Share

cover art for 324. Tråkmåns eller livsnjutare?

Food Pharmacy-podden

324. Tråkmåns eller livsnjutare?

Season 6, Ep. 324

Blir man verkligen en tråkmåns när man väljer att börja ta hand om sig själv och börjar säga nej till den där bullen som det bjuds på, eller det där glaset vin som hälls upp? Är inte också ett sätt att vara livsnjutare? Hur gör man för att våga säga nej och strunta i vad andra tycker och tänker?

More episodes

View all episodes

 • 325. 325. Sommar utan alkohol

  27:18
  Hur känns det att gå på semester med planen att skippa alkohol, när alla andra står där med sina glas och njuter av vinet? Går det bra att bara dricka vatten och ha lika kul ändå? Och vad innebär egentligen semester?
 • 323. 323. Utrota livmoderhalscancer!

  20:56
  Sverige siktar på att utrota livmoderhalscancer till år 2027. Fantastiskt! Dock missar många att gå på screeningen som erbjuds gratis. Kan vi snälla hjälpas åt att sprida den här livsviktiga infon i kampen mot livmoderhalscancer?
 • 322. 322. Lågkolhydratskost och IBS

  26:54
  En ny unik studie på IBS har publicerats i den välrenommerade tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Studien visar att en lågkolhydratkost är lika effektivt mot mag- och tarmproblem vid IBS som den etablerade låg-FODMAP-kosten. Båda kostuppläggen är dessutom effektivare än en optimerad läkemedelsbehandling. Wow!
 • 321. 321. Antidepressiv medicin

  27:09
  Nästan 1,2 miljoner svenskar äter antidepressiv medicin. Varför har det blivit så? Finns det verkligen inga andra sätt få människor att må bättre än att skriva ut antidepressiva piller? Och apropå det så vittnar projekt i Storbritannien om att det finns faktiskt finns andra vägar att gå för att komma till bukt med hälsokrisen än att bara skriva ut piller. 
 • 320. 320. Hälsovårdssystemets kollaps

  34:50
  Den brittiska organisationen för näringsfysiologer skriver ”en långvarig ineffektivitet då det gäller folkhälsa har orsakat en farlig situation, där kroniska sjukdomar snart kommer att ta kål på ett hälsovårdssystem som hotas av kollaps”. Går detta uttalande att applicera även på Sveriges folkhälsa och hälsovårdssystem?
 • 319. 319. Solskydd

  30:51
  Vad är egentligen syftet med solskydd och vad har det för för- och nackdelar? Och hur mycket ska vi egentligen exponera oss för solljus? Hudforskaren Johanna Gillbro är tillbaka i Food Pharmacy-podden och ger oss svar på dessa och många fler frågor. 
 • 318. 318. Hälsomanifestet

  26:54
  Påsken närmar sig och försäljningen av lösgodis skjuter i höjden. Är inte påskäggen som man ser i affärerna ofantligt stora? Och har du tänkt på att det faktiskt går att bryta vanan att fylla dem med en massa godis och göra istället fylla dem med något annat? Låt kreativiteten flöda! Och på tal om att bryta vanor: det kan verkligen vara svårt att göra en livstilsförändring. Men att skriva ett manifest för sig själv kan hjälpa på vägen. En riktlinje som hjälper till att hålla i den nya vanan, som att bestämma sig för att träna 15 min varje dag istället för ett längre pass en gång i veckan till exempel. 
 • 317. 317. Metabolt syndrom - del 3

  28:49
  Denna vecka fortsätter vi vår serie om metabolt syndrom genom en intervju med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. När man pratar om hjärt- och kärlsjukdom så nämns ofta blodfetter och kolesterol, men är blodsocker egentligen den stora boven? Vad händer i kroppen när man har för högt blodsocker?