Share

cover art for 279. Stress

Food Pharmacy-podden

279. Stress

Season 5, Ep. 279

Andelen sjukskrivningar i Sverige, som orsakas av psykisk ohälsa, har under de senaste 10 åren ökat från 30 till 49 procent. Över hälften av dem kan direkt relateras till stress. Den stressrelaterade sjukfrånvaron bland kvinnor i åldern 25-29 år har ökat mest, med häpnadsväckande 370 procent under samma tid. Lina samtalar i detta avsnitt med Annie Pettersson som är molekylärbiolog och har arbetat med livsstilsmedicin i många år. Tillsammans med sina kollegor driver hon THRiVE Wellness Solutions som hjälper människor som lider av för mycket stress. 

More episodes

View all episodes

 • 296. 296. Sockerberoende och sockerfria guilty pleasures

  33:30
  Lina har träffat hälsoingenjören Ewa Meurk för att snacka om socker och sockerfria guilty pleasures. Kan man vara beroende av socker och hur kan man i så fall bli av med det? Varför är metabol flexibilitet viktigt? Aktuella och spännande frågor som toppas med lite prat om fasta. 
 • 295. 295. Zombieceller

  32:21
  Vi fortsätter fördjupa oss i det här med zombieceller. Det låter ju som något taget direkt ur The Walking Dead, men vad är det egentligen? Hur blir man av med dem? Och är de bara av ondo?
 • 294. 294. Piller för att bromsa åldrandet?

  37:20
  Har du hört talas om senolytika? Det är ämnen som tar bort skadade celler i kroppen. Dagens livsstil leder till kronisk inflammation och åldersrelaterade sjukdomar och i forskarvärlden råder febril aktivitet för att hitta ämnen och mediciner för att bromsar åldrandet…
 • 293. 293. Locomo-modellen

  34:39
  I veckans avsnitt presenterar Mia resultatet av en studie om mat, livsstil och livslängd gjord av Harvardprofessorn Frank Hu. Kan Livsmedelsverkets näringsrekommendationer ifrågasättas? Och så berättar Lina om en framgångsrik japansk metod för ett friskare långt liv.
 • 292. 292. Chiliräkor och 20-sekundersregeln

  33:52
  Mia har ätit livets godaste räkor och Lina presenterar forskning om hur man bör mingla. Sist men inte minst berättar Lina om hur hon, på bara 3 veckor, fick slätare hy, färre samt mindre porer och minskad rödhet.
 • 291. 291. Sommardvala, nystart och jojobajande

  28:23
  Lina och Mia är fortfarande djupt inne i det långsamma, sköna semestertempot, men ett poddavsnitt blev det ändå! De funderar över hur de ska kicka igång sig själva inför en intensiv jobbhöst. Och naturligtvis finns lösningen runt hörnet.
 • 290. 290. Solskyddssnack med Johanna Gillbro

  31:31
  Att välja rätt solskydd kan vara en utmaning! I veckans avsnitt pratar Lina med Johanna Gillbro, doktor i experimentell och klinisk dermatologi och grundare av Skinome, om vad man ska tänka på när man väljer solskydd och hur man solar säkert. 
 • 289. 289. Nya kostråd och solskydd

  29:03
  I veckans avsnitt diskuterar Lina och Mia de uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna och tar del av en solskyddsgranskning. Hur lyder de nya kostråden och vad ska man egentligen tänka på när man väljer solskydd?
 • 288. 288. Dr. Paul Clayton - Matberoende

  49:03
  Finns matberoende på riktigt? Vad är så fall definitionen av begreppet? Och vad är det egentligen som driver ohälsa när det kommer till maten? Lina har pratat med Dr. Paul Clayton som är forskare inom nutrition, och han har svar på dessa frågor.