Share

cover art for #151: Fornybarens veileder til EUs energipolitikk

Fornybaren

#151: Fornybarens veileder til EUs energipolitikk

Season 2023, Ep. 151

Ukens barmeny: Drukner du også i jungelen av EU-energipolitikk? Fit-55, RePowerEU, Fornybardirektivet RED III, Green Deal Industrial plan – det mangler ikke på pakker og tiltak for europeisk kraft. Vi har hentet inn vår Brusselkorrespondent Niklas Tessem for å vise vei gjennom all politikken. Hvordan har EU klart å banke gjennom alt dette på rekordtid, og hvor lang tid vil det ta før det får konsekvenser for Norge? Og hvordan er det egentlig å være nordmann i EU-hovedstaden, i en tid hvor norsk energipolitikk er litt uglesett?


Strømsnadder: Klimavennlig rumpevarmer!

More episodes

View all episodes

 • 213. #213: Sommerreprise med Heidi Theresa Ose

  22:03
  Ukens barmeny: Årets kraftkvinne, Heidi Theresa Ose, leder Store Norske Energis arbeid med å energiomstille Svalbard. Hvordan skal de kvitte seg med CO2-utslippene som har tilsvart 40 000 bensinbiler? Hvordan fungerer fornybar energi i arktisk klima? Og så selvfølgelig litt om kvinner i kraftbransjen: Hvorfor trenger vi ennå en kvinnepris? Og hvordan får vi flere kvinner opp og frem i fornybarnæringen? Lytt med for gode råd!
 • 212. #212: Sommerreprise med Inge Gran

  29:30
  Ukens barmeny: Hvordan leder man et ekspertutvalg med ti strømnerder, og hvordan får man dem til å bli unisont enige om en 300 sider lang rapport – som de attpåtil leverte før fristen? Vi har fått strømprisutvalgets leder inn i studioet. SINTEFs Inge Gran skal ta oss gjennom rapportens konklusjoner og hvordan de landet slik de gjorde. Vi får også en bonus-funfact: Hvorfor er til og med planbaserte Kina på vei til å innføre en markedsmodell for strøm?
 • 211. #211: Norsk-europeisk energisamarbeid: – EU vil ikke bruke tid på å diskutere fremtid med Norge når vi fremdeles er i fortiden

  31:58
  Ukens barmeny: EU-politikken er overalt. Men i Norge snakker vi nesten ikke om den, med mindre det er fordi vi er sinte på den. Vi har fått besøk av Bård Standal, nestleder i Fornybar Norge og leder for avdelingen som jobber med europapolitikk. Han forteller oss om hva det norsk-europeiske energisamarbeidet innebærer i dag, og hvordan det ser ut fremover.
 • 210. #210: Herøya-sjefen: – Mer kraft og nett er helt akutt for oss

  32:13
  Ukens barmeny: Fornybaren har vært på studietur til Herøya, en av landets største industriparker. Hvordan står det til med energiomstillingen der? Du kan jo gjette om de trenger mer strøm eller ikke. Vi snakker med sjefen sjøl, Sverre Gotaas. Han har bakgrunn fra Statkraft, Kongsberg Gruppen og har bistått både gjennom Teknologirådet og Energikommisjonen. Lytt med for å høre hvordan Herøya skal kutte utslipp!
 • 209. #209: Lagde vindveto med INP: – Nødvendig valg for å holde posisjon

  34:12
  Ukens barmeny: Vi har fått besøk av en som har gått til sengs med vindkraftmotstanderne på den politiske ytterfløyen! Ordføreren i Porsgrunn, Janicke Andreassen, har lang erfaring fra kommunepolitikken, og har også vært statssekretær i Næringsdepartementet. Hun forteller om avveiingene kommunepolitikerne må ta i en presset situasjon om både arealer og kraftbehov.
 • 208. #208: Skal bygge kunnskapssenter for energi: – Debatten er rævkjørt

  24:28
  Ukens barmeny: Hvorfor sluttet vi å bygge vannkraftkatedraler? Da Helgeland Kraft bygget ut Øvre Forsland kraftverk fikk det internasjonal oppmerksomhet og det ble omtalt som verdens fineste kraftverk. Nå skal det komme et kunnskapssenter like ved. Det skal sørge for økt interesse hos mannen i gata for alt det gode fornybarnæringen bidrar med. Lytt med for å høre Lilliann Sørensen fra Arven fortelle om prosjektet!
 • 207. #207: Motvind-Gaute: – Jeg kan ikke komme på et eneste godt argument for vindkraft

  57:33
  Ukens barmeny: Vi har fått besøk av A-kjendis og vindkraftmotkjemper Gaute Grøtta Grav! Han får spesialbehandling i Fornybaren, med nesten en hel time sendetid. Her går det både en og to kuler varmt for alle involverte parter. Lytt med og få innsikt i Motvinds argumenter – som Robert gjengir i ukens sitatspalte: Hvis alle tenker likt, er det ingen som tenker!
 • 206. #206: Kraftløft i Finnmark: – Jeg er helt overbevist om at Davvi vil bli gitt konsesjon

  30:44
  Ukens barmeny: Davvi vindpark er et enormt prosjekt i Øst-Finnmark, og det har av noen blitt pekt på som regjeringens redning for elektrifisering av Melkøya. Og denne redningsaksjonen er det Thomas Hansen i ST1 som skal stå for! Han forteller oss blant annet om prosjektet, Finnmarkspakken og hvordan den lokale debatten skiller seg langt ut fra den nasjonale debatten. Lytter du med helt til slutten får du også høre nytt om en gammel Tandberg. Velkommen inn i ukens Fornybaren!
 • 205. #205: Siri Kalvig i Nysnø: – Norges evne forplikter oss til å gjøre mer med klimakrisen

  34:47
  Ukens barmeny: Siri Kalvig er kanskje et navn du forbinder med vær og meteorologi. Nå forutser hun ikke lenger bare værstrømmer, men også kapitalstrømmer, som sjef i statens investeringsfond Nysnø. De har i oppdrag å investere i selskaper som løser klimautfordringer på en smart og lønnsom måte. Hvordan gjør de det? Hvor mange penger har de plassert rundt omkring? Og er det egentlig greit å tjene seg rik på klimakrisa?? Det hører vi mer om i ukens episode!