Food Pharmacy-podden

Share

235. 600 miljoner andetag

Season 4, Ep. 235

Många av oss lever allt för mycket i imperfekt och futurum och inte i presens. Hur ska vi göra för att leva mer i nuet och inte dras ner av oro och tankar på vad som varit och vad som ska komma?

More Episodes

 • 286. 286. Viktmobbing

  43:07
  Alldeles för många tvingas idag leva med vikthets och fettfobi i en dietkultur som stjälper mer än hjälper. Överviktsforskaren Erik Hemmingsson har tillsammans med konstnären Stina Wollter skrivit boken ”Kriget mot kroppen”, i vilken de delar chockerande vittnesmål om viktmobbning, både från samhället i stort och från sjukvården. De skärskådar en värld som tycks vara besatt av hälsa, men som varken gör människor lättare, friskare eller gladare. Vad menas egentligen med hälsa? Är BMI ett bra verktyg? Vad säger aktuell forskning? Detta pratar Lina med Erik om i detta avsnitt. 
 • 285. 285. Christian Bakke - Biohack 3.0

  36:40
  Christian Bakke är grundare av Clinic Humanrecharge. Humanrecharge är en omfattande vetenskapsdriven metod som används för att optimera fysiologiska och mentala funktioner, bl.a. genom transkraniell laserbehandling. Låter det science fiction? Ja det upplevs lite så också när Christian pratar om den, inte minst för att det han berättar är så fascinerande och smått overkligt. Men det är på riktigt. Och helt otroligt. För denna metod kan hjälpa på så många olika områden. Den kan bl.a. påverka diagnoser som autism och asperger i positiv riktning, hjälpa rullstolsbunda, få idrottare att prestera bättre med mera med mera. Tryck på play så får du veta mer!
 • 284. 284. Dr. Mindy Pelz - fasta för kvinnor

  01:04:26
  Lina har träffat den bästsäljande författaren, föreläsaren och fasteexperten Dr. Mindy Pelz. Hon är en av de ledande hälsoexperterna när det kommer till att utbilda kvinnor om deras kroppar. Genom att lära ut sin metod “5-Step Approach," har Dr. Mindy hjälpt hundratusentals människor runt om i världen att utnyttja sin kropps egen läkande förmåga genom fasta, olika typer av dieter, avgiftning av kemikalier från kroppen, stresshantering och livsstilsförändringar – som nycklar till att uppnå optimal hälsa och motverka åldrandeprocessen.
 • 283. 283. Fredrik Paulún och rödljusterapi

  38:52
  Näringsfysiologen och hälsogurun Fredrik Paulún var till en början skeptisk när han fick höra talas om rödljusterapi, och dömde ut det som något superflummigt. Men sen läste han på och insåg hur mycket forskning som ligger bakom denna terapiform, och hur effektiv den kan vara för hälsan. På många olika vis. Fredriks kommande bok:https://www.adlibris.com/se/bok/ljusrevolutionen-friskare-och-starkare-med-solens-roda-stralar-9789150975505
 • 282. 282. Ohälsa bland barn och ungdom

  33:36
  Nyligen publicerades PEP-rapporten 2023, en heltäckande granskning av barn och ungdomars hälsa i Sverige idag. ”Endast två av tio barn och ungdomar rör sig enligt rekommendationen och endast en bråkdel äter frukt och grönsaker enligt kostråden. Totalt sett är det endast 3 procent av Sveriges barn och ungdomar som lever enligt myndigheternas rekommendationer.” Ja ni märker ju. Det här måste det snackas om! 
 • 281. 281. Endometrios

  01:08:54
  Endometrios drabbar ungefär var 10:e kvinna i fertil ålder och det är en kronisk sjukdom. Den ter sig väldigt olika från person till person. En del känner inte av den alls, eller ganska lite, men många lider mycket av den. En av de sistnämnda är Johanna Kajson. Efter att ha lidit i många år så har hon nu hittat en väg som åtminstone mildrar symtomen. Och ja, ni gissade rätt, kosten är inblandad i hennes resa.
 • 280. 280. Matpriser, nya rekommendationer och en senig köttbit

  27:12
  Lina har varit i fjällen och ätit orimligt dyrt och senigt kött, Nordiska näringsrekommendationerna är på väg att uppdateras och dåliga ekonomiska tider kan vara bra för folkhälsan. Ni hör ju. Det finns mycket prata om för Mia och Lina! 
 • 279. 279. Stress

  39:55
  Andelen sjukskrivningar i Sverige, som orsakas av psykisk ohälsa, har under de senaste 10 åren ökat från 30 till 49 procent. Över hälften av dem kan direkt relateras till stress. Den stressrelaterade sjukfrånvaron bland kvinnor i åldern 25-29 år har ökat mest, med häpnadsväckande 370 procent under samma tid. Lina samtalar i detta avsnitt med Annie Pettersson som är molekylärbiolog och har arbetat med livsstilsmedicin i många år. Tillsammans med sina kollegor driver hon THRiVE Wellness Solutions som hjälper människor som lider av för mycket stress. 
 • 278. 278. Rosacea

  34:33
  Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som vissa bedömer som en autoimmun sjukdom medan andra menar att den uppkommer på annat vis. Näringsterapeut Anette Lindquist berättar i ett samtal med Lina om hur hon fick Rosacea och hur hon har lyckats hålla sjukdomen i schack. Hon fick svaret från sjukvården att inte fanns mycket att göra åt den, men hon valde att inte ge upp och det gav resultat!