Share

cover art for #173: Hvordan kan fornybarnæringen bruke KI?

Fornybaren

#173: Hvordan kan fornybarnæringen bruke KI?

Season 2023, Ep. 173

Ukens barmeny: Du mister nok ikke jobben din til KI, men det kan hende at du mister jobben din til et menneske som bruker KI, kan ukas gjest fortelle oss. Odd Erik Gundersen jobber med kunstig intelligens i energiselskapet Aneo, i tillegg til å jobbe i Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU. Hva er egentlig KI, og hvordan kan fornybarnæringen bruke det? Lytt med for en intelligent gjennomgang!

 

Strømsnadder: ChatGPTs elektriske favorittdings!

More episodes

View all episodes

 • 194. #194: Lanserer rampete energiinkubator: – 99 prosent kan floppe, og vi vil likevel ha lykkes

  28:45
  Ukens barmeny: Siste nytt! Fornybar Norge lanserer samarbeid med energiinkubatoren Energirampen. Ikke kjent med hva energiinkubatorer gjør? Frykt ikke, for vi har snakket med inkubatøren selv, Nicolai Kirkeng Vennerød. Han forklarer oss hvordan Energirampen skal hjelpe gode ideer og gründerprosjekter komme til live og settes i bruk i fornybarnæringen. Hvordan kan næringen få fart på nye ideer og smartere løsninger? Der får du høre om i denne episoden!
 • 193. #193: Strømprisene er på vei ned: – Gode grunner til at vi har et kraftmarked

  32:19
  Ukens barmeny: Kraftmarkedets største fan og vår gode kollega, Kristin Rasdal, er samfunnsøkonom, kraftmarkedsekspert og bergenser. Det gjør henne usedvanlig godt egnet til å ta oss gjennom kraftmarkedet og dets virkninger, sammen med en liten runde om ulike forslag for å få ned strømprisene. Makspris? Toprissystem? Kutting av kabler? Du kan jo bare gjette hva hun mener!
 • 192. #192: Hybridutvikler: – 0,3 prosent av Norges areal vil dekke energibehovet vårt

  34:56
  Ukens barmeny: Vindkraft går – som all annen energiproduksjon – utover natur. Hvordan kan dette rettferdiggjøres? Gaute Tjensvoll, forretningsutvikler i Fred Olsen Renewables, har utviklet vind- og solkraftprosjekter i Norge over mange år. Han forteller oss om hvordan de tenker når de bruker noe av naturen, for å bedre klimaet. Vi får også innsikt i hvordan de går frem i dialogen sin med kommuner og lokalbefolkning.
 • 191. #191: Den nye Tensio-sjefen: – Vi tok ikke med oss nok lærdom fra vannkraftutbyggingene

  22:57
  Ukens barmeny: Audhild Kvam returnerer til fornybarnæringen, som påtroppende sjef i nettselskapet Tensio. Hvordan har fornybarnæringen sett ut fra utsiden de siste årene, og hvorfor ville hun tilbake nå? Hvordan skal hun bygge masse nytt nett uten at nettleien skyter i været? Og kanskje kan de ta noen grep for å øke kapasiteten uten å slå ned nye stolper? Det får du høre mer om i ukens episode, velkommen inn!
 • 190. #190: Nye energikonsesjoner: – Har du god stemning i kommunen, har du kommet langt

  39:08
  Ukens barmeny: Vi har med oss Svein Grotli Skogen, sjef for energikonsesjoner i NVE. Han gir oss status for søknadsbunken som ligger inne hos NVE nå og hvordan det ser ut for ny kraftproduksjon fremover. Han forteller også litt om hvordan det nye konsesjonssystemet er rigget, og hva de som har de beste prosjektene gjør riktig. Og for alle dere som ikke har bygget et kraftverk selv – Svein gir oss en innføring i hvordan en går frem for å bygge kraftverk!
 • 189. #189: Fornybarens bærekraftekspert: – Hakkebakkeskogen kan lære oss mye om naturpositivitet

  25:34
  Ukens barmeny: Hva er naturkrisen og hvordan utarter den seg i Norge? Hvordan påvirkes den av fornybarnæringen, og hva kan næringen gjøre for å minimere sitt avtrykk? Vi har besøk av vår egen bærekraftsekspert, Vegard Pettersen i Fornybar Norge. Han jobber med landets ledende kraftaktører om hvordan de kan bygge mest mulig skånsomt. Lytt med, så får du også vite hva Hakkebakkeskogen har med naturpositivitet å gjøre!
 • 188. #188: Åslaug Haga om 2023: – To politikere og én byråkrat fortjener ekstra ros for innsatsen

  36:35
  Ukens barmeny: Vi har invitert sjefen inn i studioet for både å se litt bakover på det gamle året og litt fremover på det nye. Åslaug Haga hamrer ofte på politikerne på vegne av næringen, og maser om at omstillingen går for sakte. Men hvem vil hun rose for innsatsen i 2023? Hva er hun mest begeistret for fra året? Og selvfølgelig, hva er ønskelisten for 2024? Lytt med, så får du også vite hva hun syns er det vanskeligste å få forståelse for i energipolitikken!
 • 187. #187: Fransk fornybargigant om havvind: – Norske leverandører er ofte de beste

  28:49
  Ukens barmeny: Vi har fått inn Torsten Frost fra den franske giganten EDF, som vil bygge havvind i Norge. Hvorfor vil de bygge her? Hvordan er det å drive prosjektutvikling i Norge sammenlignet med andre land? Hva er det som er så spesielt med de norske leverandørene? Og hvordan er interessen blant de tradisjonelle oljeserviceselskapene? Det får du høre om i dagens episode. Og som en bonus får du høre Robert og Aslak sine skoleeksempel på både skoleengelsk og skolefransk!
 • 186. #186: Hvordan ser fornybar geopolitikk ut i 2024?

  34:47
  Ukens barmeny: Mange husker ham sikkert som statssekretær i OED. Amund Vik jobber nå med analyser av politisk risiko i Eurasia Group. Han leder oss stødig gjennom den sikkerhetspolitiske undertonen i energipolitikken og hva en verden full av geopolitisk spenning betyr for utviklingen av fornybarnæringen i årene framover. Hva betyr alle valgene i 2024? Burde vi alle hamstre mikrochips? Vi får også høre litt om hvordan det var å være en del av den øverste politiske ledelsen mens det stormet som fullt rundt strømprisene.