Share

cover art for Gubben Med Hatten #10 - Trail Talk med Jonna om vårt Forskningsprojekt, Mental Agility och om hur viktigt Fölprägling och Naturlig Inridning är för hästar idag.

Gubben Med Hatten

Gubben Med Hatten #10 - Trail Talk med Jonna om vårt Forskningsprojekt, Mental Agility och om hur viktigt Fölprägling och Naturlig Inridning är för hästar idag.

Ep. 10
Gubben Med Hatten #10 - Trail Talk med Jonna om vårt Forskningsprojekt, Mental Agility och om hur viktigt Fölprägling och Naturlig Inridning är för hästar idag.


Nu är vi här med ett nytt Trail Talk. Jonna och jag har satt oss ner och funderat över flera viktiga saker kring just fysisk träning av hästar, samtvåra opservationer kring Apollo som just är med ett otroligt spännande forskningsprojekt vi håller på med här på gården. Att få bort hans stereotype beteende med luftsnappning.

 

Vi kommer även runt fölprägling och inridning och vad och varför just de två utbildningsstadier är så viktiga.

Det har varit ett tag sedan vi sist satt ner och spelade in ett podcast, men det visade sig att vi ändå hade en del på hjärtat och samtalet blev fylld rätt så enkellt.  

Jag hoppas verkligen att du kommer få mycket bra inspiration och information ut av samtalet så du själv kan göra en skillnad med din häst.


Men innan du lyssnar!!!

 

Tillåt mig att slå ett litet slag för vår nyaste online distansutbildning Naturlig Inridning.

 

Den är absolut något av det bästa av sitt slag här i Skandinavien och kan med garanti hjälpa dig till att göra övergången från marken och upp i sadeln så stressfri, effektiv och säker som det bara går.

 

Det är en utbildning som genom många videolektioner ger dig den mall som jag har lärt mig och utfärdigat genom många många år och många många olika typ av hästar och som kan hjälpa dig att släppa oron för inridningen, de stora kostnader och även den ängest det kan ge att skicka din häst iväg och inte vara helt säker på vilket resultat som kommer hem efteråt.

 

Så gå in och kolla på den. Just nu har vi ett EARLY BIRD erbjudande där du kan köpa utbildningen innan lanseringen till ett rabatterat pris på enbart 4250kr.

Från 1a december när utbildningen lanseras kommer den att kosta 5000kr.

 

Gå in på det online Hästakademi via den här länk: Hästakademin och anmäl dig idag.

 

Glöm inte när du väl är inne på sidan att anmäla dig vårt nyhetsbrev så du är först på att få nya erbjudanden, nyheter om våra evenemanger och annan viktig information som vi kommer med.

 

Vill du gärna göra en skillnad för podden här, så är vi först och främst väldigt tacksamma, men annars gör du det bäst genom att ta in informationen och lärdomerna som finns här, gilla och prenummerera på podcasten och självklart dela den med dom du älskar.

 

Gör ditt bästa och…. Gör en skillnad…

More episodes

View all episodes

 • 14. Gubben Med Hatten #14 - Emotionell Fitness i oss & i hästen!

  01:14:14
  Gubben Med Hatten #14 - Emotionell Fitness i oss & i hästen! Hejsan svejsanJag hoppas att vårkullern har kommit till dig också. Här hos oss då kliar det i hela kroppen för att komma ut och leka med hästarna och påbörja säsongen. Vintern går alltid med planering, uppbyggnad och förberedelse inför allt osm vi har planerat.Tex. De nya distansutbildningar vi kommer lansera och några nya vi ska påbörja att producera. Annars så går tiden åt att planera och strukturera upp våra evenemanger i år. Vi har vår turne där vi i mars ska till norge och april och maj är olika ställen i Sverige. I Juni ska vi till Danmark och över sommaren och hösten kommer vi vara i Sverige på olika platser. Bland annat ska vi till Luleå i Juli. Självklart har vi det stora evenemang den 2-3 September med Linda Parelli. Va?? Är det sant?? Ja det är sant. Linda och jag har genom en länge tid pratat mycket om och funderat en del på hur vi skulle kunna göra ett samarbete och visa det absolut bästa inom Natural Horsemanship, hästpsyklogi och partnerskap mellan hästar och människor. Så vi har kommit fram till att göra en helgkurs tillsammans. Två hela dagar fullpackad med utbildning, problemlösning, hästpsykologi, samarbete och hur man skapar en glad häst och en glad människa. Alltså en glad relation mellan hästar och människor. OM du inte vet vem Linda Parelli är så kan jag berätta att Linda är en av de mest välkända och duktigaste kvinnorna i hela hästvärlden och har många års erfarenhet av att utbilda och föreläsa om just hur man skapar en lycklig relation tillsammans med hästar.  Hon anses vara den ledande och främsta kvinnliga experten på hästpsykologi och utveckling baserad på hästpsykologi. Hon är en mästare på Mindful Riding och en otroligt talangfull dressyrryttare. Linda har coachat flera tusen hästmänniskor till att inte bara få en bättre relation med sin häst utan även hela vägen upp till att vinna OS i dressyr. Vårt evenemang är den 2-3e september i Hässleholm i Skåne och du kan boka din plats på vår hemsida: www.heartsandhorses.se  Då hoppas jag verkligen att du och alla dina vänner kommer och tar del av ett helt unikt evenemang. När men tillbaka till det podden. Den här gången fortsätter vi serien om vår personliga fitness och idag ska det handla om emotionell fitness. Det blev ett riktigt bra avsnitt vi spelade in på väg hem från ett lastningsuppdrag. Vi kommer runt om vad emotionell fitness är, varför det är viktigt och riktigt goda verktyg till hur vi kan träna vår emotionella fitness. För ja mina vänner. Vi behöver träna på det.Vi kommer även in på hur emotionell fitness ser ut hos hästen.
 • 13. Gubben Med Hatten #13 - Mental Fitness & Mental Agility i relation till att skapa ett bra partnerskap med din häst! Hur behöver vi att tänka?

  01:10:58
  Mental Fitness & Mental Agility i relation till att skapa ett bra partnerskap med din häst! Hur behöver vi att tänka?Hejsan Hästlinger…  Nytt år och nya tilltag. Jag har tyvärr varit både sjuk och skadad här över både jul och nyår och därför har du inte hört något från mig på ett tag. Men jag är uppe och igång igen och det betyder självklart flera videor och podcast. Den här gången pratar Jonna och jag om Mental Fitness och Mental Agility. Hur vi skapar ett positivt, progressivt och powerfult mindset. Hur vi behöver tänka för att kunna bli en bra partner, men även hur vi kan göra för att bli starkare mentalt och därmed lättare kunna ta oss genom negativa situationer och problem som vi alla vet, med garanti kommer resten av vårt liv. Jonna delar med sig av en av sina strategier för mental styrka, vilket är genom hendes Breathwork, alltså andetaget och jag pratar om hur jag tränar mig själv mentalt och vad som styr mitt mindset i alla situtationer. Men visste du att..... Linda Parelli kommer till Sverige. Va?? Är det sant?? Ja det är sant. Linda och jag har genom en länge tid pratat mycket om och funderat en del på hur vi skulle kunna göra ett samarbete och visa det absolut bästa inom Natural Horsemanship, hästpsyklogi och partnerskap mellan hästar och människor. Så vi har kommit fram till att göra en helgkurs tillsammans. Två hela dagar fullpackad med utbildning, problemlösning, hästpsykologi, samarbete och hur man skapar en glad häst och en glad människa. Alltså en glad relation mellan hästar och människor. OM du inte vet vem Linda Parelli är så kan jag berätta att Linda är en av de mest välkända och duktigaste kvinnorna i hela hästvärlden och har många års erfarenhet av att utbilda och föreläsa om just hur man skapar en lycklig relation tillsammans med hästar.  Hon anses vara den ledande och främsta kvinnliga experten på hästpsykologi och utveckling baserad på hästpsykologi. Hon är en mästare på Mindful Riding och en otroligt talangfull dressyrryttare. Linda har coachat flera tusen hästmänniskor till att inte bara få en bättre relation med sin häst utan även hela vägen upp till att vinna OS i dressyr. Vårt evenemang är den 2-3e september i Hässleholm i Skåne och du kan boka din plats på vår hemsida: https://www.heartsandhorses.se/hh-gathering.html Då hoppas jag verkligen att du och alla dina vänner kommer och tar del av ett helt unikt evenemang.
 • 12. Gubben Med Hatten #12 - Hästens Självbild. Hur ser det ut och hur bör det se ut?

  01:39:52
  Hästens Självbild. Hur ser det ut och hur bör det se ut?Hej vinter vän,  Den här gången blir det riktigt bra. Riktigt riktigt bra.Jonna och jag pratar fortfarande om självbild, men den här gången om självbild hos hästen. Hur hästar ser sig själva och hur vi kan hjälpa dom att se sig själva i samvaron med oss människor. Vi går på djupet och vi avkodar hur jag jobbar med hästar dagligen för att skapa en nödvändig och positiv förändring hos hästen så vi kan bli bra partners. Både Jonna och jag var riktigt taggade efter vårt samtal och fortsatta själv efteråt med ämnet. Det är nämligen riktigt intressant och svårt att släppa igen. Jag hoppas verkligen att du får en insyn i mitt arbete och i vad som behövs och gäller när vi ska skapa en relation och ett så naturligt partnerskap som möjligt med en häst.Kolla här!!!Världens mest respekterade och kända hästkvinna kommer till Sverige för första gången. Den 2-3 September 2023 kommer den välkända hästpsykologen Mikkel Oster och självaste Linda Parelli till Skyrup Country Club i Hässleholm och håller en tvådagars utbildning i partnerskap, samarbete och hur man skapar en bättre relation mellan människa och häst. Det blir både demos, föreläsningar, workshops och mycket annat. Allt från lastning av häst, markträning, problemlösning och självklart massor med ridning. Från grunden och hela vägen upp till högsta nivå. Linda är en av de mest välkända och duktigaste kvinnorna i hela hästvärlden och har många års erfarenhet av att utbilda och föreläsa om just hur man skapar en lycklig relation tillsammans med hästar. Hon anses vara den ledande och främsta kvinnliga experten på hästpsykologi och utveckling baserad på hästpsykologi. Hon är en mästare på Mindful Riding och en otroligt talangfull dressyrryttare. Linda har coachat flera tusen hästmänniskor till att inte bara få en bättre relation med sin häst utan även hela vägen upp till att vinna OS i dressyr. Mikkel är Hästpsykolog och har under de senaste 20 åren utbildat och föreläst om just samarbete mellan hästar och människor, med fokus på naturlig kommunikation. Han är respekterad som en av de främsta beteendespecialister och hästtränare i världen och han har hjälpt flera tusen elever att utveckla och utbilda sina hästar själva. Mikkel är även specialist på traumabehandling och rehabilitering av hästar, med några ganska kända exempel på otroliga förändringar hos hästen. Mikkels fokus är alltid inriktat på äkta samarbete mellan häst och människa. Han är även expert inom konceptetmed Meningsfull Träning och hästars utveckling. Tillsammans är Mikkel och Linda ett powerpaket som garanterat kommer att ge dig både inspiration, motivation och kunskap, men även specifika verktyg som du kan använda till din egen häst och er relation. Båda två är mycket pedagogiska och underhållande när de utbildar andra och de gersina elever en stärkt självkänsla och ett ökat självförtroende.Läs mera här:https://www.heartsandhorses.se/hh-gathering.html
 • 11. Gubben Med Hatten #11 - Trail Talk med Jonna om Personligt Ledarskap och att skapa en bättre självbild!

  01:18:21
  Trail Talk med Jonna om Personligt Ledarskap och att skapa en bättre självbild!Hej min finaste vän,  Det är Trail Talk som gäller och det är personlig utveckling det handlar om nu. Jag pratar alltid om vem vi behöver bli och hur vi behöver bli för att kunna bli en bra partner för våra hästar. En stor del av det ligger i vilken typ av ledare vi är.Så mycket av mina utbildningar handlar om att göra dig till en mera naturlig ledare för hästar och även för dig själv.  Då det är väldigt svårt att verkligen hjälpa en annan individ och vara en värdefull partner om inte vi kan vara det för oss själva. Så idag pratar vi om personligt ledarskap alltså hur vi är som ledare för oss själva. Mer exakt vårt självbild. Vem är vi på riktigt och vem vill vi vara? Hur blir vi den vi gärna vill vara och kanske mera viktigt hur blir vi den vi behöver vara för vår häst? Detta är något vi ta hål på i vårt samtal och ger dig konkreta verktyg du kan använda för både din egen skuld men även i dina relationer gentemot andra.Har du utmaningar i relationen med din häst?Är du trött på protester och på att känna att du ska kämpa för helt vanliga grejer?Vill du gärna ha mera frihet och tillåtelse att göra just det du önskar och drömmar om att göra med din häst?Vill du gärna ha det mest ultimata och unika partnerskap med din häst? Då bör du kolla på en av våra utbildningar på Hästakademin: Partnerskap med din häst! Utbildningen kan du gå på plats hos oss på Rosentorp i Skåne eller på distans via videolektioner online. På distansutbildningen kan du för enbart 300kr./månaden få tillgång till en unik och väldigt mångsidig, djupgående och lättsmält utbildning. Du kommer lära dig massor om hästpsykologi, hästars beteenden och samarbete från marken och från ryggen. Massor om utrustning, träning och mycket mycket mera. Du kommer även lära mycket om det vi kallar naturligt ledarskap och hur du behöver bli för att bli den bästa partnern för just din häst. Det finns en färdig kursplan du kan följa steg-för-steg, med flera olika hästar för att bredda din kunskap, olika problemställningar och olika beteenden. Det finns allt från markträning till lastträning, ridning och även frilongering, samt mycket teoretisk kunskap. Vi ger dig till och med Mikkels bok Partnerskap med som e-bok. Helt gratis. Det spelar ingen roll om du är helt ny med häst eller väldigt erfaren och gärna vill uppnå Mastery.Utbildning är gjort så att den ständigt uppdateras och ständigt utvecklas så att du alltid har tillgång till det senaste från oss. Vi gör även så att du har möjlighet att vara med på live online föreläsninger, lektioner, case studies eller Q&A´s. Du kan kolla på utbildningen och anmäla dig via vår hemsida. www.heartsandhorses.se (Klicka sedan på "Hästakademin" i menyn längst uppe eller på första sidan) Gå in och anmäla dig idag då får du 14 dagars gratis provperiod och kan kolla om det är något för dig.
 • 9. Gubben Med Hatten #9 - Anna Sundberg hoppar in i hjärtarna på oss alla.

  01:17:10
  Gubben Med Hatten #9 - Anna Sundberg hoppar in i hjärtarna på oss alla. Detta samtal var riktigt trevligt. Det hade också en väldigt lång framförhållning och jag hann vara hos Anna och Hampe några gångar innan vi fick till en träff.Men Anna kom på besök hos oss och lekte lite med Cassie och därnäst hade vi ett samtal om Annas resa från ung lång tjej på ridskolan där hon bara passade in och fick det hon letade efter. Vilket då ledde till en framtid med hästar. Anna har massor med positiv energi, hon är inkännande, empatisk och otroligt lärovillig.Förhoppningsvis kan du lära dig av Annas historia och exempel.För distansutbildningar eller kurser kan du kolla på vår hemsida: www.heartsandhorses.se
 • 8. Gubben Med Hatten #8 - Trail Talk om Fölprägling, naturligt ledarskap och lärdomar från vardagen!

  56:24
  Trail Talk om Fölprägling, naturligt ledarskap och lärdomar från vardagen!Nu är vi här med ett nytt Trail Talk. Jonna och jag har varit ute på ett uppdrag hos häst Utopia, som vissa kanske minns från en tidigare livesändingHon fick då hjälp med lastning men även en hel del kring sitt självförtroende. Efter den dagen har Utopias ägare själv tagit ansvaret på sig och gjort ett dunder job med deras relation och hjälpt Utopia mycket vidare. Nu var vi där igen för att pusha dom lite vidare och ge ett extra steg åt det hållet som ägaren och Utopia vill gå.Så självklart pratar vi lite om det uppdraget och vilka lärdomar som kunde dras från det. Vi kommer in på filosofiska tanker kring ledarskap, utveckling och massor annat. Sedan pratar vi om något som jag gillar otroligt mycket. Nämligen Fölprägling och att skapa ett fantastisk partnerskap med unga hästar. Vi pratar om Sensei som vi har redan nu, vi pratar om vårt avelsprogram och vi pratar om varför det är viktigt att göra fölpräglingen. Jag tyckte själv att detta var ett bra och viktigt samtal även om det var kortare än vi normalt gör.Thats it…. Nu inte mera babling från mig. Vi har ju inte kommit hit för att dansa. Så här kommer nästa Trail Talk…. Hopp och lek.
 • 7. Gubben Med Hatten #7 - Sanna Lundell, om Horse Yoga Love, hennes hästar och hästvärlden.

  01:33:04
  Sanna Lundell, om Horse Yoga Love, hennes hästar och hästvärlden.Ännu en podd och ännu ett djupdyk ner i vår fantastiska hästvärld. Jag älskar verkligen det jag gör och jag älskar verkligen hästar…. Och morötter… ;-) Det jag brinner allra mest för dock är att utbilda och lära ut. Att se ljuset tändas i andras ögon. Vara sig en människa eller en häst. Därför är jag också väldigt stolt över vår distansutbildning: Partnerskap med din häst!Där kan du för enbart 300kr./månaden få tillgång till en unik och väldigt mångsidig, djupgående och lättsmält utbildning. Du kommer lära dig massor om hästpsykologi, samarbete från marken och från ryggen. Massor om utrustning, träning och mycket mycket mera. Det finns en färdig kursplan du kan följa steg-för-steg, samt case studies för att bredda din kunskap med olika hästar, olika problemställningar och olika beteenden. Det spelar ingen roll om du är helt ny med häst eller väldigt erfaren och gärna vill uppnå Mastery.Utbildning är gjort så att den ständigt uppdateras och ständigt utvecklas så att du alltid har tillgång till det senaste från oss. Vi gör även så att du har möjlighet att vara med på live online föreläsninger, lektioner, case studies eller Q&A varje månad. Du kan kolla på utbildningen och anmäla dig via vår hemsida. www.heartsandhorses.se (Klicka sedan på "Hästakademin" i menyn längst uppe) Gå in och anmäla dig idag då får du 7 dagars gratis provperiod och kan kolla om det är något för dig. Sanna Lundell… Som du kanske redan vet är hon utöver att vara en vacker och klok kvinna. Hon är även journalist, tv-värdinna, författare och mycket mera. Hon har en podcast som heter "Inte Din Morsa" och hon driver en häst & yoga kursverksamhet. Det vi ska prata om är hur hon kom in i hästvärlden och hur det har format henne. Vi pratar om hennes syn på hästvärlden och vad hon gärna ser i framtiden samt hur det ser ut för henne och hennes hästar i framtiden till och med.Men vi kommer även in på hennes verksamhet som horsemanship instruktör och hennes samarbete med Sofia Edgren som är yogainstruktör, där de har skapat kursen Horse Yoga Love. En kombination med yoga, mental balans, fokus och sedan hästarna som naturliga läromästare för att bli ett med sig själv och få livsviktiga insikter. Detta här är spännande och något som jag anser är otrolig viktigt och värdefullt för oss hästfolk, med tanke på vår egen personliga utveckling till att bli den bästa partnern för vår häst som vi bara kan. Jag tycker väldigt mycket om Sanna och ska åka och träffa henne och rida med henne till hösten, samt troligen lära mig lite mera om Yoga själv. Sanna har en underbar röst som jag kan lyssna på länge och hon har en riktigt bred erfarenhet och kunskap om många saker. Inte minst hästar. Så även om Sanna har varit med i ett känt dansprogram då har vi alltså inte kommit hit för att dansa…. Jag hoppas att du gillar mitt samtal med the one and only… Sanna Lundell…För mera info om Sanna och Horse Yoga Love kolla deras instagram:@sannalundell@horseyogaloveFoto: Magnus Sandberg
 • 6. Gubben Med Hatten #6 - Uppdrag Granskning av Mikkel som hästpsykolog och hans behandling av trauma hästen Sherlock.

  01:40:57
  Nu är det dags för ännu en Trail Talk med Jonna och jag. Denna gång kommer vi att gå genom vårt senaste uppdrag med hästen Sherlock som jag åkte till Stockholm för att hjälpa. Det blev ju en lång session med han och om du inte redan har sett videon med uppdraget kan du kolla på den på vår youtubekanal.Själva videon gav tydligen några starka reaktioner hos en liten grupp människor som tyckte illa om det jag gjorde och Jonna hade några frågor också till det som visades på videon, så vi fick oss ett långt samtal om hela händelsen, om olika träningsmetoder och vad som kan ligga bakom de kommentarer som kom. Vi pratade även om mitt jobb som hästpsykolog och vad det betyder, samt hur jag jobbar med hästar som Sherlock. Det blev ett riktigt bra samtal där vi rör en del väldigt viktiga ämnen och förklarar vad allt det vi håller på med i Hearts & Horses egentligen handlar om.Vi har samtidigt lanserat vår helt nya distansutbildning: Partnerskap med din häst!Där du kan för enbart 300kr./månaden få tillgång till en unik och väldigt mångsidig, dyptgående och lättsmält utbildning. Du kommer lära dig massor om hästpsykologi, samarbete från marken och från ryggen. Massor om utrustning, träning och mycket mycket mera.Det finns en färdig kursplan du kan följa steg-för-steg, samt case studies för att bredda din kunskap med olika hästar, olika problemställningar och olika beteenden.Det spelar ingen roll om du är helt ny med häst eller väldigt erfaren och gärna vill uppnå Mastery.Utbildning är gjort så att den ständigt uppdateras och ständigt utvecklas så att du alltid har tillgång till det senaste från oss. Vi gör även så att du har möjlighet att vara med på live online föreläsninger, lektioner, case studies eller Q&A varje månad.Du kan kolla på utbildningen och anmäla dig via vår hemsida. www.heartsandhorses.academyGå in och anmäla dig idag då får du 7 dagars gratis prov period och kan kolla om det är något för dig.