Share

cover art for SFF - Svensk Flyghistorisk Förening, med Mats Johansson

Flygpodden

SFF - Svensk Flyghistorisk Förening, med Mats Johansson

Season 1, Ep. 2

I avsnitt 2 träffar Flygpodden Mats Johansson från SFF - Sveriges och en av världens största flygföreningar! Mats är biten flygentusiast och välkänd i flygkretsar som mannen bakom MJD models och skapare av bland annat den mycket detaljrika modellen av den nedskjutna DC-3:an Tp 79 nr. 79001 på Flygvapenmuseum. Avsnittet avhandlar SFF som förening, Mats fantastiska modellbyggande, den försvunna DC-3:an och mycket mer!

More episodes

View all episodes

 • Välkommen till Flygpodden!

  02:25
  Välkommen till Flygpodden! Av och med mig Marcus, som också driver företaget MALM Watches. Genom mötet med människor i flygbranschen har mitt intresse snabbt växt, och detta är mitt sätt att dela med mig av de möten jag har i mitt yrkesliv. Hoppas du kommer att gilla!
 • 1. Sveriges nya brandflygplan - Johan Sjöstrand

  52:07
  I första avsnittet av Flygpodden får vi möjligheten att sitta ned med Johan Sjöstrand på SAAB som flyger MSBs nyligen upphandlade brandflygplan Air Tractor AT-802 Fire Boss. Ett mycket innehållsrikt avsnitt där Johan berättar om brandflyget och dess organisation, skogsbrandsbekämpning från luften, flygplanet i sig och det vardagliga arbetet.Johan har en gedigen bakgrund inom militärflyget med flygtimmar i allt från Gulfstream, Lerjet, B17 till Viggen och Gripen. Han arbetar numera som civil pilot på SAAB där han bland annat flyger och utvecklar Sveriges nya brandbekämpningsflygplan som MSB nyligen upphandlat.
 • 3. Flyg S - Flygvapnets flygskola

  39:43
  Flygpodden träffar Joakim och Peter som är lärare på Flygskolan, Flyg S, som är placerad på Malmen i Linköping. Joakim och Peter ger oss en unik inblick i Flygskolans vardag, utbildningspedagogiken som präglar stridsflygutbildningen, vad som väntar nya piloter som söker sig hit och mycket, mycket mer. Ett otroligt intressant och lärorikt avsnitt om hur man praktiskt och teoretiskt förbereder framtidens stridspiloter inför vad som komma skall.
 • 4. Linköpings Flygklubb - LFK

  01:12:41
  I fjärde avsnittet av Flygpodden träffar vi Per och Björn från Linköpings Flygklubb. De berättar om sitt egna flygarliv, om flygklubben LFK och äventyr som de upplevt som privatpiloter. Vi pratar om hur det är att driva en modern flygklubb, om engagemanget som krävs och klubbkänslan som uppstår. Ett avsnitt för alla flygintresserade och framförallt för Dig som är nyfiken på eget flygcertifikat och vilka fantastiska möjligheter som det innebär!Vill du veta mer om Linköpings Flygklubb, om flygcertifikat eller kanske testa en provflygning? Besök Linköpings Flygklubb – I flyghuvudstaden – sedan 1933 (lfk.se) och läs mer om vad Sveriges bästa flygklubb har att erbjuda!
 • 5. Scandinavian Airshow - Jacob Holländer & Gustav Salminen

  01:00:36
  Scandinavian Airshow har med sitt fornnordiska tema och innovativa program som Ragnarrök och L.L.P. Night Show blivit en airshow som eftertraktas över hela världen. I det femte avsnittet av Flygpodden får vi träffa två av huvudpersonerna bakom företaget; Jacob Holländer - ägare och son till grundaren Pierre Holländer, samt Gustav Salminen - världsmästare i konstflygning med segelflygplan. Jacob och Gustav ger oss en unik inblick i livet som air show pilot och vad som krävs för att leverera flygunderhållning i absolut världsklass. Vi får också lära oss om Skywriting, storyn bakom de stora hjärtan som ritades på den Svenska sommarhimlen under Corona-året 2020. Ett otroligt intressant och lärorikt avsnitt där två av Sveriges absolut bästa air show piloter delar med sig av träningen, förberedelserna och motivationen som ligger bakom.
 • 6. I huvudet på en stridspilot - Stefan Kaarle

  52:29
  I detta otroligt intressanta avsnitt har Flygpodden fått förmånen att sitta ned med den meriterade stridspiloten Stefan Kaarle. Stefan har näst mest flygtimmar på Gripen i hela världen, har nästan 1000 flygtimmar på JaktViggen, har varit med om en utskjutning, utlandstjänstgöring i Libyen och mycket, mycket mer. I nästan 30 års tid har han tillhört stridsflygdivisionen Urban Blå på F21 och därmed den som flugit längst på divisionen sedan den grundades. Stridspilot som yrke är mytomspunnet och är det någon man vill ställa sina nyfikna frågor till så är det Stefan Kaarle. Vilka karaktärer blir stridspiloter? Vad är det för tester man måste klara och vad kan man förvänta sig för mottagande på en stridsflygskola och sedermera en stridsflygdivision? Hur är det att försvara Sveriges gränser, markera mot Ryska strids- och bombflygplan och flyga skarpa FN-uppdrag i Libyen? Hur känns det att bli utskjuten med en raketstol i 25-30 G?Det är bara att ratta in detta maxade avsnitt så får du svaren!
 • 7. Pilotutbildning Gripen E - med Maria Sandberg från SAAB

  41:01
  Flygpodden träffar Maria Sandberg som är ansvarig för pilotutbildningen på Gripen E på SAAB i Linköping. Maria är själv pilot och berättar om sin egen resa från det civila flyget, vägen in på SAAB i Linköping och till arbetet med att utbilda Sveriges och Brasiliens stridspiloter.Det sjunde avsnittet av Flygpodden går därför i utbildningens tecken! Maria berättar om arbetet med pilotutbildning på Gripensystemet, utbildningens roll i upphandlingar och försäljning av Gripen och hur kulturella skillnader kan uppstå i utbildning av både piloter och flygtekniker. Ett väldigt spännande och lärorikt avsnitt där vi får direkt insyn i SAAB och deras arbete med pilot- och flygteknikerutbildning!
 • 8. Från Lansen till Team 50 - Alf Ingesson Thoor

  01:07:39
  Alf Ingesson Thoor är en av Sveriges mest välrenommerade flygare med en omfattande karriär som stridspilot, flyglärare, flygpsykolog och flygboksförfattare. Idag är han en av Safir-piloterna i flyguppvisningsgruppen Team 50 och ligger även bakom den senaste succéboken "De som aldrig kom hem". I detta fullspäckade avsnitt av Flygpodden återger Alf sina upplevelser från sin tid som flygelev på Ljungbyhed under 60-talet, steget från flygskolan till Lansen och senare Viggen, hur det är att skjuta ut sig över Östersjön och Flygvapnets utveckling från kalla kriget till idag. Häng med på en fantastisk berättelse som tar oss igenom stora delar av svensk flyghistoria och de otroliga händelser som Alf sett och varit med om!