Share

cover art for AVSNITT 199: Helgbonus! 💚MATCHA – RENÉE VOLTAIRE OM DEN HÄLSOSAMMA, JAPANSKA TECEREMONIN

HĂ€lsorevolutionen

AVSNITT 199: Helgbonus! 💚MATCHA – RENÉE VOLTAIRE OM DEN HÄLSOSAMMA, JAPANSKA TECEREMONIN

Season 8, Ep. 199
‱

Nyfiken pÄ matcha, den japanska téceremonin? Idag ska vi dyka ner i en urgammal ritual, tillika en stark hÀlsotrend. GÀst i detta inspirerande helgbonusavsnitt Àr Renee Voltaire, matrevolutionÀr och passionerad matchaexpert efter mÄnga resor till Asien. 

Är vi te- eller kaffemĂ€nniskor? Det pratar Ă€ven Maria och Carina om.

Veckans ört Àr förstÄs matcha och ni fÄr Àven Marias recept pÄ banan-matcha smoothie.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

More episodes

View all episodes

 • 210. HELGBONUS! AVSNITT 210: MARIAS OCH CARINAS SOMMARDRÖMMAR

  34:32
  Jobbstressen, trÀningen, avkopplingen, grillfesterna, alkoholen, relationerna, slÀkten, resorna, platserna dÀr du kan landa. Hur hittar man en sommarbalans som gör att man mÄr sÄ bra som möjligt utan att drunkna i olika förvÀntningar och mÄsten? Maria och Carina diskuterar sina förhoppningar och farhÄgor att navigera runt, för att uppfylla sina sommardrömmar.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 209. AVSNITT 209: VAGUSNERVEN – Kroppens största förbindelselĂ€nk

  36:24
  Veckans gĂ€st Ă€r forskaren Kerstin UvnĂ€s Moberg, lĂ€kare och professor i fysiologi, som har vigt sitt liv Ă„t att missionera kring kvinnors hĂ€lsa och vĂ€lbefinnande. Sedan mĂ„nga Ă„r undervisar hon lĂ€karstudenter i hur vagusnerven, den största förbindelselĂ€nken som binder ihop hjĂ€rna och mage, pĂ„verkar hjĂ€rtrytm och i stort sett alla funktioner pĂ„ en rad olika sĂ€tt. Ja, detta avsnitt Ă€r önskat av mĂ„nga er lyssnare. Äntligen ska vi fördjupa oss i vagusnervens betydelse och vad man kan göra för att stĂ€rka den – sjunga, chanta, gurgla, bada kallt och mycket mer.Kerstin Ă€r en mycket uppskattad förelĂ€sare vĂ€rlden över, dessutom fyrabarnsmor och författare, aktuell med nya boken ”Medfödd – Om förmĂ„gan att vara förĂ€lder och oxytocinets effekter”. Missa inte heller det maffiga avsnitt om oxytocin, överregleraren till vagusnerven, som vi spelade in nyligen. En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • HÄLSOREVOLUTIONENS SOMMARPÄRLOR – DEL 1

  06:43
  PremiÀr för HÀlsorevolutionens sommarserie "SommarpÀrlor", smÄ tips om hÀlsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att lÀsa i solstolen och annat smÄtt och gott. SÄnt som fÄr oss att mÄ bÀttre och ökar livskÀnslan. Denna första sommarpÀrla tittar vi nÀrmare pÄ Zon 2, det vill sÀga lÄgintensiv trÀning, som enligt ny forskning Àr extra stÀrkande för mitokondrierna, cellernas energifabriker.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 208. AVSNITT 208: MÖT CARINAS MEDIUM – Frida hjĂ€lper mĂ€nniskor att komma i kontakt med döda anhöriga

  01:05:32
  Carinas sjÀlvbiografiska roman "Vi ses pÄ andra sidan" handlar om hennes vÀg genom sorgen och hur hon tar hjÀlp av en rad terapeuter och coacher, dÀribland veckans gÀst, Frida Westerdahl, medium och andlig rÄdgivare. "Jag var nyfiken pÄ att utforska det mediala rummet. Frida hjÀlpte mig att förlösa grÄten och komma i kontakt med Anders efter hans död. KÀnslan var oerhört stark. Jag spelade in alla vÄra samtal för att försöka förstÄ och Äterge det sÄ exakt som möjligt". Sedan boken kom ut har hundratals lÀsare hört av sig och skickat meddelanden och mÄnga av dem har frÄgat om Frida för att fÄ hjÀlp att lÀka sorg och försöka nÄ anhöriga som inte lÀngre finns i livet. Intresset för spiritualitet och att hitta en andlig vÀg i livet har blivit allt större. Vad ska man tro pÄ? Det Àr förstÄs upp till var och en. Tron pÄ Ànglar och andevÀrlden Àr stark inom mÄnga kulturer, till exempel blÄzonerna och forskning visar att den som gÄr i kyrkan lever lÀngre. Andlig tro sÀtter Àven igÄng den lÀkande substansen oxytocin.I veckans avsnitt öppnar vi dörren till detta grÀnsland. Frida berÀttar hur hon hittade sitt kall och hur hon som medium kan hjÀlpa till att kanalisera, vÀgleda och förmedla kontakt med de döda.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 207. AVSNITT 207: BLI VÄN MED DIN SÖMN – Henrik StĂ„hls bĂ€sta tips

  33:02
  Veckans gÀst Àr skÄdespelaren, författaren och dramatikern Henrik StÄhl, poddaren bakom succépodden "Somna med Henrik", dÀr han med sin lugna stÀmma guidar lyssnare frÄn vaket till sovande tillstÄnd. Hör honom berÀtta om varför han blev en röst i natten, varför han slutade dricka alkohol, trÀnar intensivt och om bÀsta knepen för hur vi kan sova bÀttre, bland annat genom att inte koppla det lika mycket till prestation. "Jag vill vara som en kompis som sover över hos en och bara pratar och pratar ... det Àr som en meditation för mig att spela in avsnitten."En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 206. AVSNITT 206: SJÄLVLEDARSKAP & SJÄLVMEDKÄNSLA

  52:33
  Snabba förÀndringar, tidspress och höga krav gör att mÄnga av oss gÄr runt med stÀndigt höga kortisolnivÄer. Hur kan vi lÀra oss att planera tiden bÀttre och fÄ in ÄterhÀmtning sÄ att vi orkar mÄ bra och prestera i lÀngden? Hur ökar man motstÄndskraften och minskar stressen? Veckans gÀst Àr Karin Otterbjörk, organisationskonsult och tidigare chef, nu aktuell med boken "Palla trycket: Leda sig sjÀlv och andra till ett hÄllbart sjÀlvledarskap". Du fÄr konkreta verktyg och tips, kopplade till de tre fundamenten i sjÀlvledarskap:sjÀlvkÀnnedomriktning och mÄlsjÀlvreglering och vanor.Dessutom hyllar vi kanelen, veckans blodsockerbalanserande krydda och du fÄr ett recept pÄ hÀlsopannkakor med kanel och pÀron.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 205. AVSNITT 205: MATEN SOM MOTAR CANCERN

  53:23
  Maten Àr ett viktigt verktyg i kampen mot cancer, det vet vi frÄn en rad forskningsstudier. Veckans gÀst Anna Ottosson, jobbar med cancerrehabilitering och Àr legitimerad dietist med över 25 Ärs erfarenhet. Nu har hon skrivit boken "Kraften i maten" för den som vill veta mer om de senaste rönen, fylld med tips, recept, konkreta verktyg och rÄd som vilar pÄ VÀrldscancerfondens kostrekommendationer.Varje Är fÄr över 70,000 mÀnniskor ett cancerbesked. Bakom varje besked stÄr en drabbad mÀnniska och anhöriga, familj, vÀnner, arbetskamrater. Alla frÄgar sig: "vad kan vi göra nu?" Och den som fÄtt diagnosen tÀnker: "Hur skall jag leva för att fÄ bÀsta chansen att klara mig?En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 204. AVSNITT 204 – del 2: DET NYA LIVET – DEN FJÄRDE TRIMESTERN

  45:17
  Veckans gĂ€ster, Opokua Britton Cavaco, sjuksköterska och doula, har tillsammans med Maria Borda, antropolog, skrivit boken ”NĂ€r livet börjar”. Vad kan vi göra för att skapa en starkare postpartumkultur? Hur kan vi hjĂ€lpas Ă„r att stötta den nyblivna mamman under "den fjĂ€rde semestern" – de första tre mĂ„naderna efter förlossningen? NĂ„got som varit sjĂ€lvklart sedan urminnes tider i mĂ„nga kulturer, medans det i Sverige handlar mycket om att snabbt lĂ€mna BB och snabbt komma pĂ„ benen. "Se det gĂ€rna som en förlĂ€ngning av graviditeten", sĂ€ger Opokua och Maria.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 204. AVSNITT 204 – DEL 1: DEN VIKTIGA FÖRSTA TIDEN EFTER FÖRLOSSNINGEN

  20:34
  I detta uppsnack berĂ€ttar Carina om livet som nybliven smĂ„barnsmamma med mjölkstockning och kolikbebis och Maria om sömnlösa nĂ€tter med en bebis som fick RS-virus.Den första tiden i livet – den mest fantastiska och mest sköra tiden kanske i vĂ„ra liv – bĂ„de för barnet och för förĂ€ldrar.... Över hela jorden Ă€r den födande kvinnan omgiven av andra mĂ€nniskor den hĂ€r perioden. Men i vĂ„r kultur lĂ€mnar man BB och kommer ofta hem, tvĂ„ ensamma förĂ€ldrar, som med första barnet knappt har nĂ„gon aning om vad som ska ske....I nĂ€sta del möter du veckans gĂ€ster, Opokua Britton Cavaco, sjuksköterska och doula, som tillsammans med antropologen Maria Borda har skrivit boken ”NĂ€r livet börjar”. Den handlar om vad vi kan göra för att skapa en starkare postpartumkultur.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.