Share

cover art for Så kan folkhögskolor förhålla sig till AI

Folkhögskolepodden

Så kan folkhögskolor förhålla sig till AI

Season 1, Ep. 11

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att införa AI-teknik i undervisningen på folkhögskolorna? Kan AI användas för att stödja deltagare med särskilda behov? Hur ser balansen mellan tekniska framsteg och bevarandet av folkhögskolans traditionella arbetssätt ut?


I det här avsnittet träffar vi Anneli Dahlqvist, rektor för Bona folkhögskola och en passionerad förespråkare för användandet av AI inom folkhögskolan. Temat för dagens samtal är: Artificiell intelligens och folkhögskolans roll.

More episodes

View all episodes

  • 14. Att handskas med ätstörningar

    34:53
    Vi träffar psykologen Albin Lundmark som idag arbetar som kurator på studerandehälsan vid Västerbottens folkhögskola. Tidigare jobbade han som psykolog på ungdomsmottagningen i Umeå, där han specialiserade sig på frågor gällande olika typer av ätstörningar.Temat för dagens samtal är hur vi kan identifiera, hantera och stötta människor med ätstörningar.
  • 13. Vilken betydelse kan feedback ha?

    37:17
    Varför bör vi träna på feedback? Hur ser en aktiv feedbackkultur ut? Vilka fördelar finns det för en organisation? Idag träffar vi Shalini Persson, som är jurist och leder Feedbackakademin som är Sveriges största leverantör av föreläsningar och workshops kring feedback.
  • 12. Så kan folkhögskolor jobba med tillgänglighet

    36:50
    Vi träffar Frida Sandegård som är handledare, konflikthanterare och utbildare bland annat inom tillgänglighetsfrågor. Vad innebär tillgänglighet? Hur kan en organisation göra konkret för att bli bättre? Hur kan man arbeta för att få den fysiska, den psykosociala och den digitala miljön mer tillgänglig?
  • 10. Hur kan folkhögskolorna förbereda sig inför framtiden?

    36:20
    Vad har folkhögskolan för betydelse i samhällsbygget? Hur kan vi förhålla oss till ett politiskt landskap där folkbildningen ifrågasätts och där folkhögskolorna utmanas? Vilka styrkor har folkhögskolan - och vad kan vi bli bättre på?I det här avsnittet träffar vi återigen Anna Ekström, utbildningsminister i den förra socialdemokratiska regeringen och numer en central figur inom folkbildningen. Hon har flera nya uppdrag - bland annat som ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO), ABF Stockholm och Biskops Arnö Nordens folkhögskola. Temat för dagens samtal är: Hur kan folkhögskolorna förbereda sig inför framtiden?
  • 9. Så kan du förbereda dig inför olika krissituationer

    34:26
    Mikael Åkerman är överlevnadsexperten som flyttade ut i skogen, där han blev kvar i sju år. I det här avsnittet ger han oss tips på hur vi kan förbereda oss för olika kriser, vad överlevnadsförmåga egentligen handlar om - och hur vi kan behålla en positiv inställning trots tuffa utmaningar.
  • 8. Träna dig själv och andra till framgång

    32:24
    Vilket ansvar bär den enskilda individen för arbetsplatsens atmosfär och resultat? Vad behöver vi veta om oss själva för att kunna bidra till andras utveckling? I detta avsnitt välkomnar vi återigen de mentala coacherna Stig Wiklund och Mikael Junglind. Genom att använda Västerbottens folkhögskola som ett praktiskt exempel, utforskar vi hur organisationer kan uppnå framgång och utmärkta resultat genom att systematiskt integrera mental träning i sin verksamhet. Temat för dagens samtal är: Hur kan du träna dig själv och andra till framgång?
  • 7. Bli världsmästare på att hantera misstag

    33:24
    Stig Wiklund som är en av Sveriges mest framgångsrika mentala tränare. Han har i över 30 års tid coachat idrottsstjärnor, kommunalråd, ledningsgrupper, toppchefer, skådespelare, entreprenörer, och företagsledare. Temat för dagens samtal är: Hur kan vi bli världsmästare på att hantera misstag?
  • 6. Folkbildningens roll i en polariserad värld

    31:35
    Hur kan folkbildningen, folkhögskolorna och folkrörelserna navigera i en värld som blir allt mer polariserad? Där demokratin utmanas och där moderna AI-verktyg utmanar vår förmåga att ta in andra perspektiv och att vara källkritiska? I det här avsnittet träffar vi Anna Ekström, utbildningsminister i den förra socialdemokratiska regeringen och numer en central figur inom folkbildningen. Hon har flera nya uppdrag - bland annat som ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO), ABF Stockholm och Biskops Arnö Nordens folkhögskola. Temat för dagens samtal är: Demokrati och påverkan.