Share

cover art for AVSNITT 177: DEL 1 – UPPSNACK OM VECKANS ÄMNE "SOVA SIG I FORM"

Hälsorevolutionen

AVSNITT 177: DEL 1 – UPPSNACK OM VECKANS ÄMNE "SOVA SIG I FORM"

Season 7, Ep. 177

SOV GOTT? En introduktion till denna veckas avsnitt där Maria och Carina samtalar om veckans ämne: Att sova sig i form.

I fortsättningen som kommer på torsdag möter du sömnforskaren Christian Benedict, aktuell med boken "Sov dig till ett bättre liv". Carina och Maria pratar om sina sömnmönster genom åren och delar sina bästa tips. I vilka livsfaser har vi sovit dåligt? Och hur ser sömnen ut nu?

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

More episodes

View all episodes

 • SOMMARPÄRLOR DEL 8: HÄRLIGA SOMMARDRINKEN!

  10:18
  SOMMARBONUS! Tänk en härlig sommarkväll med lite vänner och familj, något gott att dricka, lite tilltugg och anspråkslös samvaro i solnedgången. Det tänkte vi bjuda på i dagens Sommarpärla.Här i podden talar vi ju ofta om hur man hittar mat och dryck som skapar värde för hela kroppen. Varsågoda: Marias bästa tips på enkla goda drinktilltugg.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson. 
 • 220. AVSNITT 220: DOPAMINFASTA – tips och tankar för dig som vill bli mer närvarande i stunden

  54:25
  Vi gästas av Patrick Wincent, beteendeterapeut, coach och författare till nya boken "Dopaminfasta: Lär dig styra hjärnans belöningssystem och få bättre fokus, närvaro och tålamod". Ett så spännande samtal om vart vi är på väg och hur vi kan sätta gränser för vår mobilanvändning, vare sig det gäller att jaga likes i sociala medier, nätshopping eller spel.Du får även ett recept på "Krispig broccolisallad med gojibär och pumpakärnor". PS gojibär har visat sig stötta just hjärnan.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 219. AVSNITT 219: SOMMARFAVORIT! TONÅRSHJÄRNAN – VÄGEN TILL ATT FÖRSTÅ OCH KOMMUNICERA BÄTTRE

  01:17:13
  EXTRA! Utvald sommarrepris! Maria och Carina har valt ut några specialavsnitt som vi släpper i repris. Avsnitt som innehåller kunskap, insikter, tankar som vi tror kan på djupet stärka ditt liv. Och vi vill vara säkra på att så många som möjligt nås av dem. Författaren och föreläsaren Lena Skogholm är en fantastisk människa. Hon har satt ihop avancerad hjärnforskning med en stark mänsklig insikt om vardagsproblem vi människor möter. Och ger oss verktyg att ta oss an svåra situationer med en starkare förståelse och väldigt praktiska tips. Vi gjorde två avsnitt med henne om hennes hyllade bok "Koden till tonårshjärnan" (The Book Affair) – här ihopklippta till ett. Det handlar om konsten att hantera tonåringar, som ju kan vara så underbara och så svåra att bemöta. Vare sig vi är föräldrar eller har tonåringar i släkten eller på jobbet inom skolan eller vården, så är Lenas berättelse och tips verkligen handfasta, humoristiska och humanistiska. Lena Skogholm är även författare till bästsäljaren ”Bemötandekoden” som har sålts i över 50 000 exemplar och som har getts ut i flera länder. Hon är beteendevetare och pedagog, en av få med specialisering på hur vi kan ha nytta av hjärnforskning på ett mycket konkret sätt oss människor emellan, och hur vi kan bygga hjärnmuskler.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 218. AVSNITT 218: SOMMARFAVORIT! Tid för inre reflektion

  45:23
  Utvald sommarrepris! In the middle of nowhere i Umbrien i Italien checkar Maria och Carina in på ett modernt kloster för fyra dagars retreat med yoga, meditation, digital detox, storslagen natur – och middagar i tystnad ackompanjerade av gregorianska munkar.Från härliga bad i vattenfall till chanting, tungyoga och klangskålar, en och annan solhälsning och perspektiv på livet med hjälp av "ora et labora". Häng med på vår dagbok från retreaten och möt yoga- och meditationsläraren Anna Sadhana Pilotti, som lämnade svenska Saltsjöbaden för de italienska bergen.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • SOMMARPÄRLOR: DEL 7 – DEN BLOMSTERTID 🌸 Botanisera mera!

  12:10
  Du har väl inte missat vår sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker och annat smått och gott. Sånt vi mår vi bra av och vill dela med oss av.  Vi vet ju att många av er som lyssnar tycker om att vara ute i naturen och det gör vi med. I denna femte sommarpärla tänkte vi prata lite om denna blomstertid, hur vi kan lära känna växtligheten när allt prunkar runt omkring oss. Helt enkelt öka på artkunskapen. Maria läste biologi på universitetet och tipsar om att det kan vara härligt att lära sig ett nytt växtnamn i veckan.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • SOMMARPÄRLOR: DEL 6 – DIGITAL DETOX! Strategier för en mer skärmfri semester

  11:46
  Du har väl inte missat vår sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker och annat smått och gott. Sånt vi mår vi bra av och vill dela med oss av.  I denna femte sommarpärla tänkte vi prata lite kring hur vi kan passa på att lägga bort mobilen och andra skärmar under sommaren och vad det kan göra med oss.Carina har blivit allt mer orolig för sitt mobilberoende och tänker prova en light-variant av digital detox. Maria hakar på. Vi zoomar även in den mobilfria trenden på kaféer och restauranger.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 217. AVSNITT 217: VARFÖR LJUGER VI EGENTLIGEN?

  59:27
  Veckans gäst är Thomas Erikson, världsledande ledarskapscoach tillika Sveriges mest översatta författare som har sålt över 10 miljoner böcker i "Omgiven av ..." - serien. Som en av vår tids största infotainers har han tillgängliggjort DISC-analysen och andra effektiva kommunikationsmodeller på ett sätt som hjälpt människor över hela världen att förstå sig själva och sin omgivning. Nu är han aktuell med nya ”Omgiven av lögnare – Därför är sanningen det sista du vill höra”. Varenda människa ljuger, menar Thomas. Vad beror det på? När är det rätt att ljuga? Och hur kan vi balansera mellan sanning och lögn och undvika att inte bli lurade.Veckans växt är tranbär och du får Marias recept på "fake bröd".En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • SOMMARPÄRLOR: DEL 5 – JOMO! Hur sätter man gränser för det sociala så man inte drunknar?

  12:24
  Vi fortsätter med Hälsorevolutionens sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. I denna femte sommarpärla tänkte vi tala om JOMO – det amerikanska uttrycket "Joy of Missing Out" (motsatsen till FOMO = Fear Of Missing Out) alltså glädjen i att ta ansvar för sin egen vila ... Och det är inte alltid det lättaste...En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 216. AVSNITT 216: KONSTEN ATT LÄKA TRAUMA OCH LEVA LIVET FULLT UT

  58:52
  Veckans gäst är bokaktuella Annika Bevington, tidigare chefsjurist på Google, nu författare, egenföretagare och föreläsare inom personlig utveckling, traumabearbetning och autentiskt ledarskap. I detta starka avsnitt berättar hon om nya boken "Att leva för oss båda" (The Bookaffair förlag) som handlar om livet efter tragedin, det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017, då Annikas man Chris och ytterligare 4 personer miste livet. När hennes livskamrat, pappan till hennes två små söner, togs ifrån henne, rasade allt och hon började sökandet efter vad det innebär att leva livet fullt ut. De metoder och verktyg som hon har upptäckt hjälpte inte bara att läka hennes svåra trauma, utan Annika fick dessutom tillgång till ett nytt djup inom sig, som innehöll en outgrundlig sorg men också en ny inre glöd och en djup tacksamhet till livet.I ett samtal med Carina, som också blev änka tidigt, när hon förlorade sin man Anders i cancer 2021, berättar Annika om hur hon sakta men säkert blivit "en Pippi istället för en Annika" och hur hon nu vill dela sina erfarenheter med andra. "Vi behöver ta hand om oss själva och sluta lyssna på den där inre, dömande rösten."En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.