Share

cover art for AVSNITT 199: Helgbonus! 💚MATCHA – RENÉE VOLTAIRE OM DEN HÄLSOSAMMA, JAPANSKA TECEREMONIN

HĂ€lsorevolutionen

AVSNITT 199: Helgbonus! 💚MATCHA – RENÉE VOLTAIRE OM DEN HÄLSOSAMMA, JAPANSKA TECEREMONIN

Season 8, Ep. 199
‱

Nyfiken pÄ matcha, den japanska téceremonin? Idag ska vi dyka ner i en urgammal ritual, tillika en stark hÀlsotrend. GÀst i detta inspirerande helgbonusavsnitt Àr Renee Voltaire, matrevolutionÀr och passionerad matchaexpert efter mÄnga resor till Asien. 

Är vi te- eller kaffemĂ€nniskor? Det pratar Ă€ven Maria och Carina om.

Veckans ört Àr förstÄs matcha och ni fÄr Àven Marias recept pÄ banan-matcha smoothie.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

More episodes

View all episodes

 • 204. AVSNITT 204 – del 2: DET NYA LIVET – DEN FJÄRDE TRIMESTERN

  45:17
  Veckans gĂ€ster, Opokua Britton Cavaco, sjuksköterska och doula, har tillsammans med Maria Borda, antropolog, skrivit boken ”NĂ€r livet börjar”. Vad kan vi göra för att skapa en starkare postpartumkultur? Hur kan vi hjĂ€lpas Ă„r att stötta den nyblivna mamman under "den fjĂ€rde semestern" – de första tre mĂ„naderna efter förlossningen? NĂ„got som varit sjĂ€lvklart sedan urminnes tider i mĂ„nga kulturer, medans det i Sverige handlar mycket om att snabbt lĂ€mna BB och snabbt komma pĂ„ benen. "Se det gĂ€rna som en förlĂ€ngning av graviditeten", sĂ€ger Opokua och Maria.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 204. AVSNITT 204 – DEL 1: DEN VIKTIGA FÖRSTA TIDEN EFTER FÖRLOSSNINGEN

  20:34
  I detta uppsnack berĂ€ttar Carina om livet som nybliven smĂ„barnsmamma med mjölkstockning och kolikbebis och Maria om sömnlösa nĂ€tter med en bebis som fick RS-virus.Den första tiden i livet – den mest fantastiska och mest sköra tiden kanske i vĂ„ra liv – bĂ„de för barnet och för förĂ€ldrar.... Över hela jorden Ă€r den födande kvinnan omgiven av andra mĂ€nniskor den hĂ€r perioden. Men i vĂ„r kultur lĂ€mnar man BB och kommer ofta hem, tvĂ„ ensamma förĂ€ldrar, som med första barnet knappt har nĂ„gon aning om vad som ska ske....I nĂ€sta del möter du veckans gĂ€ster, Opokua Britton Cavaco, sjuksköterska och doula, som tillsammans med antropologen Maria Borda har skrivit boken ”NĂ€r livet börjar”. Den handlar om vad vi kan göra för att skapa en starkare postpartumkultur.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 203. AVSNITT 203: LÖPARGLÄDJE – SÅ KOMMER DU IGÅNG MED VÅRJOGGEN!

  50:22
  Maria springer till arabisk musik och Carina joggar till Daft punk och the Killers. Veckans gÀst Àr advokaten Helena BjÀlkemo som delar sitt hÀrliga löparliv pÄ Instagram. I det hÀr extra energifyllda avsnittet lÀr vi oss ordet "gogga", men framförallt fÄr vi massor av konkreta inspirerande tips pÄ hur man kan komma igÄng med vÄrlöpningen. Vinsterna Àr mÄnga. Utmaningen Àr att ta det i sin takt och att försöka göra det till en vana.Vi fÄr Àven recept pÄ en energirik bulletproof coffee med kollagen och kardemumma.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 202. AVSNITT 202: NYA MATTRENDER MED RENÉE VOLTAIRE

  38:43
  "Matglad och nyfiken." SÄ beskriver hon sig sjÀlv, veckans gÀst, matpionjören och entreprenören Renée Voltaire. Hon har varit passionerat intresserad av mat Ànda sedan hon var liten, och nÀsta Är firar hennes företag 20 Är. Mottot Àr "peace, love and sustainable food" och att verka för hÄllbarhet i alla led. Samtidigt som den konventionella livsmedelsindustrin blir allt bÀttre pÄ att utveckla snabbmat, som trycker pÄ vÄrt nervsystem och fÄr oss att lÀngta efter Àn mer sött eller fetter som skadar oss, sÄ kommer det ocksÄ en vÄg av hÀlsoinnovationer pÄ matfronten. VÀlkommen till ett spÀnnande avsnitt om hur vÄra matvanor har förÀndrats.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlÀggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 201. AVSNITT 201 – DEL 2: MOT DÖDEN – Filosofen Patrick Linden i ett livsbejakande samtal

  32:51
  Dags för del 2 av veckans dubbelavsnitt: möt vĂ„r spĂ€nnande gĂ€st, filosofen Patrick Linden, aktuell med boken "Mot döden – en radikalt livsbejakande filosofi" (Volante) Boken bygger pĂ„ de populĂ€ra kurser som Patrick hĂ„llit under flera Ă„r vid New York University, till exempel kursen "Death, longevity and values".Hur gamla kan vi bli? Vad Ă€r ett gott liv? Och mĂ„ste vi ens acceptera att vi ska dö? Det Ă€r frĂ„gor som vi stĂ€ller oss i detta hisnande avsnitt. HĂ€ng med! Och stort tack för att du lyssnar!En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 201. AVSNITT 201 – DEL 1: MOT DÖDEN – Maria och Carinas tankar inför veckans spĂ€nnande möte

  23:27
  Detta Ă€r uppsnacket, del 1 av veckans dubbelavsnitt – i del 2 möter du veckans spĂ€nnande gĂ€st, filosofen Patrick Linden, aktuell med boken "Mot döden – en radikalt livsbejakande filosofi" (Volante) Boken bygger pĂ„ de populĂ€ra kurser som Patrick hĂ„llit under flera Ă„r vid New York University, till exempel kursen "Death, longevity and values".Maria och Carina vĂ€rmer upp genom att prata om sina attityder till Ă„ldrande och döden.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 200. AVSNITT 200: WARRIOR DIET – KRIGARDIETEN, SÅ FUNKAR DEN!

  52:06
  I dagens samhĂ€lle har vi ofta tillgĂ„ng till mat och snacks dygnet runt. Kroppen Ă€r inte gjord för det, och hinner inte vila och reparera sig.NĂ€r Maria nyligen intervjuade lĂ„nglevnadsforskaren David Sinclair vid Harvard Universitet i USA, vĂ€rldens frĂ€mste lĂ„nglevnadsforskare, menade han att det frĂ€msta man kan göra för att förlĂ€nga livet Ă€r att minska sitt matfönster. Det innebĂ€r oftast att man förlĂ€nger nattens fasta, antingen innan man lĂ€gger sig genom att Ă€ta middag tidigt, eller vĂ€nta med dagens första mĂ„ltid. En del gĂ„r lĂ€ngre och Ă€ter enligt krigar-dieten, "Warrior diet". Vad Ă€r det och varför kan det vara bra?Veckans gĂ€st Ă€r Sebastian Lindberg, hĂ€lsocoach och personlig trĂ€nare (för bland annat Carina) som bara Ă€ter en gĂ„ng om dagen under ett matfönster pĂ„ 2–4 timmar. Han Ă€r ocksĂ„ vegan. Vi fĂ„r veta hur Sebastian lĂ€gger upp sina mĂ„ltider och hur han upplever att hans kropp och vĂ€lmĂ„ende har pĂ„verkats.Veckans vĂ€xt och recept: Sparris. Du fĂ„r Ă€ven ett blodsockerbalanserande recept med Ă€ggröra, sparris och citronsalsa som passar perfekt nĂ€r man ska bryta sin fast.aEn podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 198. AVSNITT 198: ÄLSKADE OXYTOCIN – SĂ„ kan du stimulera det heta mĂ„-bra-hormonet

  48:07
  Oxytocin Ă€r det urgamla dĂ€ggdjurshormonet som mĂ€nniskan delar med bĂ„de hĂ€star och valar. Det kan binda oss samman med andra mĂ€nniskor, stötta oss nĂ€r vi föder barn, dĂ€mpa Ă„ngest och öppna upp vĂ„r mĂ€nsklighet. Veckans gĂ€st Ă€r forskaren och professorn Kerstin UvnĂ€s Moberg som Ă€r en av vĂ€rldens frĂ€msta experter pĂ„ oxytocin och har vigt sitt liv Ă„t att missionera kring kvinnors hĂ€lsa och vĂ€lbefinnande. Maria och Carina diskuterar hur de sjĂ€lva pĂ„verkas av oxytocin, bland annat nĂ€r det gĂ€ller relationer, och fascineras av Kerstin och den spĂ€nnande kunskap hon delar.Kerstin UvnĂ€s Moberg Àr lĂ€kare och professor i fysiologi, en mycket efterfrĂ„gad och uppskattad förelĂ€sare vĂ€rlden över och fyrabarnsmor. Hon har bedrivit forskning kring oxytocin i 40 Ă„r och har haft ett livslĂ„ngt intresse för kvinnors fysiologi och hĂ€lsa. Hon har dĂ€rtill skrivit ett flertal böcker, översatta till en rad olika sprĂ„k, om oxytocin och dess positiva effekt pĂ„ olika processer i kroppen. Just nu Ă€r hon aktuell med nya boken ”Medfödd – Om förmĂ„gan att vara förĂ€lder och oxytocinets effekter”.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förlĂ€ggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.