Share

cover art for 274. Färsk hudvård, aleppotvål och BMI

Food Pharmacy-podden

274. Färsk hudvård, aleppotvål och BMI

Season 5, Ep. 274

Lina har deltagit i en hudstudie och resultaten är minst sagt intressanta! Mia är på gränsen till chockad. I övrigt pratas det om aleppotvål och även om BMI. Är det gamla mätverktyget förlegat? Borde det skrotas helt enkelt?

More episodes

View all episodes

 • 320. 320. Hälsovårdssystemets kollaps

  34:50
  Den brittiska organisationen för näringsfysiologer skriver ”en långvarig ineffektivitet då det gäller folkhälsa har orsakat en farlig situation, där kroniska sjukdomar snart kommer att ta kål på ett hälsovårdssystem som hotas av kollaps”. Går detta uttalande att applicera även på Sveriges folkhälsa och hälsovårdssystem?
 • 319. 319. Solskydd

  30:51
  Vad är egentligen syftet med solskydd och vad har det för för- och nackdelar? Och hur mycket ska vi egentligen exponera oss för solljus? Hudforskaren Johanna Gillbro är tillbaka i Food Pharmacy-podden och ger oss svar på dessa och många fler frågor. 
 • 318. 318. Hälsomanifestet

  26:54
  Påsken närmar sig och försäljningen av lösgodis skjuter i höjden. Är inte påskäggen som man ser i affärerna ofantligt stora? Och har du tänkt på att det faktiskt går att bryta vanan att fylla dem med en massa godis och göra istället fylla dem med något annat? Låt kreativiteten flöda! Och på tal om att bryta vanor: det kan verkligen vara svårt att göra en livstilsförändring. Men att skriva ett manifest för sig själv kan hjälpa på vägen. En riktlinje som hjälper till att hålla i den nya vanan, som att bestämma sig för att träna 15 min varje dag istället för ett längre pass en gång i veckan till exempel. 
 • 317. 317. Metabolt syndrom - del 3

  28:49
  Denna vecka fortsätter vi vår serie om metabolt syndrom genom en intervju med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. När man pratar om hjärt- och kärlsjukdom så nämns ofta blodfetter och kolesterol, men är blodsocker egentligen den stora boven? Vad händer i kroppen när man har för högt blodsocker?
 • 316. 316. Metabolt syndrom - del 2

  39:40
  Metabolt syndrom är idag ett stort folkhälsoproblem. Varför har metabolt syndrom ökat så kraftigt under senare tid? Riskerar man andra sjukdomar när man lider av metabolt syndrom? Och hur många har metalbolt syndrom utan att veta om det? Dessa (och många fler) frågor svarar hälsoingenjören Ewa Meurk på. Första delen av intervjun kan du höra i avsnitt 315.
 • 315. 315. Metabolt syndrom - del 1

  38:14
  Metabolt syndrom är idag ett stort folkhälsoproblem. Varför har metabolt syndrom ökat så kraftigt under senare tid? Riskerar man andra sjukdomar när man lider av metabolt syndrom? Och hur många har metabolt syndrom utan att veta om det? Dessa (och många fler) frågor svarar hälsoingenjören Ewa Meurk på. 
 • 314. 314. Det svenska saltberoendet

  36:28
  I Sverige saltar vi maten mer än man gör i många andra länder. Hur på verkar det vår hälsa? Jo det är så illa att saltet beräknas stå för var tionde stroke och var femte hjärtinfarkt i Sverige. Så det finns mycket att vinna på att dra ner på saltet. 
 • 313. 313. Semlan som är en kladdkaka

  36:56
  Semlor är på tapeten i veckans avsnitt, och såklart kan Mia och Lina erbjuda ett recept på en mycket roligare och bättre semla (eller är det en kladdkaka???) än den traditionella. Mia avslöjar även att hon inte har ett, utan TVÅ nya beteenden som berikar hennes liv!
 • 312. 312. Kampen mot cancer

  26:34
  Dietisten Anna Ottosson är tillbaka i vår podd! Hon har skrivit boken ”Kraften i maten”, som handlar om att maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer – det vet vi idag, genom tung forskning. Vissa faktorer i maten vi äter kan öka risken för cancer, medan andra minskar risken.foodpower.secancerrehabfonden.se