Share

cover art for #196: EU løste energikrisen: – Beslutninger ble tatt i ekstremt høyt tempo

Fornybaren

#196: EU løste energikrisen: – Beslutninger ble tatt i ekstremt høyt tempo

Season 2024, Ep. 196

Ukens barmeny: Eks-taleskriveren til Ola Borten Moe har en jobb du nok ikke ville gjettet deg frem til! Ragnar Semundseth er spesialutsending for energi ved Norges EU-delegasjon i Brussel. Vi har besøkt ham nede på kontinentet, og får blant annet en gjennomgang av hvordan det har vært å følge energikrisen på nært hold. Start spilleren, så får du også noen tips til hvordan handlingsrommet i energimarkededspakkene til EU kan utnyttes!

More episodes

View all episodes

 • 204. #204: Livepod: Hvordan reparere mest mulig natur så bra som mulig?

  28:27
  Ukens barmeny: Vet du hva restaureringsøkologi er? Det gjorde ikke vi, frem til nå! Men vi er faktisk i verdens tiår for restaurering av økosystemer. Det er ikke lenger nok å bevare natur – vi må også reparere det som er ødelagt. Er det mulig? Hvordan forholder fornybarnæringen seg til dette? Vi får besøk av Astrid Brekke Skrindo fra NINA for mer info om hva som skal til for å reparere all denne naturen.
 • 203. #203: Danskenes Kjetil Lund: – Den norske debatten om energisamarbeidet vårt bekymrer meg

  28:07
  Danskene bygger fornybart i et forrykende tempo, og har brede energi- og klimaforlik over hele linja. Hva kan vi lære av dem? Vi har fått besøk av Kristoffer Böttzauw, som er direktør i Energistyrelsen – Danmarks svar på NVE. Han forteller oss blant annet om danskenes hurtigspor, hva de gjør for å sikre lokal aksept og en vindmølle de har tenkt å sette opp som nesten er en halv kilometer høy! Lytt med for å høre hvordan i alle dager det kan gå for seg. 
 • 202. #202: EØS-utvalgssjefen: – Politikerne må ikke skygge unna EØS

  31:23
  Ukens barmeny: Lederen av EØS-utvalget, Line Eldring, har svingt innom Fornybaren. Hun er ekspert på temaer som arbeidsinnvandring, lavlønnskonkurranse og sosial dumping. Hun har også fått bryne seg på en del energi i utvalgsarbeidet. I ukens episode får du høre hvordan utvalget jobbet og hva de mener er det viktigste de har tilført debatten. Line har også en stor kjærlighet for pumper – lytt med for å høre hvorfor!
 • 201. #201: Samisk kultur og kraftutbygging: – Tilliten må gjenreises

  26:48
  Ukens barmeny: Ragnhild Dalheim Eriksen har i mange år vært en sterk stemme i det samiske miljøet, samtidig som hun sitter i styret til Troms Kraft Vind. Hun har mye å fortelle til kraftbransjen om hvordan det er å stå på den samiske siden av kraftutbygginger, og forteller også om hva hun mener at gikk galt i Fosen-saken – og ikke minst, hva vi kan lære av det.
 • 200. #200: Jubileumsepisode med Erna Solberg: – Norge blir et mindre attraktivt land når vi ikke bygger kraft

  39:22
  Ukens barmeny: Fornybaren er 200 episoder gammel! Det feirer vi med jubileumsgjest Erna Solberg, partileder i Høyre. Vi snakker om energi, natur, klima og EU – alt energirelatert du selv ville ønsket å spørre Erna om (håper vi!). Vi går også gjennom Fornybarens historikk og serverer litt saftig statistikk over episodene vi har hatt så langt. Lytt med og ta del i vår feiring! 
 • 199. #199: Hydro bygger kraft igjen: – Vi skal ikke undervurdere de ulike perspektivene

  31:24
  Ukens barmeny: Kjenner du noen med master i miljøfysikk? Hvis ikke blir du kjent med en nå! Linn Silje Undem jobber i Hydro Rein og skal gjennomføre industrigigantens nye kapittel innen kraftproduksjon. De sitter med en portefølje på 40 prosjekter under utvikling i Norden og Brasil. Hva er det som kjennetegner de gode prosjektene? Hvordan involverer de andre interessenter? Hvordan tenker de annerledes rundt kraftutbygging nå enn før? Det får du høre om i denne ukens episode – som er den aller siste i 100-rekken!
 • 198. #198: Villere og våtere vær: – Vannkraften kan spare oss for milliarder i flomskader

  31:50
  Ukens barmeny: Ekstremvær er kjipt. Og det blir mer av det. Vi får besøk av Håkon Sundt fra Sintef, som er ekspert på miljødesign innen vannkraft og ny teknologi for tilpasning til miljø og vær. Hvor i landet vil vi merke ekstremværet mest, og hva slags flommer kan vi vente oss? Hvordan kan vi bruke kraftmagasinene til å hindre flomskader for milliarder av kroner? Ukens episode flommer over av nyttig vitenskap!
 • 197. #197: Live fra NMBU: De enkleste grepene for å bli en fleksibel strømkunde

  25:13
  Ukens barmeny: Vi har besøkt ett av landets fremste miljøer på energi og bærekraft, nemlig NMBU! Her møter vi en av universitetets fleksibilitetseksperter, Heidi Nygård. Hun forteller oss hvorfor energisystemet må bli fleksibelt, hva som er de enkleste og rimeligste grepene forbrukerne kan ta på kort sikt, og hvordan strømleverandørenes rolle ser ut i dette bildet. Er du også en av dem som alltid har lurt på hva PV egentlig står for?! Det får du vite i ukens episode!