Share

cover art for #37: Senterpartiets klima- og energipolitikk med Marit Arnstad

Fornybaren

#37: Senterpartiets klima- og energipolitikk med Marit Arnstad

Season 2021, Ep. 37

Ukens barmeny: Hva vil egentlig Senterpartiet i klima- og energipolitikken? Fornybaren tok sats og inviterte seg selv på besøk til partiets parlamentariske leder på Stortinget, Marit Arnstad, som har ledet arbeidet med nytt partiprogram. Tror dere vi fikk henne til å spekulere i valgresultatet? Og hva er egentlig hennes favorittstrømdings?


For øvrig tar Aslak og Bendik (nok) en prat om strømpriser og strømmarked.


Ukens strømsnadder: Livreddende strøm på skitur!

More episodes

View all episodes

 • 171. #171: Hvordan får vi raskere konsesjoner til strømnett og kraftproduksjon?

  29:35
  Ukens barmeny: Vi har fått besøk av Inga Nordberg, leder for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE. Det er de som behandler så å si alt som skaper heftig debatt i lokalsamfunn landet over. Hvordan er det? Hva er de største flaskehalsene, og hva er likhetene mellom ulike teknologier og kraftnett? Hva gjør de for å få ned behandlingstidene for kraftnett, og hvordan står det til med søknadstørken for kraftproduksjon? Lytt med for en eksklusiv innsikt i NVEs konsesjonsavdeling! Strømsnadder: Utslippsfritt krigsmateriell!
 • 170. #170: Anniken Hauglie om grønne verdikjeder

  27:11
  Ukens barmeny: Finnes det noe som vi både kan leve av etter oljen, og som kan hjelpe oss å løse klimakrisen? Ja, masse!, sier Anniken Hauglie – grønne verdikjeder er løsningen på alle våre problemer! Men hva kan du egentlig om dem? For alt du vet er du en del av en grønn verdikjede selv! Anniken er viseadministrerende direktør i NHO og gir oss denne uken en gjennomgang av de aktuelle grønne verdikjedene for Norge.Strømsnadder: Elektrisk snekker!
 • 169. #169: Hvordan kan Norge bli en solnasjon?

  25:01
  Ukens barmeny: Stortinget har satt et mål om åtte TWh solkraft innen 2030 – en økning på 20 ganger fra dagens nivå. Hva må til for at det skal gå? Vi får besøk av Siren Skalstad Ellensen, partner og advokat i DLA Piper, som har konsesjonssystemet godt under huden. Hun mener det er soleklart at solkraften skal opp og frem i Norge, og har forslag på hvilke endringer som kan gjøres for å få mer av det, raskere.Strømsnadder: Elektriske flybåter!
 • 168. #168: Trønderske flytbatterier skal hjelpe kraftsystemet

  21:13
  Ukens barmeny: Har du noen gang hørt om et flytbatteri? Vi har fått besøk fra Trondheimsbedriften Bryte Batteries, som lager nettopp flytbatterier. Det er batterier som blant annet handler på strømmarkedet og kutter forbrukstopper. Hva er spesielt med denne typen batterier, og hvorfor er de en nøkkel i fremtidens fornybare kraftsystemer? I ukens episode har vi med oss Ellen Loxley-Slåttsveen som gir oss en batteristatus.Strømsnadder: Støyskjermende solceller!
 • 167. #167: Livepod fra Arendal: Kraft eller krise?

  35:20
  Ukens barmeny: På den fullelektriske Fornybarbåten i Arendal har vi med oss Ådne Naper, fylkespolitiker for SV og forfatter av boka "Kraft eller krise?". Boka fikk terningkast 6 av Telemarksavisa, med kommentaren "Wow! En politiker som setter seg inn i sakene!". Lytt med for en prat om boka som er grundig og ærlig om klima, industri og kraft.Strømsnadder: Elektrisk sporingsbrikke!
 • 166. #166: Hvordan når verden bærekraftsmål nr. 7: ren energi til alle?

  32:42
  Ukens barmeny: Vi elsker strøm, men visste du at en milliard mennesker lever uten elektrisitet? Og at det egentlig ikke er så dyrt å skaffe ren energi til hele Afrika innen 2030? I ukens episode har vi med oss Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad – Direktoratet for utviklingssamarbeid, fagetaten som forvalter store deler av Norges bistandsmidler. De skal sørge for at verden når FNs bærekraftsmål, som inkluderer mål nr. 7: ren energi til alle. Lytt med for å få høre hvordan de gjør det!Strømsnadder: Elektrisk søppelplukkebåt!
 • 165. #165: Montel-redaktøren får snakke rett fra levra

  35:29
  Ukens barmeny: Vi har hentet inn redaktøren i Montel, Gert Ove Mollestad, for å forklare hvorfor strømprisene nå har falt ned til et stabilt lavere nivå – og hvordan det kan ha seg at vi får betalt for å bruke strøm. Vi får også høre redaktøren snakke rett fra levra om hvordan han syns dagens kraftpolitikk henger sammen, og hvordan myndigheten samhandler med seg selv. Etter 15 år med strømmarkedsanalyse byr han på interessante perspektiver, synes vi. Ukens episode byr også på en bonus: Hva betyr egentlig Montel?Strømsnadder: Livbøye med elmotor!
 • 164. #164: Ellen Hambro om klimamålet: – Det krever sykt mye politikk, veldig fort!

  28:30
  Ukens barmeny: Vi er tilbake fra sommerferie og starter med et brak! I ukens episode har vi med oss Ellen Hambro, direktør i miljødirektoratet. Før sommeren slapp de en rapport om klimatiltak i Norge mot 2030 som inkluderer en liste over 85 tiltak Norge skal gjøre for å nå klimamålene. Hva er de viktigste tiltakene? Hvor godt syns hun egentlig at vi ligger an, og tror hun i det hele tatt at målet kan nås? Hvordan forholder direktoratet seg til fornybarutbygginger når de skal forvalte både klima og miljø? Lytt med for svar!Strømsnadder: Klimavennlige verdensstjerner!
 • 163. #163: Sommerreprise 4 – Ingrid Lomelde om havvind og havets økosystemer

  17:35
  Sommerens barmeny byr på ønskerepriser fra noen av de beste intervjuene vi har gjort. Denne uken skal vi ikke lengre tilbake enn til episode #154 med Ingrid Lomelde, bærekraftsdirektør i fornybarselskapet Mainstream. Hun forteller om bærekraft i havvind og hva vi vet om havvindmøllenes påvirkning på økosystemet i havet. I tillegg har hun noen tanker om strømmens betydning for kvinnefrigjøring.God lytting og god sommer fra oss i Fornybaren!