Share

cover art for #36: Egenutgivning

Författarpodden

#36: Egenutgivning

Vad innebär egenutgivning och hur skiljer det sig från att bli utgiven på ett traditionellt förlag? Vilka är fördelarna med att styra över sin egen utgivning och varför väljer allt fler författare att ge ut sina böcker i egen regi?

More episodes

View all episodes

  • 52. #52 Bokens början

    42:51
    Hur inleder du en bok? Hur viktigt är det att fånga läsaren på första sidan? Stämmer det att förläggare hatar prologer? Frida har flera knep för att snabbt komma in i berättelsen, vilka är de? Hur börjar Agnes och Fridas böcker och vilka romaner kan jämföras med bakelser? Några av de titlar som nämns i veckans Författarpodden, utöver Fridas och Agnes egna, är Som vi lekte av Ninni Schulman, En vänskap av Silvia Avallone, Presidentens hatt av Antoine Laurain och Djävulens advokat av Katarina Wennstam. 
  • 51. #51 Skrivkramp

    45:21
    Vad gör du om skrivkrampen biter sig fast? Varför dyker den alltid upp och kan den rent av vara något positivt? Hur hanterar du feedback som kräver stora ändringar och hur ignorerar du den inre kritikern när den är för elak eller högljudd? Och är det verkligen sant att Frida aldrig haft skrivkramp? 
  • 50. #50 Tempus och berättarperspektiv

    44:27
    Hur ska du berätta din historia? I presens, preteritum eller kanske futurum? Med hjälp av en jagperson eller som en allvetande berättare? Och är det okej att skriva om vad eller vem som helst? De böcker som nämns i veckans avsnitt är Alexander Ahndorils ”Regissören”, Jeanine Cummins ”Amerikansk jord”, James Freys ”Tusen små bitar” och Andrev Waldens ”Jävla karlar”.
  • 49. #49 Ljudböcker

    44:55
    Ljudböcker utgör en allt större del av bokmarknaden, men hjälper eller stjälper de författarna? Vad får Frida att ana en revolution i luften? Nomineringarna till Augustpriset har tillkännagetts och Agnes har upptäckt ett oroväckande mönster, åtminstone för dem som släpper böcker på våren. Och hur går det egentligen med det egna skrivandet för Författarpoddens duo?
  • 48. #48 Karaktärsbygge

    44:22
    Hur skapar du karaktärerna i en bok? Hur mycket eller lite behöver du avslöja om deras tidigare liv och erfarenheter för att göra dem levande och mångfacetterade? Vad ska de heta och är det smart eller osmart att använda sina favoritnamn i fiktionen? Hur skiljer sig karaktärsbygge i skönlitteratur från sakprosa och hur hittar du inspiration till karaktärsbygget om den tryter? 
  • 47. #47 Frågespecial

    45:00
    Författarpodden besvarar lyssnarfrågor om allt från gestaltning till vilket av våra skrivprojekt som varit mest lustfyllt. Vad känner Agnes för person- och miljöbeskrivningar och varför har Frida låtit en av sina karaktärer pilla sig på ögonvitorna när hen tänker? Dessutom får lyssnarna ett par tillbaka-kaka-frågor att klura på.
  • 46. #46 Berättelsens kärna

    50:20
    Författarpodden gör ännu en djupdykning i skrivprocessen. Hur hittar du berättelsens kärna? Vilka knep finns att ta till? Hur viktig är hisspitchen och bokens titel? Och det stämmer det att Agnes och Frida ska skriva en bok ihop?
  • 45. #45 Spökskrivare och manliga genier

    38:57
    Författarpodden har varit på bokmässan 2023 och summerar intrycken från långhelgen. Varför var det Fridas bästa mässa någonsin och vad var det Agnes sa som fick panelen hon medverkade i att urarta? Vilka manliga genier dominerade och är det kanske dags att börja anlita en spökskrivare?
  • 44. #44 Hitta berättelsen!

    49:21
    Hur hittar du idén till din bok och tiden att skriva den? Hur skiljer sig Fridas skrivprocess, med en utgiven roman om året, från Agnes som hittills jobbat i tioårsintervall? Hur kommer det sig att Fridas idéer för nästa projekt dyker upp just när en bok håller på att avslutas? Varför var det så svårt för Agnes att sätta punkt i sin senaste? Och vad har skrivande gemensamt med husbyggen och renoveringar? Författarpoddens 44:e avsnitt djupdyker i skrivandet och i de bästa tipsen för att få saker att hända.