Share

cover art for #176: Hvordan får vi nok hoder til det grønne skiftet?

Fornybaren

#176: Hvordan får vi nok hoder til det grønne skiftet?

Season 2023, Ep. 176

Ukens barmeny: Nesten hele arbeidslivet må omstille seg i prosessen mot å bli et nullutslippssamfunn. Hvordan gjør vi det? Hva betyr det for landets kompetansebehov? I ukens episode har vi med oss lederen for regjeringens kompetansebehovsutvalg, Sveinung Skule. Hvilke råd vil han gi til unge folk som skal tilegne seg kompetanse for å være en relevant arbeidstaker med fremtidens arbeidsbehov? Robert serverer også en liten bonus: Hvordan kan tomater hjelpe deg med å skille kunnskap fra kompetanse?

 

Strømsnadder: Rydderobot til hjemmebruk!

More episodes

View all episodes

  • 223. #223: Sunniva Rose: - Det finnes ikke bare én løsning på en så komplisert utfordring

    37:20||Season 2024, Ep. 223
    Hun er selvutnevnt rosanerd, har doktorgrad i kjerne- og energifysikk og jobber som kommunikasjonsdirektør i norsk kjernekraft. Sunniva Rose gjester denne ukas episode av Fornybaren som er spilt inn under årets KraftKom-konferanse i Stavanger. Kjernekraft har lenge vært et ikke-tema her i Norge, men dette har endret seg drastisk de siste årene. Er det en sammenheng mellom den økende aksepten for kjernekraft og den synkende aksepten for vindkraft? Hva er norsk kjernekrafts kommunikasjonsstrategi? Når kan vi vente oss SMR-anlegg i Norge og hva blir prisen på herligheten? Lytt med når vi spør ut Sunniva Rose!
  • 222. #222: Seniorforsker ved IFE: - Ingen av partiene har svaret på klimakrisen

    29:07||Season 2024, Ep. 222
    Ukens barmeny: Hvilke partier har den beste klimapolitikken? Vi har snakket med seniorforsker ved IFE, Pernille Seljom, som forsker på energisystemer. Hun og tre andre forskere fra IFE og NTNU har komt med en knallhard dom over norske partier sin energi- og klimapolitikk. Hun sier at ingen av partiene har løsningen på klimakrisen. Er det likevel noen partier som kommer bedre ut enn andre? Hva er de langsiktige konsekvensene av partienes energi- og klimapolitikk? Og viktigst av alt: Hvordan fikk de politikerne til å faktisk svare på spørsmålene?!
  • 221. #221: Kristian Jensen: - Energi er ikke en partipolitisk kampplass i Danmark

    40:37||Season 2024, Ep. 221
    Ukens barmeny: Hva kan vi i Norge lære av vår gode nabo Danmark? Vi har fått med oss tidligere finans-, utenriks- og skatteminister i Danmark, Kristian Jensen, som siden 2022 har ledet Fornybar Norges søsterorganisasjon Green Power Denmark. Danmark har en mye større andel av fornybar kraft i energisystemet enn det Norge har, og de har et hårete mål om å være helt selvforsynt på fornybar energi innen 2030. Det innebærer å bygge ut tre ganger mer fornybar energi enn Norge! Hvorfor går egentlig utbyggingen så mye raskere i Danmark? Kristian gir oss et innblikk i Danmarks fornybarsatsing, gevinstmodellen deres for vertskommuner, viktigheten av strømutveksling på tvers av land og tanker om hvorfor Norge bør satse på havvind.
  • 220. #220: Fornybar Norge med nytt veikart: - En oppskrift for å lykkes med energiomstillingen

    27:44||Season 2024, Ep. 220
    Fornybar Norge lanserte nylig et nytt veikart for fornybarnæringen. Et dokument som viser retning for hva vi trenger for å kunne bli et nullutslippssamfunn innen 2050. Vi har fått besøk av hovedforfatteren, Jan Magne Bae. Han har tidligere jobbet i Energidepartementet og NITO, og jobber i dag som bransjedirektør for marked i Fornybar Norge. Vi får høre om de viktigste punktene i veikartet og hvilke vurderinger og refleksjoner som ble gjort underveis. Hva skal til for å få på plass mer kraftproduksjon de neste årene? Og hva ligger egentlig i tittelen: På lag med mennesker og natur?
  • 219. #219: Ordføreren i Åmot: - Kommunene bør vedta en overordnet kraftstrategi

    35:19||Season 2024, Ep. 219
    Ukens barmeny: Vi har fått besøk av styreleder i LNVK og ordfører i Åmot kommune, Ole-Erik Hørstad. Åmot har lenge vært en betydelig kraftkommune og produserer i dag 650 GW innen vann- og vindkraft. De har vedtatt en overordnet kraftstrategi hvor de har som mål å nesten doble dagens produksjon og nå 1 TW med fornybar kraftproduksjon innen 10 år. Strategien setter også føringer for hvor kraften skal produseres, og hvilke områder som ikke er aktuelle å bygge ned for å ivareta sårbar og urørt natur. Hvordan har ambisjonen om 1 TW blitt mottatt av innbyggerne i Åmot? Og hvordan bør andre kommuner forvalte ansvaret de har i energipolitikken? Lytt med for gode råd og erfaringer fra en habil kraftkommune-ordfører!
  • 218. #218: Livepod: - Produksjon av biogass er kritisk å få til i Norge

    36:20||Season 2024, Ep. 218
    Ukens barmeny: Visste du at Europas største produsent av flytende biogass er i Norge? Til tross for dette ligger Norge langt bak både Sverige og Danmark på produksjon og bruk av biogass. Potensialet er stort og behovet er der. Vi har inntatt det gamle rådhuset i Arendal, hvor vi har fått besøk av daglig leder i Biogass Norge, Pia Farstad von Hall! Hun gir oss et raskt grunnkurs og forteller om hvorfor biogass er viktig i energimiksen fremover. Hvor mye kan Norge produsere i biogass innen 2030?🌱Hvor langt kan egentlig en buss kjøre på et bananskall?🚌🍌Og hva er klimatomater!?🍅 Lytt med og lær!🎧
  • 217. #217: Åslaugs halvårsrapport: - TikTok-demokratiet råder

    33:02||Season 2024, Ep. 217
    Ukens barmeny: Vi er over halvveis i energiåret 2024 og har i den anledning invitert inn sjefen sjøl for en liten halvårsrapport. Åslaug Haga ser tilbake på positive ting som har skjedd innenfor energipolitikken og næringen så langt i år, men også om utfordringer og bekymringer rundt debattklimaet, TikTok-demokrati og Norges tempo på fornybar kraftutbygging 🐌📱Bør flere politikere delta i debatten på TikTok?🤝Hvorfor bør vi få til et energipolitisk forlik for fornybar energi i Norge?🍂Og hva kan vi se frem til i fornybarnæringen til høsten?Du får også høre hva det morsomste Åslaug har gjort hittil i år!⚡️🎧
  • 216. #216: Skagerak-sjefen: – Vi skal være en hoffleverandør av løsninger til samfunnet

    38:20||Season 2024, Ep. 216
    Ukens barmeny: Vi har fått besøk av konsernsjefen i Skagerak Energi, Jens Bjørn Staff! Han forteller om selskapets samfunnsansvar og ambisiøse strategi frem mot 2030. Hvordan ser de på fremtiden til vannkraften og hvilke andre teknologier vil være viktig i energimiksen fremover? Hvilke nye løsninger jobber Skagerak med for å bidra til et enda bedre energisystem? Og så måtte vi spørre om hvorfor han blir husket som en råtass på Raufoss sitt fotballag⚡🎧
  • 215. #215: Sommerreprise med Jarand Rystad

    24:54||Season 2024, Ep. 215
    Ukens barmeny: Denne uken har vi besøk av energilegenden Jarand Rystad. Han driver et av de mest anerkjente globale analyse- og rådgivningsselskapene innen energi – som han selv grunnla for snart 20 år siden. Nå er selskapet aktuelt med en rapport om kjernekraft i Norge, hvor de ser på hvor relevant kjernekraft er her hjemme på berget. Om du ikke vil lese hele rapporten selv, kan du lytte med for en oppsummering her!