Fornybaren

 • 182. #182: Jarand Rystad: – Kjernekrafttilhengerne forfører det norske folk

  29:29
  Ukens barmeny: Denne uken har vi besøk av energilegenden Jarand Rystad. Han driver et av de mest anerkjente globale analyse- og rådgivningsselskapene innen energi – som han selv grunnla for snart 20 år siden. Nå er selskapet aktuelt med en rapport om kjernekraft i Norge, hvor de ser på hvor relevant kjernekraft er her hjemme på berget. Om du ikke vil lese hele rapporten selv, kan du lytte med for en oppsummering her!
 • 181. #181: Hadia Tajik: – Vi må få oss en helt ny klimapolitikk

  31:09
  Ukens barmeny: Vi har fått besøk av Hadia Tajik, som er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Hadia har lang erfaring fra politikken, blant annet som statsråd. Nå er hun aktuell med en ny bok hvor temaet er klimakrisen. Hvorfor skriver hun om klimakrisen akkurat nå? Hvordan mener hun at fornybarnæringen kan få seg sin oljeskattepakke? Og hvordan vil hun endre Arbeiderpartiets klimapolitikk? Det får du høre i denne episoden!Strømsnadder: Elektriske bukser!
 • 180. #180: – Acer bestemmer ikke norsk energipolitikk eller norske strømpriser

  31:51
  Ukens barmeny: Visste du at Acer-sjefen er en danske som tilbrakte deler av barndommen i Oslo? Christian Zinglersen mener Norge er det landet i Europa som kjenner Acer best. Og som krangler mest om Acer – kanskje helt uten grunn. Men hva driver de egentlig med, EUs energibyrå med 200 ansatte i Slovenia? Det skal du få høre, lige nu, så still inn ørene på dansk frekvens og lytt med!Strømsnadder: Elektriske pusekatter!
 • 179. #179: Terje Aasland: – Omstillingen går for sakte

  37:13
  Ukens barmeny: Direkte inn fra OED, sjefen for hele sektoren: Terje Aasland har tilbrakt hele sitt voksne liv i, eller veldig tett på, energibransjen. Fra å ha bygget strømnettet selv, til å nå sitte og regulere hele sektoren. I ukens episode får du både høre mer om Aaslands personlige forhold til kraftbransjen, og hans syn på energipolitikken fremover. Hva er det vanskeligste med å være energiminister i Norge? Hvordan bør vi utvikle energisamarbeidet vårt med Europa? Og ikke minst: Tror han Norge kommer til å åpne for kjernekraft?Strømsnadder: Elektrisk julekalender!
 • 178. #178: Hvordan blir et kraftselskap klima- og naturpositivt?

  29:17
  Ukens barmeny: Vi har fått besøk av bærekraftansvarlig i Akershus Energi, Helene Moen. Hun jobber med alle områdene selskapet driver med, som inkluderer vannkraft, vindkraft, sol og fjernvarme – og hun etablerer egne enger! Hvordan bruker de bærekraft for å sikre "license to operate"? Og hvordan kan egentlig et kraftselskap, som jo lever av å bruke areal, bli klima- og naturpositivt? Det får du vite i ukens episode!Strømsnadder: Digital fysisk aktivitet!
 • 177. #177: Livepod med Elisabeth Sæther: Hva skjer med havvind i Norge nå

  28:08
  Ukens barmeny: Denne uken kommer vi en dag for sent, men det er det gode grunner til! Vi har nemlig hatt livepod med storfint besøk fra en av poddens venner: Stjernestatssekretæren fra OED, Elisabeth Sæther! Vi rekker innom en kort snakk om den ferske Acer-dommen, før vi tar et dypere dykk i de pågående havvindprosessene. Hva skjer med Esa? Vil noen by på Sørlige Nordsjø? Når skal Nord-Norge komme inn i bildet? Det får du svar på i ukens episode! Strømsnadder: Digital vedovn!
 • 176. #176: Hvordan får vi nok hoder til det grønne skiftet?

  35:18
  Ukens barmeny: Nesten hele arbeidslivet må omstille seg i prosessen mot å bli et nullutslippssamfunn. Hvordan gjør vi det? Hva betyr det for landets kompetansebehov? I ukens episode har vi med oss lederen for regjeringens kompetansebehovsutvalg, Sveinung Skule. Hvilke råd vil han gi til unge folk som skal tilegne seg kompetanse for å være en relevant arbeidstaker med fremtidens arbeidsbehov? Robert serverer også en liten bonus: Hvordan kan tomater hjelpe deg med å skille kunnskap fra kompetanse? Strømsnadder: Rydderobot til hjemmebruk!
 • 175. #175: Inge Gran tar oss med på strømprisutvalgets bakrom

  34:50
  Ukens barmeny: Hvordan leder man et ekspertutvalg med ti strømnerder, og hvordan får man dem til å bli unisont enige om en 300 sider lang rapport – som de attpåtil leverte før fristen? Vi har fått strømprisutvalgets leder inn i studioet. SINTEFs Inge Gran skal ta oss gjennom rapportens konklusjoner og hvordan de landet slik de gjorde. Vi får også en bonus-funfact: Hvorfor er til og med planbaserte Kina på vei til å innføre en markedsmodell for strøm?Strømsnadder: Europas raskeste lynlader – produsert i Bergen!
 • 174. #174: NTNUs take på 20 TWh energieffektivisering

  28:54
  Ukens barmeny: Visste du at varmepumper er svaret på alle dine energieffektiviseringsspørsmål? I ukens episode har vi snakket med en av varmepumpenes fedre, Trygve M. Eikevik. Han er professor ved NTNU og har jobbet med energieffektivisering i mange tiår. Tror han energikommisjonens effektiviseringsmål er mulig? Hvordan kan fornybarnæringen bidra? Og hvorfor bør egentlig pølsemaskiner (og alle andre maskiner) gå på strøm? Strømsnadder: Elektriske servitører!
loading...