Share

Finansredaksjonen
Ukens spørsmål: Er det mye søppel igjen i bankene?
Er tidenes korteste bankkrise et faktum eller er det flere banker som har mer å skjule?
Ukens episode av Finansredaksjonen er spilt inn på konferansen DN Finansteknologi. I salen sitter derfor mange som kan kjenne hvordan innskuddskundene (hovedsakelig teknologiselskaper i Silicon Valley) i Silicon Valley Bank hadde det når de fikk beskjed om at banken ikke lenger kunne betale ut innskuddene deres.
Heldigvis ble kundene reddet av de amerikanske finansmyndighetene som utstedte en garanti for innskuddene. Investorene og ledelsen i Silicon Valley Bank fikk på ingen måte den samme garantien og taper alt.
Hva skjer fremover? Børskommentator Thor Christian Jensen er helt sikker på at det finnes «søppel» igjen i flere banker (altså obligasjoner som har en langt lavere verdi enn de er bokført til). Finansredaktør Terje Erikstad sier det i alle fall er liten grunn til å tro på bankanalytikernes spådommer om hvilke banker som er solide. Kun én uke før Silicon Valley Bank gikk nedenom anbefalte 12 av 24 analytikere kjøp av aksjen. Bare én anbefalte salg av aksjen.
Og hva skjer med renten fremover? Kollapsen i SVB kan faktisk føre til at boliglånsrentene i Norge ikke blir så høye som man har spådd bare for noen dager siden. Hør podkasten, så får du vite mer om hvordan en til nå ukjent bank i California kan påvirke hva slags rente verdens sentralbanker setter fremover.
More episodes
View all episodes
Oljefesten fortsetter (og gir oss høyere renter lenger)
30:18Det er fest i oljå! Men hvor lenge varer det denne gangen? Oljeprisen har steget med over 20 dollar fatet siden juli og oljeselskapene investerer som aldri før. Hovedårsaken til høy oljepris er at Saudi-Arabia og Russland kniper igjen på produksjonen. Hvor lenge kan de gjøre det før aktiviteten i verdensøkonomien tar skade av det? Analytikere både i Pareto og Arctic Securities mener vi er inne igjen en ny supersyklus og tror oljeprisen skal godt over 100 dollar fatet. Vel, er det noe vi vet, så er det at prognoser rundt oljeprisen ofte ikke slår til. Uansett fører høy oljepris og sterk aktivitet på norsk sokkel – blant annet som følge av den sjenerøse oljeskattepakken under pandemien – til at Norges Banks ønske om at veksttakten i norsk økonomi skal ned ikke slår til. Det kan bety høyere rente lenger.Du må like usikkerhet og være villig til å ta feil
30:52Verdens kanskje fremste ekspert på verdsettelse av selskaper gir sine beste råd. Aswath Damodaran er professor i finans ved Stern School of Business, New York University. Han er eksperten som bare kaller seg for en lærer, og som fritt deler sine verdivurderinger på egen hjemmeside. Onsdag 27. september holdt han foredrag på en konferanse i regi av Oslo Business Forum. I denne spesialutgaven av podkasten Finansredaksjonen forteller Damodaran om sine egne forsøk på å verdivurdere Tesla og børsraketten Nvidia. Samtidig gir han også oppskriften på hvordan man bør tenke og handle hvis man selv vil investere i børsnoterte selskaper. "Du må være villig til å ta feil", sier finansprofessoren. Å anslå verdien av et selskap handler om å gjette på hva som skjer i fremtiden. Den usikkerheten bør man helst like, eller i hvert fall lære seg å leve med. Å betale noen for å gjøre verdivurderingen for seg er bare en måte å unngå å ta ansvaret selv for usikkerheten, mener Damodaran. Han roser Oljefondet, men advarer norske politikere mot å la fondet få lov til å investere i unoterte selskaper, såkalt private equity.Hvor smeller det i oktober?
26:07Når det er så ekstreme utslag i rentene som nå, er det alltid et eller annet som smeller. Men hva? Blir det eiendomsmarkedet? Oljeprisen? Teknologiaksjene? Den amerikanske tiårs-renten er på sitt høyeste nivå på nær 20 år. "Higher for longer" er det heteste begrepet i markedene. De store smellene i aksjemarkedet har historisk kommet i oktober. Kan det skje igjen?Er Sindre Finnes en god investor?
33:37Glem det politiske bakteppet i Finnes -saken. Det vi i Finansredaksjonen vil snakke om er om Sindre Finnes' investeringsstrategi var smart. Vi kommer ikke utenom ukens store snakkis. Sindre Finnes handlet 3640 ganger i aksjer og andre børsinstrumenter i de årene kona Erna Solberg satt som statsminister. Det var travelt på hjemmekontoret der, for å si det sånn. Sinnes har både kjøpt og solgt aksjer i stort omfang, men også tatt stor risiko ved å gire sine investeringer. Blant annet ved å investere i produktet Bull OBX X10. Hva slags aksjehandel er det Finnes egentlig har drevet med? Og hvor god investor har han vært? Han har, ifølge han selv, fått en samlet gevinst på 1,8 millioner kroner av et brutto investeringsbeløp på 112 millioner kroner. Det siste tallet er fra Nordeas investeringsdirektør Robert Næss. Er det en god gevinst eller ikke?Hvor lenge skal renten være høy?
28:10Det har vært en oppfatning (eller kanskje en ønskedrøm) at Norges Bank vil settes styringsrenten ned nesten like raskt som den er blitt satt opp. Vel, det ser ikke helt slik ut.Norges Bank har satt opp renten 12 ganger de siste to årene – to av gangene med 0,5 prosentpoeng. Den er ventet at den 13. gangen kommer på rentemøte neste torsdag.Da skal styringsrenten toppes ut på 4,25 prosent. Det betyr at boliglånsrenten ligger mellom fem og seks prosent.Det er heftig for dem som har boliglån. Og det kan bli heftig lenger enn det man trodde?Mens man tidligere har trodd at renteutviklingen ville være omtrent som Mount Everest, raskt opp og raskt ned, er det flere som nå tror den blir mer som det sørafrikanske fjellet Taffelberg. Et fjell som har en bratt stigning, men som så har en lang flat overflate, før nedstigningen begynner. Omdannet til renteutviklingen betyr det at styringsrenten kan bli liggende på toppnivået 4,25 prosent frem til slutten av neste år, før Norges Bank begynner å sette den ned.«Alt» om teknisk analyse og innsidehandel
30:14Utenriksminister Anniken Huitfeldts mann har handlet aksjer. Det har vi fått detaljert beskrevet de siste ukene. Men hva slags informasjon er det egentlig han har handlet aksjer på? Det er to hovedmåter som brukes for dem som skal kjøpe og selge aksjer. Det ene er teknisk analyse og det andre er fundamental analyse. Huitfeldt sa hennes mann, Ola Flem, «stort sett» brukte teknisk analyse i de godt over 100 handlene han har gjort siden hun ble utenriksminister. Ved teknisk analyse trenger du ikke vite noen ting om selskapet du investerer i. Du handler kun på kvantitative mønstre i aksjen. Handles for eksempel aksjen over gjennomsnittskursen fra de siste 200 dager (MA200), betyr det erfaringsmessig at aksjen skal videre opp. Motsatt hvis den handles til lavere kurs. Fundamental analyse er å analysere selskapets virksomhet, regnskap og makroøkonomiske faktorer som kan påvirke selskapet. I ukens episode av Finansredaksjonen snakker vi om teknisk analyse – eller horoskop for menn, som børskommentator Thor Christian Jensen liker å kalle det – og så snakker vi om innsidehandel. Vi har ingen grunn til å si at Huitfeldt har gitt sin mann kursdrivende informasjon om enkeltselskaper som han har handlet på, bare så det er sagt. Men hva er egentlig innsidehandel, og når blir det ulovlig innsidehandel?Kahoots budbråk, ord fra Jackson Hole og ny sesong av Fantasyfond!
25:53I ukens episode har vi en treretters meny. Kahoot-bråk fra Norge, inflasjons-usikkerhet fra USA og ny sesong av Fantasyfond fra DN. Oppkjøpsforsøket på e-læringsselskapet Kahoot går på ingen måte etter planen. Børskommentator Thor Christian Jensen kaller budet på selskapet både «togrøveri» og «mikke mus-prosess». Hør hvorfor i ukens episode av Finansredaksjonen. I forrige episode lovet vi å komme tilbake møtet blant USAs sentralbanktopper i Jackson Hole i forrige uke. Finansredaktør Terje Erikstad mener sentralbanksjef Jeremy Powells sa to ting: Stol på meg og Jeg er ikke sikker på noe. Powell har fortsatt målet om å få ned inflasjonen mot to prosent, men er usikker på hva som skal til av renteøkninger og hva renten vil føre til for den økonomiske veksten. Nye tall for antall ledige jobber i USA peker i retning av at bedriftene nå begynner å stoppe nyansettelser. Det kan tyde på lavere vekst. USA-børsen tok i mot nyhetene med å sende kursene rett opp. I Norge er usikkerheten like stor, men sentralbanksjef Ida Wolden Bache tror inflasjonstoppen er nådd nå. Det har Norges Bank trodd mange ganger det siste halvannet året, og tatt feil hver gang. Men nå er sannsynligheten for at inflasjonen avtar større, sier Erikstad. Og aller sist i episoden, snakker vi om den nye sesongen av Fantasyfond. En av profilene i år, er Rødts Mimir Kristjanson, en mann som sjelden uttrykker begeistring over dem som tjener sine formuer på børsen. Sjekk ut de andre profilene her.Gullhår og myk landing!
27:51For ett år siden varslet den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell at kampen mot inflasjon ville føre til svekket økonomi og økt arbeidsledighet. Det skjedde ikke. Hva sier han nå? Denne uken møtes den amerikanske økonomi-eliten med sentralbanksjef Jerome Powell i spisse for 46. år på rad til Jackson Hole-symposiet. I fjor snakket han om «smerten» kampen mot inflasjon ville påføre den amerikanske økonomien med høy arbeidsledighet og svak vekst. Ett år senere viser det seg at smerten ikke var så stor. Arbeidsledigheten er stabil og økonomien har vokst. Hva sier han i år? I Norge er situasjonen mye lik den amerikanske. Veksten i økonomien har riktignok dabbet av, men sysselsettingen er høyere enn noen gang og inflasjonen er på vei ned. Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank kaller det «Goldilocks-scenarioet». En situasjon hvor økonomien er i balanse. Gullhår for Norge altså. Aksjemarkedet har også klart seg oppsiktsvekkende bra gjennom alle renteøkningene. Men børskommentator Thor Christian Jensen mener det har lite med økonomien å gjøre, men mer med KI (kunstig intelligens)-hypen.Trygve, Petter, formuesskatt, Sveits og den svenske næringsministeren
29:35Hvorfor har ikke finansminister Trygve Slagsvold Vedum ringt hotelleier Petter Stordalen - for det har den svenske finansministeren gjort. Hør Stordalen utfordre finansministeren om formuesskatten og hvordan Slagsvold Vedum forsvarer den. Liveopptak fra DN-teltet i Arendal.