Share

cover art for Friskolan i Eskilstuna bryter utanförskapet

Friskolepodden

Friskolan i Eskilstuna bryter utanförskapet

Season 2, Ep. 5

Det hävdas ofta i debatten att friskolor bara etablerar sig i välbärgade områden och väljer bort elever med socioekonomisk bakgrund som kräver större insatser från skolans sida. Internationella engelska skolan i Eskilstuna, som ligger i Fröslunda, ett så kallat utanförskapsområde som tidvis figurerat i media under nattsvarta rubriker. Så sent som i slutet på augusti rånades en person mitt på dagen på flera tusen kronor.


Den nytillträdde rektorn, tidigare utbildningschef på hela IES-koncernen innan längtan tillbaka till ”frontlinjen” drev honom till Fröslunda.Han kavlade upp ärmarna, skrapade bort klottret, städade upp skräpet, bytte ut de krossade rutorna och konfronterade gängen som härjade på gården efter att skolklockorna ringt hem eleverna.


– Men idag accepteras skolan och dess rektor i slips och kavaj. Skolan är fredad, för gängen inser vad vi gör för barnen, säger Damian.


Lyssna på intervjun med skolans rektor Damian Brunker.

More episodes

View all episodes

 • 8. Presterar friskolornas elever verkligen sämre på högskolan?

  01:16:34
  Rapporten Till högskolan från gymnasieskolan, om hur studenter presterar på högskolestudier efter gymnasiet, har fått stor uppmärksamhet i media. Bilden är att det går sämre för friskolornas elever. Men stämmer den beskrivningen? Lyssna på vårt frukostseminarium från 27 april
 • 7. Skolans roll i att mota gängen i grind

  20:41
  Hur kan skolor bidra till att bekämpa gängbrottslighet? Professor Jesse Bruhn, vid Brown University i USA, drar paralleller till forskningen om ungas brottslighet i USA och vilka preventiva åtgärder som visat sig fungera där.
 • 6. Så kan skolan bidra till att bekämpa gängen

  01:19:55
  Gängbrottsligheten har trängt sig in även i skolans värld. Barn i mellanstadieåldern rekryteras som knarksäljare, kurirer och torpeder. Elever är både offer och förövare i gängkrigens allt blodigare uppgörelser. Vad kan skolan göra – där föräldrar, polis och socialtjänst går bet?Med utgångspunkt i forskning och praktik borrar vi djupare i varför unga hamnar i kriminella nätverk och i hur skolor kan bidra till att göra skillnad.Vi får inblick i praktiska erfarenheter från USA, Järvafältet, Botkyrka och Danmark. Och några av världens ledande forskare på gängkriminalitet och skolans brottspreventiva roll redogör för forskningsresultaten. En av Sveriges mest berömda poliser berättar om hur han arbetat tillsammans med skolor för att förebygga gängbildningar innan det är för sent och en rektor från Botkyrka berättar om hur de jobbar aktivt och strukturerat med åtgärdsplaner för utagerande elever och försöker fånga in dem innan det gått för långt.
 • 5. Vad lärare GÖR när elever LÄR

  14:22
  - Hur vet du eller ser du att det pågår undervisning som är skicklig, utifrån vetenskaplig grund? Den frågan fick över 100 chefer och skolrektorer. Och det vanligaste svaret?- Det var en bra fråga...Mats Rosenkvist driver inte bara företaget BRAVOlesson utan samarbetar också i ett projekt med Skolkompaniet och Linköpings universitet. Fokus är skolutveckling och professionsutveckling i praktiken. Det utförs idag fler än 100 miljoner lektioner varje år och utvecklingspotentialen om det går att hitta metoder som höjer kvaliteten är enorm. Lyssna när vår vd Ulla Hamilton intervjuar Mats och hör honom berätta om erfarenheterna av att ha gjort 2500 lektionsobservationer. Allt i ett försök att identifiera vad skickliga lärare gör när de lär ut.
 • 5. Så mycket mindre får friskolornas elever

  15:43
  I en färsk rapport från Friskolornas riksförbund – Är friskolorna överkompenserade? – visar Mikaela Valtersson att 30 av 32 undersökta kommuner bryter mot lagen när de beräknar skolpengen. Friskolornas elever får betydligt mindre i skolpeng än jämnåriga i kommunala skolor. Och kommunerna beräknar inte skolpengen på ett transparent sätt. Här intervjuas hon av Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.
 • 4. Är friskolorna överkompenserade?

  01:01:55
  Den 18 oktober släppte Friskolornas riksförbund en rapport om skolpengssystemet, författad av Mikaela Valtersson.Vi har i rapporten Är friskolorna överkompenserade tittat närmare på skolpengsbesluten i 32 kommuner, vilka representerar ett tvärsnitt av riket. Får elever som valt friskolor lika mycket som elever i kommunala skolor? Är kommunernas skolpengsbeslut transparenta och lätta att förstå för elever, föräldrar och medborgare? Är systemet rättvist?Vid ett frukostseminarium den 18 oktober presenterade Mikaela Valtersson rapporten och dess slutsatser. I ett panelsamtal tillsammans med Josefin Malmqvist, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna, Per Larson, ansvarig för området kommunal ekonomi på konsult- och revisionsbyrån PwC, samt Per-Arne Andersson, ordförande i Friskolornas riksförbund fördjupade vi oss ytterligare i frågan.Det här avsnittet är en inspelning från seminariet.
 • 3. Skolföretagande - en del av en kvasimarknad?

  31:19
  Många kritiserar den så kallade välfärdskapitalismen inom skolans värld. Och vem är bättre skickad att svara på om friskolesektorn är en kvasimarknad och om det finns plats för riskkapitalister inom skolvärlden än Sveriges kanske främsta expert på kapitalism – författaren, idéhistorikern och den liberale debattören Johan Norberg.2021 kom Johan Norbergs bok, Det kapitalistiska manifestet. Tidigare har han bland annat skrivit den internationella succéboken Till världskapitalismens försvar.I en intervju med Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, resonerar han om friskoledebatten.
 • 2. Skolan som brottsplats

  01:46:36
  Nära hälften av eleverna har utsatts för brott. Skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel och sexuella kränkningar, den näst vanligaste för rån.Vad gör skolan för fel och hur kan den bli en säker plats för de elever som måste vara där?Det diskuterade vi vid ett frukostseminarium den 20 september 2023. Medverkade gjorde författaren Vesna Prekopic, som just kommit ut med boken ”Brottsplats: Skolan”, och Elisabeth Nordén på Brottsförebyggande rådet. Vi får även perspektiv från Damian Brunker, rektor för Internationella Engelska Skolan i Eskilstuna och Mattias Hammar, som tidigare har jobbat som polis, trygghetschef hos AcadeMedia. Kommenterar gör även riksdagsledamöterna Josefin Malmqvist (M) och Linus Sköld (S) som båda sitter i Utbildningsutskottet samt Erik Scheller, statssekreterare Utbildningsdepartement.
 • 1. Skolstressen ökar och skoltrivseln minskar - gör skolan rätt saker?

  01:33:03
  Psykisk ohälsa ökar i skolan och allt färre elever trivs. Skolstressen ökar, skoltrivseln minskar. Psykisk ohälsa bland unga är ett tilltagande problem och allt fler stannar hemma från skolan. En av skolans stora utmaningar är sorgligt underrapporterad. Därför bjöd Friskolornas riksförbund, den 23 augusti 2023, in till ett frukostseminarium om skolans förmåga att möta elevers olika behov och vilka effekter brister i denna del kan leda till för elevers hälsa. Tillsammans med forskare, politiker och elevrepresentanter borrade vi djupare i ett samhällsproblem som slår hårt mot unga.I panelen medverkade Sara Fritzell och Tommy Eriksson, utredare på Folkhälsomyndigheten, Sven Bölte, klinisk psykolog och professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap KIND Center of Neurodevelopmental Disorders på Karolinska Institutet i Stockholm, Josef Milerad, docent, lektor och barnläkare vid Karolinska Institutet, Stockholm, Johan Söderlund, psykiatriker vid Karolinska University Hospital, överläkare på WeMind Psykiatri och Embla Persson, ordförande i Sveriges Elevkårer.Här kan du lyssna på hela seminariet "Hur mår eleverna?". Vill du istället se det på Yotube kan du göra det via den här länken.