Share

cover art for #69: Kabel- og strømprisprat med SV-politiker Ådne Naper

Fornybaren

#69: Kabel- og strømprisprat med SV-politiker Ådne Naper

Season 2021, Ep. 69

Ukens barmeny: "Kabelen til Tyskland ble stengt. Gjett hva som skjedde med kraftprisen!?" - Slik starter det nyeste innlegget fra SV-politiker Ådne Naper. Siden Acer-debatten raste i 2018 har han brukt mye tid på å sette seg inn i - og blogge om - kraftmarkedet og hva som påvirker norsk strømpris. Og denne uken er han gjest i Fornybaren, der han forteller om hvordan vi kan sikre nok fornybar energi fremover, og om hvorfor SV valgte å ikke gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.


Strømsnadder: Nå blir det orden i ladekabelsalaten!

More episodes

View all episodes

  • 201. #201: Samisk kultur og kraftutbygging: – Tilliten må gjenreises

    26:48
    Ukens barmeny: Ragnhild Dalheim Eriksen har i mange år vært en sterk stemme i det samiske miljøet, samtidig som hun sitter i styret til Troms Kraft Vind. Hun har mye å fortelle til kraftbransjen om hvordan det er å stå på den samiske siden av kraftutbygginger, og forteller også om hva hun mener at gikk galt i Fosen-saken – og ikke minst, hva vi kan lære av det.
  • 200. #200: Jubileumsepisode med Erna Solberg: – Norge blir et mindre attraktivt land når vi ikke bygger kraft

    39:22
    Ukens barmeny: Fornybaren er 200 episoder gammel! Det feirer vi med jubileumsgjest Erna Solberg, partileder i Høyre. Vi snakker om energi, natur, klima og EU – alt energirelatert du selv ville ønsket å spørre Erna om (håper vi!). Vi går også gjennom Fornybarens historikk og serverer litt saftig statistikk over episodene vi har hatt så langt. Lytt med og ta del i vår feiring! 
  • 199. #199: Hydro bygger kraft igjen: – Vi skal ikke undervurdere de ulike perspektivene

    31:24
    Ukens barmeny: Kjenner du noen med master i miljøfysikk? Hvis ikke blir du kjent med en nå! Linn Silje Undem jobber i Hydro Rein og skal gjennomføre industrigigantens nye kapittel innen kraftproduksjon. De sitter med en portefølje på 40 prosjekter under utvikling i Norden og Brasil. Hva er det som kjennetegner de gode prosjektene? Hvordan involverer de andre interessenter? Hvordan tenker de annerledes rundt kraftutbygging nå enn før? Det får du høre om i denne ukens episode – som er den aller siste i 100-rekken!
  • 198. #198: Villere og våtere vær: – Vannkraften kan spare oss for milliarder i flomskader

    31:50
    Ukens barmeny: Ekstremvær er kjipt. Og det blir mer av det. Vi får besøk av Håkon Sundt fra Sintef, som er ekspert på miljødesign innen vannkraft og ny teknologi for tilpasning til miljø og vær. Hvor i landet vil vi merke ekstremværet mest, og hva slags flommer kan vi vente oss? Hvordan kan vi bruke kraftmagasinene til å hindre flomskader for milliarder av kroner? Ukens episode flommer over av nyttig vitenskap!
  • 197. #197: Live fra NMBU: De enkleste grepene for å bli en fleksibel strømkunde

    25:13
    Ukens barmeny: Vi har besøkt ett av landets fremste miljøer på energi og bærekraft, nemlig NMBU! Her møter vi en av universitetets fleksibilitetseksperter, Heidi Nygård. Hun forteller oss hvorfor energisystemet må bli fleksibelt, hva som er de enkleste og rimeligste grepene forbrukerne kan ta på kort sikt, og hvordan strømleverandørenes rolle ser ut i dette bildet. Er du også en av dem som alltid har lurt på hva PV egentlig står for?! Det får du vite i ukens episode!
  • 196. #196: EU løste energikrisen: – Beslutninger ble tatt i ekstremt høyt tempo

    34:25
    Ukens barmeny: Eks-taleskriveren til Ola Borten Moe har en jobb du nok ikke ville gjettet deg frem til! Ragnar Semundseth er spesialutsending for energi ved Norges EU-delegasjon i Brussel. Vi har besøkt ham nede på kontinentet, og får blant annet en gjennomgang av hvordan det har vært å følge energikrisen på nært hold. Start spilleren, så får du også noen tips til hvordan handlingsrommet i energimarkededspakkene til EU kan utnyttes!
  • 195. #195: Svalbard kvitter seg med kull: – Vi skal bygge et helt nytt energisystem

    28:18
    Ukens barmeny: Årets kraftkvinne, Heidi Theresa Ose, leder Store Norske Energis arbeid med å energiomstille Svalbard. Hvordan skal de kvitte seg med CO2-utslippene som har tilsvart 40 000 bensinbiler? Hvordan fungerer fornybar energi i arktisk klima? Og så selvfølgelig litt om kvinner i kraftbransjen: Hvorfor trenger vi ennå en kvinnepris? Og hvordan får vi flere kvinner opp og frem i fornybarnæringen? Lytt med for gode råd!
  • 194. #194: Lanserer rampete energiinkubator: – 99 prosent kan floppe, og vi vil likevel ha lykkes

    28:45
    Ukens barmeny: Siste nytt! Fornybar Norge lanserer samarbeid med energiinkubatoren Energirampen. Ikke kjent med hva energiinkubatorer gjør? Frykt ikke, for vi har snakket med inkubatøren selv, Nicolai Kirkeng Vennerød. Han forklarer oss hvordan Energirampen skal hjelpe gode ideer og gründerprosjekter komme til live og settes i bruk i fornybarnæringen. Hvordan kan næringen få fart på nye ideer og smartere løsninger? Der får du høre om i denne episoden!
  • 193. #193: Strømprisene er på vei ned: – Gode grunner til at vi har et kraftmarked

    32:19
    Ukens barmeny: Kraftmarkedets største fan og vår gode kollega, Kristin Rasdal, er samfunnsøkonom, kraftmarkedsekspert og bergenser. Det gjør henne usedvanlig godt egnet til å ta oss gjennom kraftmarkedet og dets virkninger, sammen med en liten runde om ulike forslag for å få ned strømprisene. Makspris? Toprissystem? Kutting av kabler? Du kan jo bare gjette hva hun mener!