Share

Gräns

En samtalsessäistisk pod om gränser


Latest episode

  • 6. Rationalitetens gräns

    24:09
    Det sjätte avsnittet av podcasten gräns antar en mer godispåse-essäistisk stil med två texter om rationalitetens gräns i förhållande till vår frihet. Räcker det med rationalitet och förnuft för att fatta politiska beslut? Och vad innebär 2x2=4 som symbol i Dostojevskijs Anteckningar från källarhålet kontra George Orwells 1984?PS ljudet blir bättre efter inledningen (ca 4 min in om du vill spola)

More episodes

View all episodes

  • 5. Människans gräns

    21:12
    I detta femte lite annorlunda avsnitt läser jag efter en kort inledande reflektion kring människans gräns ett antal dikter jag skrev under en tid efter gymnasiet.
  • 4. Livets gräns

    54:50
    I det fjärde avsnittet diskuterar jag och Sofia Eriksson som håller i en läsecirkel via Akademiska Föreningens litteraturutskott Ordkonst tillsammans med mig olika dödsscener i litteraturen. Avsnittet inspirerades av boken Varats olidliga lätthet som vi läste i bokcirkeln där en speciell dödsscen vackert skildrade vilken oerhörd gräns döden innebär men blir sedan lite lösare.
  • 3. Klimatets gräns

    41:25
    I det tredje avsnittet behandlas för första gången gränser inom ett ämne snarare än gränsen i sig. Gabriel Malmer som varit aktiv i en rad klimatrörelser som Fältbiologerna och Ende Gelände intervjuas om sin syn på klimatet och hur sådant som naturens gränser och politiska gränser påverkar synen på det.
  • 2. Matematikens gräns

    34:56
    Det andra avsnittet i serien inleds med en essäliknande del om matematikens limesbegrepp och dess koppling till det diskreta, kontinuerliga och oändliga. Andra halvan av avsnittet utgörs av en intervju med Adrian Lundell som studerar Teknisk matematik vid Chalmers där vi pratar om hur det är att studera matematik.
  • 1. Metafysikens gränser

    01:21:29
    I det inledande avsnittet går vi tillbaka till de gamla grekerna med filosofistudenten Åke Gafvelin. De stora gestalterna i den tidiga västerländska filosofin från Thales till Aristoteles behandlas. Frågan om gränsen är kanske inte explicit det stora ämnet dessa filosofer ägnar sig åt men kan diskuteras utifrån filosofernas andra idéer. Samtalet kommer även in på en del moralfrågor.