsågs till Sveriges bästa kriminalroman 2023 och Glasnyckeln 2023 för bästa Nordiska kriminalroman.”Vad hände dig? av Oprah Winfrey och psykiatern Bruce D. Perry (Bookmark) om hur man kan läka från trauma. ”Gruppen” av  Sigge Eklund (Albert Bonniers förlag) en febrig, drabbande läsupplevelse.  "Dancing Queen” av Denise Rudberg (Norstedts) Otroligt välresearchad polisroman med sköna vardagsskildringar.”En flickas memoarer” av Annie Ernaux (Norstedts). Oerhört starkt och personligt av denna franska favoritförfattare och 2022 års Nobelpristagare i litteratur."Vi ska leva för oss båda" av Annika Bevinger (The Book Affair) Personligt och klokt skrivet om att läka ihop efter sorg och trauma.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.