Share

cover art for Oljeskattepakken - hva skjedde i forhandlingsrommet?

Forhandlingsakademiet

Oljeskattepakken - hva skjedde i forhandlingsrommet?

Season 1, Ep. 7

Denne episoden handler om forhandlingene rundt oljeskattepakken. Hvordan kunne man ende opp med å gi denne pakken, og hva skjedde i kulissene. Vi får besøk av Kari Elisabeth Kaski fra SV, som har uttalt at det ikke var noen grenser i forhandlingsrommet. Kaski peker på at pakken ble utarbeidet i kombinasjon av flere faktorer, som et sterkt eksternt press, at grensene forsvant i forhandlingsrommet og man begynte å fortape seg i enkelte detaljer og mistet det større perspektivet. Praten rundes av med tips fra Kaski til lytterne for hvordan man kan bli en bedre forhandler. 

  

Mer utfyllende fra podkasten:

 

Hvordan kunne man havne der? 

Kombinasjon av flere faktorer:

  • Et ekstremt sterkt press utenfra 
  • Lobbykreftene var sterke 
  • Begynte å fortape seg i enkelte detaljer og mister persepetkivet 
  • Oljeselskapene og fagbevegelsen gikk sammen på veldig kort tid 
  • Forelå ingen grense for hvor langt de kunne gå (Ap og Høyre) 
  • Disse skulle ta det langsiktige og breie ansvaret, men klarte ikke stanse det.
  • Sterkt medieløp, som utgjorde makt i forhandlingsrommet
  • Saken regjeringen la frem lå det en begrensning for hvor lenge pakken skulle vare, men denne forsvant i realiteten

 

De viktigste læringspunktene man kan ta med seg: 

  • Kommunisere formålet for forhandlingene tydelig og etterstrebe dette, slik at forhandlingsmotparten vet hva man ønsker å oppnå
  • Sette en tydelig grense for langt man kan gå og holde fast ved den
  • Klare å skille ut det eksterne presset med spill i media og andre faktorer når forhandlingene først er i gang
  • Forberede seg godt 
  • Tenke ut alle scenarioer, helt til ytterkantene


More episodes

View all episodes

  • 1. Velkommen til Forhandlingsakademiet

    20:50
    Velkommen til Forhandlingsakademiet!På denne podcasten lærer du å bli en bedre forhandler.I denne første episoden begynner vi med litt lett oppvarming. Vi snakker blant annet om:Hvorfor du bør bruke litt tid på lære om forhandlingsteknikk Hva er egentlig forhandlingsteknikk?Og hvem bør egentlig komme med det første utspillet i en forhandling?Denne podcasten er laget av advokat Eivind Arntsen, partner i Varder Advokatfirma. Har du spørsmål eller kommentarer til podcasten? Send en epost til post@juridiskabc.no
  • 2. Forhandlingsstiler og en introduksjon til Harvard-modellen

    53:41
    I denne andre episoden av forhandlingsakademiet ser vi på noen klassiske forhandlingsstiler, som den harde og den myke forhandleren, og hvorfor begge disse måtene å forhandle på har sine ulemper. Som alternativ ser vi på hvordan du kan bruke prinsippbaserte forhandlinger som inngår i den såkalte "Harvard-modellen". Hele veien vil Eivind gi deg eksempler for å illustrere hva teoriene går ut på, og for å vise hvordan du kan bruke disse prinsippene i det daglige.
  • 3. Smarte forhandlinger

    56:01
    I denne episoden får vi besøk av professor Sverre Blandhol, som blant annet har skrevet boken "Smarte forhandlinger". Kapittelet "En bedre vei" i boken tar for seg hvordan man kan gjøre motstandere til samarbeidspartnere ved å bruke forhandlingsteknikk på en konstruktiv måte. Man ønsker at forhandlingene skal skje på sakens meritter, uten å bruke hersketeknikker. Utgangspunktet er å lære seg «den smarte forhandlingsmetoden» gjennom en sekstrinnsstrategi basert på forskning og teori. De ulike stegene er: å være forberedt, avvæpne og vende seg mot den vanskelige motpart, kommunisere på gode måter, nøytralisere teknikkene og invitere motparten til å vinne sammen med deg. Det største og viktigste er å skape verdier i forhandlingene, som også er målsettingen ved å dempe konflikter og ha en konstruktiv tone gjennom forhandlingene. I slutten av episoden snakker vi om et webinar. Det er avholdt og ikke lenger tilgjengelig, men følg med på podcasten så kommer det sikkert nye muligheter.
  • 4. Hva kan Nadal lære oss om forhandlinger?

    15:09
    Denne epsioden er inspirert av Casper Ruuds opptreden i finalen i French Open. Hovedtema for episoden er et magisk tall som gjelder for de beste spillerne i tennis, og dette tallet viser hvordan små forskjeller kan gi store resultater.
  • 5. ZOPA - har du kontroll over forhandlingssonen?

    18:26
    ZOPA er forkortelse for Zone of possible agreements. I denne episoden skal vi få mer kunnskap om hva ZOPA er, hvorfor det er viktig å analysere ZOPA, og hvordan du kan bruke ZOPA for å få bedre kontroll og bedre resultater i forhandlinger.
  • 6. BATNA

    16:09
    I denne episoden fokuserer vi på BATNABATNA er et en forkortelse for Best Alternative To A Negotiated Agreement, altså hva som er ditt beste alternativ til å få forhandlet avtalen. Spørsmålet vi stiller er: hvis forhandlingene ikke fører fram - hvem har da det beste alternativet? Den som har flest eller best alternativer, vil også ha mest makt i forhandlingene.BATNA er derfor ansett som en av de viktigste kildene til å få innflytelse i forhandlingene. BATNA kan brukes både for å styrke egen posisjon og for å påvirke motparten. Jeg ser på BATNA som et sikkerhetsnett når jeg forhandler.En forhandling kan til syvende og sist bare ha ett av to utfall: Enten blir det inngått avtale, eller så blir det ikke noen avtale.Så før du går inn i en forhandling skal du altså bruke tid på å tenke på hva som er ditt beste alternativ hvis det ikke blir noen avtale.