Share

cover art for #121: Spikeren i kista for oppgradering av vannkraft?

Fornybaren

#121: Spikeren i kista for oppgradering av vannkraft?

Season 2022, Ep. 121

Ukens barmeny: Regjeringen har varslet at den vil skattlegge vannkraften enda hardere enn olje og gass, og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Kun få dager etter forslaget ble lagt frem, annonserte flere kraftselskaper at de nå må legge store vannkraftoppgraderinger på hylla hvis skatteendringen blir en realitet. Men hvorfor har skatteforslaget så stor påvirkning på investeringene? Tjener ikke vannkraftprodusentene bøttevis med penger for tiden? Fornybaren får besøk av konsernsjefen i Lyse, Eimund Nygaard, som skal forklare hvordan regjeringens forslag vil påvirke Lyses reinvesteringer i vannkraften.


I tillegg får vi ekstraordinært besøk fra en veldig hyggelig vindbaron.


Strømsnadder: Sommervarme på vintertermos - til glede for både inneklima og lårhals!

More episodes

View all episodes

 • 209. #209: Lagde vindveto med INP: – Nødvendig valg for å holde posisjon

  34:12
  Ukens barmeny: Vi har fått besøk av en som har gått til sengs med vindkraftmotstanderne på den politiske ytterfløyen! Ordføreren i Porsgrunn, Janicke Andreassen, har lang erfaring fra kommunepolitikken, og har også vært statssekretær i Næringsdepartementet. Hun forteller om avveiingene kommunepolitikerne må ta i en presset situasjon om både arealer og kraftbehov.
 • 208. #208: Skal bygge kunnskapssenter for energi: – Debatten er rævkjørt

  24:28
  Ukens barmeny: Hvorfor sluttet vi å bygge vannkraftkatedraler? Da Helgeland Kraft bygget ut Øvre Forsland kraftverk fikk det internasjonal oppmerksomhet og det ble omtalt som verdens fineste kraftverk. Nå skal det komme et kunnskapssenter like ved. Det skal sørge for økt interesse hos mannen i gata for alt det gode fornybarnæringen bidrar med. Lytt med for å høre Lilliann Sørensen fra Arven fortelle om prosjektet!
 • 207. #207: Motvind-Gaute: – Jeg kan ikke komme på et eneste godt argument for vindkraft

  57:33
  Ukens barmeny: Vi har fått besøk av A-kjendis og vindkraftmotkjemper Gaute Grøtta Grav! Han får spesialbehandling i Fornybaren, med nesten en hel time sendetid. Her går det både en og to kuler varmt for alle involverte parter. Lytt med og få innsikt i Motvinds argumenter – som Robert gjengir i ukens sitatspalte: Hvis alle tenker likt, er det ingen som tenker!
 • 206. #206: Kraftløft i Finnmark: – Jeg er helt overbevist om at Davvi vil bli gitt konsesjon

  30:44
  Ukens barmeny: Davvi vindpark er et enormt prosjekt i Øst-Finnmark, og det har av noen blitt pekt på som regjeringens redning for elektrifisering av Melkøya. Og denne redningsaksjonen er det Thomas Hansen i ST1 som skal stå for! Han forteller oss blant annet om prosjektet, Finnmarkspakken og hvordan den lokale debatten skiller seg langt ut fra den nasjonale debatten. Lytter du med helt til slutten får du også høre nytt om en gammel Tandberg. Velkommen inn i ukens Fornybaren!
 • 205. #205: Siri Kalvig i Nysnø: – Norges evne forplikter oss til å gjøre mer med klimakrisen

  34:47
  Ukens barmeny: Siri Kalvig er kanskje et navn du forbinder med vær og meteorologi. Nå forutser hun ikke lenger bare værstrømmer, men også kapitalstrømmer, som sjef i statens investeringsfond Nysnø. De har i oppdrag å investere i selskaper som løser klimautfordringer på en smart og lønnsom måte. Hvordan gjør de det? Hvor mange penger har de plassert rundt omkring? Og er det egentlig greit å tjene seg rik på klimakrisa?? Det hører vi mer om i ukens episode!
 • 204. #204: Livepod: Hvordan reparere mest mulig natur så bra som mulig?

  28:27
  Ukens barmeny: Vet du hva restaureringsøkologi er? Det gjorde ikke vi, frem til nå! Men vi er faktisk i verdens tiår for restaurering av økosystemer. Det er ikke lenger nok å bevare natur – vi må også reparere det som er ødelagt. Er det mulig? Hvordan forholder fornybarnæringen seg til dette? Vi får besøk av Astrid Brekke Skrindo fra NINA for mer info om hva som skal til for å reparere all denne naturen.
 • 203. #203: Danskenes Kjetil Lund: – Den norske debatten om energisamarbeidet vårt bekymrer meg

  28:07
  Danskene bygger fornybart i et forrykende tempo, og har brede energi- og klimaforlik over hele linja. Hva kan vi lære av dem? Vi har fått besøk av Kristoffer Böttzauw, som er direktør i Energistyrelsen – Danmarks svar på NVE. Han forteller oss blant annet om danskenes hurtigspor, hva de gjør for å sikre lokal aksept og en vindmølle de har tenkt å sette opp som nesten er en halv kilometer høy! Lytt med for å høre hvordan i alle dager det kan gå for seg. 
 • 202. #202: EØS-utvalgssjefen: – Politikerne må ikke skygge unna EØS

  31:23
  Ukens barmeny: Lederen av EØS-utvalget, Line Eldring, har svingt innom Fornybaren. Hun er ekspert på temaer som arbeidsinnvandring, lavlønnskonkurranse og sosial dumping. Hun har også fått bryne seg på en del energi i utvalgsarbeidet. I ukens episode får du høre hvordan utvalget jobbet og hva de mener er det viktigste de har tilført debatten. Line har også en stor kjærlighet for pumper – lytt med for å høre hvorfor!
 • 201. #201: Samisk kultur og kraftutbygging: – Tilliten må gjenreises

  26:48
  Ukens barmeny: Ragnhild Dalheim Eriksen har i mange år vært en sterk stemme i det samiske miljøet, samtidig som hun sitter i styret til Troms Kraft Vind. Hun har mye å fortelle til kraftbransjen om hvordan det er å stå på den samiske siden av kraftutbygginger, og forteller også om hva hun mener at gikk galt i Fosen-saken – og ikke minst, hva vi kan lære av det.