Share

cover art for 240. Fördomar om diabetes typ 1

Food Pharmacy-podden

240. Fördomar om diabetes typ 1

Season 4, Ep. 240

Det är tyvärr många som inte har koll på skillnaderna mellan de olika formerna av diabetes. Faktum är att typ 1 och 2 är två helt olika sjukdomar. Ofta bakas de ihop och typ 1 tas för att vara en livsstilssjukdom, vilket är helt fel. Den och många andra missförstånd möter många som har diabetes typ 1. Så om du känner dig tveksam på skillnaderna mellan dessa två allt för vanliga sjukdomar så är det läge att lyssna på Mia och Lina i detta avsnitt! Eller om du vill höra en massa annat intressant som de också har att säga! 


https://youtu.be/aDZ7_ZP2O6g

More episodes

View all episodes

  • 318. 318. Hälsomanifestet

    26:54
    Påsken närmar sig och försäljningen av lösgodis skjuter i höjden. Är inte påskäggen som man ser i affärerna ofantligt stora? Och har du tänkt på att det faktiskt går att bryta vanan att fylla dem med en massa godis och göra istället fylla dem med något annat? Låt kreativiteten flöda! Och på tal om att bryta vanor: det kan verkligen vara svårt att göra en livstilsförändring. Men att skriva ett manifest för sig själv kan hjälpa på vägen. En riktlinje som hjälper till att hålla i den nya vanan, som att bestämma sig för att träna 15 min varje dag istället för ett längre pass en gång i veckan till exempel. 
  • 317. 317. Metabolt syndrom - del 3

    28:49
    Denna vecka fortsätter vi vår serie om metabolt syndrom genom en intervju med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. När man pratar om hjärt- och kärlsjukdom så nämns ofta blodfetter och kolesterol, men är blodsocker egentligen den stora boven? Vad händer i kroppen när man har för högt blodsocker?
  • 316. 316. Metabolt syndrom - del 2

    39:40
    Metabolt syndrom är idag ett stort folkhälsoproblem. Varför har metabolt syndrom ökat så kraftigt under senare tid? Riskerar man andra sjukdomar när man lider av metabolt syndrom? Och hur många har metalbolt syndrom utan att veta om det? Dessa (och många fler) frågor svarar hälsoingenjören Ewa Meurk på. Första delen av intervjun kan du höra i avsnitt 315.
  • 315. 315. Metabolt syndrom - del 1

    38:14
    Metabolt syndrom är idag ett stort folkhälsoproblem. Varför har metabolt syndrom ökat så kraftigt under senare tid? Riskerar man andra sjukdomar när man lider av metabolt syndrom? Och hur många har metabolt syndrom utan att veta om det? Dessa (och många fler) frågor svarar hälsoingenjören Ewa Meurk på. 
  • 314. 314. Det svenska saltberoendet

    36:28
    I Sverige saltar vi maten mer än man gör i många andra länder. Hur på verkar det vår hälsa? Jo det är så illa att saltet beräknas stå för var tionde stroke och var femte hjärtinfarkt i Sverige. Så det finns mycket att vinna på att dra ner på saltet. 
  • 313. 313. Semlan som är en kladdkaka

    36:56
    Semlor är på tapeten i veckans avsnitt, och såklart kan Mia och Lina erbjuda ett recept på en mycket roligare och bättre semla (eller är det en kladdkaka???) än den traditionella. Mia avslöjar även att hon inte har ett, utan TVÅ nya beteenden som berikar hennes liv!
  • 312. 312. Kampen mot cancer

    26:34
    Dietisten Anna Ottosson är tillbaka i vår podd! Hon har skrivit boken ”Kraften i maten”, som handlar om att maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer – det vet vi idag, genom tung forskning. Vissa faktorer i maten vi äter kan öka risken för cancer, medan andra minskar risken.foodpower.secancerrehabfonden.se
  • 311. 311. Klimakteriet och Wegovy

    31:53
    En del kvinnor som har stora besvär med klimakteriet använder sig av obesitasmedlet Wegovy för att minska sina symptom. Vad tänker Mia och Lina om det? Och hur står sig stamcellsbehandling mot livsstilsförändringar? 
  • 310. 310. Träna din hjärna

    43:40
    Visste du att hjärnan är plastisk? I takt med att mental ohälsa ökar är det viktigt att inte bara prata om fysisk träning utan också om hur vi kan träna hjärnan. I veckans avsnitt får du 7 viktiga verktyg för hur du kan stärka din hjärna. Missa inte intervjun med Annika Kvist där vi får lära oss hur man kan träna sig hjärnsmart.