Share

cover art for AVSNITT 195: Exklusivt möte! DR GABOR MATÉ OM HUR TRAUMA OCH STRESS KAN GÖRA DIG SJUK

Hälsorevolutionen

AVSNITT 195: Exklusivt möte! DR GABOR MATÉ OM HUR TRAUMA OCH STRESS KAN GÖRA DIG SJUK

Season 8, Ep. 195

Vi är så stolta över att presentera veckans gäst, den världskända kanadensiska läkaren Gabor Maté, vars banbrytande bok nu är aktuell på svenska: Myten om det normala – att läka trauma och sjukdom i en toxisk kultur. Trots alla framsteg inom medicin och sjukvård ökar kroniska sjukdomar lavinartat i västvärlden, och allt fler unga lider av mental ohälsa. Hur går det ihop?

Hur påverkar våra känslor vår fysiska hälsa? Ja en ny gren av immunologin, psykoneuroimmunologi visar just hur vårt sjukdomsförsvar kan sänkas av mycket stress ....

I det här samtalet pratar Gabor Maté bland annat om:

 • "The good die young" heter ett uttryck. Är det farligt att vara för snäll och omtänksam? Ja, säger Maté, det finns faktiskt forskning som visar hur det kan göra dig sjuk. Hur gamla barndomstrauman dyka upp och skapa ångest och sjukdom, om vi inte sätter gränser. Fråga dig själv, var i ditt liv säger du inte nej?
 • "Om du lever i ett dysfunktionellt förhållande med en neurotisk partner, tänk inte att du kan göra om honom/henne. Du behöver välja mellan din partner eller dig själv, och det beslutet kommer vara smärtsamt."
 • ... en rådande "ensamhetspandemi" – han menar att ensamhet är vårt enskilt största hälsoproblem.
 • "Du behöver inte vara perfekt", uppmanar han alla föräldrar. "Var nyfiken och fråga vad som stressar barnen, men tänk inte att du ska fixa allt."

Gabor Maté förklarar hur individens och samhällets mående är tätt sammankopplat, och visar vägen till läkning.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

More episodes

View all episodes

 • 204. AVSNITT 204 – DEL 1: DEN VIKTIGA FÖRSTA TIDEN EFTER FÖRLOSSNINGEN

  20:34
  I detta uppsnack berättar Carina om livet som nybliven småbarnsmamma med mjölkstockning och kolikbebis och Maria om sömnlösa nätter med en bebis som fick RS-virus.Den första tiden i livet – den mest fantastiska och mest sköra tiden kanske i våra liv – både för barnet och för föräldrar.... Över hela jorden är den födande kvinnan omgiven av andra människor den här perioden. Men i vår kultur lämnar man BB och kommer ofta hem, två ensamma föräldrar, som med första barnet knappt har någon aning om vad som ska ske....I nästa del möter du veckans gäster, Opokua Brittion Cavaco, sjuksköterska och doula, som tillsammans med antropologen Maria Borda har skrivit boken ”När livet börjar”. Den handlar om vad vi kan göra för att skapa en starkare postpartumkultur.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 203. AVSNITT 203: LÖPARGLÄDJE – SÅ KOMMER DU IGÅNG MED VÅRJOGGEN!

  50:22
  Maria springer till arabisk musik och Carina joggar till Daft punk och the Killers. Veckans gäst är advokaten Helena Bjälkemo som delar sitt härliga löparliv på Instagram. I det här extra energifyllda avsnittet lär vi oss ordet "gogga", men framförallt får vi massor av konkreta inspirerande tips på hur man kan komma igång med vårlöpningen. Vinsterna är många. Utmaningen är att ta det i sin takt och att försöka göra det till en vana.Vi får även recept på en energirik bulletproof coffee med kollagen och kardemumma.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 202. AVSNITT 202: NYA MATTRENDER MED RENÉE VOLTAIRE

  38:43
  "Matglad och nyfiken." Så beskriver hon sig själv, veckans gäst, matpionjören och entreprenören Renée Voltaire. Hon har varit passionerat intresserad av mat ända sedan hon var liten, och nästa år firar hennes företag 20 år. Mottot är "peace, love and sustainable food" och att verka för hållbarhet i alla led. Samtidigt som den konventionella livsmedelsindustrin blir allt bättre på att utveckla snabbmat, som trycker på vårt nervsystem och får oss att längta efter än mer sött eller fetter som skadar oss, så kommer det också en våg av hälsoinnovationer på matfronten. Välkommen till ett spännande avsnitt om hur våra matvanor har förändrats.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 201. AVSNITT 201 – DEL 2: MOT DÖDEN – Filosofen Patrick Linden i ett livsbejakande samtal

  32:51
  Dags för del 2 av veckans dubbelavsnitt: möt vår spännande gäst, filosofen Patrick Linden, aktuell med boken "Mot döden – en radikalt livsbejakande filosofi" (Volante) Boken bygger på de populära kurser som Patrick hållit under flera år vid New York University, till exempel kursen "Death, longevity and values".Hur gamla kan vi bli? Vad är ett gott liv? Och måste vi ens acceptera att vi ska dö? Det är frågor som vi ställer oss i detta hisnande avsnitt. Häng med! Och stort tack för att du lyssnar!En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 201. AVSNITT 201 – DEL 1: MOT DÖDEN – Maria och Carinas tankar inför veckans spännande möte

  23:27
  Detta är uppsnacket, del 1 av veckans dubbelavsnitt – i del 2 möter du veckans spännande gäst, filosofen Patrick Linden, aktuell med boken "Mot döden – en radikalt livsbejakande filosofi" (Volante) Boken bygger på de populära kurser som Patrick hållit under flera år vid New York University, till exempel kursen "Death, longevity and values".Maria och Carina värmer upp genom att prata om sina attityder till åldrande och döden.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 200. AVSNITT 200: WARRIOR DIET – KRIGARDIETEN, SÅ FUNKAR DEN!

  52:06
  I dagens samhälle har vi ofta tillgång till mat och snacks dygnet runt. Kroppen är inte gjord för det, och hinner inte vila och reparera sig.När Maria nyligen intervjuade långlevnadsforskaren David Sinclair vid Harvard Universitet i USA, världens främste långlevnadsforskare, menade han att det främsta man kan göra för att förlänga livet är att minska sitt matfönster. Det innebär oftast att man förlänger nattens fasta, antingen innan man lägger sig genom att äta middag tidigt, eller vänta med dagens första måltid. En del går längre och äter enligt krigar-dieten, "Warrior diet". Vad är det och varför kan det vara bra?Veckans gäst är Sebastian Lindberg, hälsocoach och personlig tränare (för bland annat Carina) som bara äter en gång om dagen under ett matfönster på 2–4 timmar. Han är också vegan. Vi får veta hur Sebastian lägger upp sina måltider och hur han upplever att hans kropp och välmående har påverkats.Veckans växt och recept: Sparris. Du får även ett blodsockerbalanserande recept med äggröra, sparris och citronsalsa som passar perfekt när man ska bryta sin fast.aEn podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 199. AVSNITT 199: Helgbonus! 💚MATCHA – RENÉE VOLTAIRE OM DEN HÄLSOSAMMA, JAPANSKA TECEREMONIN

  36:08
  Nyfiken på matcha, den japanska téceremonin? Idag ska vi dyka ner i en urgammal ritual, tillika en stark hälsotrend. Gäst i detta inspirerande helgbonusavsnitt är Renee Voltaire, matrevolutionär och passionerad matchaexpert efter många resor till Asien. Är vi te- eller kaffemänniskor? Det pratar även Maria och Carina om.Veckans ört är förstås matcha och ni får även Marias recept på banan-matcha smoothie.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 198. AVSNITT 198: ÄLSKADE OXYTOCIN – Så kan du stimulera det heta må-bra-hormonet

  48:07
  Oxytocin är det urgamla däggdjurshormonet som människan delar med både hästar och valar. Det kan binda oss samman med andra människor, stötta oss när vi föder barn, dämpa ångest och öppna upp vår mänsklighet. Veckans gäst är forskaren och professorn Kerstin Uvnäs Moberg som är en av världens främsta experter på oxytocin och har vigt sitt liv åt att missionera kring kvinnors hälsa och välbefinnande. Maria och Carina diskuterar hur de själva påverkas av oxytocin, bland annat när det gäller relationer, och fascineras av Kerstin och den spännande kunskap hon delar.Kerstin Uvnäs Moberg är läkare och professor i fysiologi, en mycket efterfrågad och uppskattad föreläsare världen över och fyrabarnsmor. Hon har bedrivit forskning kring oxytocin i 40 år och har haft ett livslångt intresse för kvinnors fysiologi och hälsa. Hon har därtill skrivit ett flertal böcker, översatta till en rad olika språk, om oxytocin och dess positiva effekt på olika processer i kroppen. Just nu är hon aktuell med nya boken ”Medfödd – Om förmågan att vara förälder och oxytocinets effekter”.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 197. AVSNITT 197: DEN LIVSVIKTIGA ÅTERHÄMTNINGEN – FORSKARENS BÄSTA TIPS

  53:57
  Vi undersöker nya tekniker för återhämtning – både snabba knep och mer långsiktiga tänkesätt som kan göra att vi orkar mer utan att bränna ut oss i en krävande värld. Människan är inte bara gjord för att vara PÅ, vi har behov av AV också. Ett AV som inte bara handlar om att ligga på soffan, utan om variation, delaktighet, mikropauser och bra arbetskamrater vi kan skratta med. Veckans gäst är Lina Ejlertsson, hälsovetare, känd som @aterhamtningsforskaren som forskar just om psykosocial stress och hur man bryter den bäst. Du får även på återhämtande inspirationsmusik från underbara Tina Turner "Beyond".En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.