Share
![cover art for Sommerspesial - Finans og politikk - del 2](https://open-images.acast.com/shows/61768090c3f6d9b997c1dff7/1720525834518-a1e81f30914c8ce69593f14da5edcb07.jpeg?height=750)
Finansredaksjonen
Sommerspesial - Finans og politikk - del 2
•
Det er sommer og halve året har gått. For å gi dere lyttere litt innsikt i hva vi tror blir det viktigste å følge med på, i økonomien og politikken det neste halvåret, har vi har samlet ekspertene i våre to podkaster Finansredaksjonen og Den politiske situasjonen.
Kommentator Anita Hoemsnes, børskommentator Thor Chr. Jensen, finansredaktør Terje Erikstad, kommentator Eva Grinde og politisk redaktør Frithjof Jacobsen svarer blant annet på spørsmålene:
- Hva er status på norsk økonomi nå og fremover ifølge SSB/Norges Bank?
- Hva er de politiske utsiktene det neste halve året og hva slags konsekvenser kan det få for økonomien?
Podkasten kommer i to deler - Dette er del 2 - Del 1 ble publisert 10. juli - God lytting og god sommer.
More episodes
View all episodes
Gull glimrer som aldri før!
31:49|Prisen på gull har gått rett i været. Er det Kinas hedge mot USA eller investorenes frykt for børskollaps som er årsaken? Og bør alle nå investere i en gullmynt eller et bull gull-produkt? I ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN, snakker vi om gull. Gullprisene er på sitt høyeste nivå noensinne. Gullprisen har steget over 40 prosent det siste året, og ti prosent hittil i år. Det kan være mange årsaker til det, for eksempel at Kina kjøper gull og kvitter seg med amerikanske statsobligasjoner eller at frykten for at aksjemarkedet stuper som følge av Trumps lettere uforutsigbare tollpolitikk. Vi snakker om flere årsaker i ukens episode. Hvordan kan privatinvestorer investere i gull? Selg gullsmykker du ikke bruker til oppkjøpere Kjøp gullmynter eller gullbarrer Invester i såkalte ETN eller ETF'er, børsnoterte verdipapirer som er linket til verdiutviklingen på gull.Trumps tolltull og Norges nye tollminister
33:26|Donald Trump har startet en handelskrig. Det vil føre til økte priser og lavere økonomisk vekst. Donald Trump bruker toll som forhandlingskort mot sine viktigste handelspartnere, Canada og Mexico. Komplett idiotisk, sier mange økonomer. Tror vi Trump bryr seg? Ehhhh, nei. Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN. Den siste uken har budt på et nyhetstrykk som vi nesten ikke kan huske maken til – og da tenker vi ikke på regjeringsbrudd og Jens Stoltenbergs inntreden som finansminister – men på Trumps uttalelser og beslutninger om alt fra økte tollsatser til å lage Gaza om til ferieresort. I ukens Finansredaksjonen snakker vi om avokado og bensin, handelskrig som betales av forbrukerne, økte risikopremier og Stoltenbergs nye rolle som tollminister (toll er en del av finansministerens portefølje).Har den sorte svanen innen KI landet?
27:42|Det kinesiske KI-selskapet Deepseek kan være selskapet som raserer verdiene i Magnificent 7 -selskapene. En sort svane er betegnelsen på en uventet hendelse med stor konsekvens. Det kinesiske KI-selskapet Deepseek, som først ble etablert våren 2023, har på rekordtid klart å bygge en KI-modell som er billigere – og kanskje bedre – enn det Open AI og andre amerikanske selskaper har klart. Er Deepseek den sorte svane som kommer til å disruptere KI-markedet? Appen Deepseek-R1 har nå gått forbi ChatGpt som mest nedlastet på Appstore. Investorene reagerer kraftig i førbørshandelen på Wall Street. Nettopp fordi USA og andre land har hatt restriksjoner på salg av KI-relaterte innsatsfaktorer til Kina, har kineserne vært nødt til å bygge KI-modeller rundt dette. Det har Deepseek lykkes med, til langt lavere kostnader. De har også lagt alle programkoder åpne, slik at alle har mulighet til å bygge videre på KI-relaterte programmer tilpasset hver enkelts behov. Dette spenner bena under forretningsmodellen til de amerikanske KI-selskapene. President Donald Trump lanserte forrige uke det omfattende KI-program, som skulle generere 100.000 arbeidsplasser. Han er neppe veldig begeistret over at det lite kinesisk selskap har meldt seg på markedet med en KI-modell som utfordrer alle andre. Hør Finansredaksjonens ferske episode her: Les DN.no for oppdaterte saker og reaksjoner på gjennombruddet til Deepseek.Sur vind for Equinor fra Trump
28:13|Donald Trump er på plass i Det hvite hus, og beskjeden er klar. Han vil ikke ha «big ugly windmills», men mye olje og gass. Det er nesten som å høre investorene snakke om Equinor.Ja, da er han på plass da. Trump altså. Endelig får jeg nesten si, for jeg hadde ikke klart å lese en artikkel til med spekulasjoner på hva Trump gjør når han tar plass på det ovale kontor. Nå får vi vite hva han faktisk har tenkt å gjøre.Les også: Årets største veddemål på hvor «woke» Equinor-sjefen egentlig erOg noe vet vi ut fra hans dag 1. Det er å renske ut mye av satsingen på grønne investeringer som den forrige presidenten Joe Biden satt i gang. Blant annet vil Trump altså ikke ha havvind. Han setter «ugly windmills» opp mot «liquid gold».Noen andre som ikke vil ha havvind er investorene i Equinor, særlig ikke etter denne ukens hendelser, hvor danske Ørsted – som Equinor kjøpte ti prosent av i oktober – kom med store nedskrivninger. I tillegg kom analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets, med en analyse der han er sterkt kritisk til prosjektets lønnsomhet, og spør rett ut:«Er Empire Wind den neste norske industriskandalen?»Bonusepisode - Er vi blitt for rike?
01:14:11|I boken "Landet som ble for rikt" av Martin Bech Holte avslører han nordmenns livsløgn og forteller hvordan han vil kutte 400 milliarder kroner i offentlig sektor. Han sier ikke nei takk til jobbe med å få Norge tilbake til glansdagene på 90-tallet. Hør bokbadet og paneldebatten med sjeføkonom Elisabeth Holvik, seniorrådgiver i SSB Olav Slettebø, Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Tuva Moflag og Høyres nestleder Tina Bru. Podkastepisoden er et samarbeid med Polyteknisk forening.Renten på vei ned, men lånerenten stiger!?
28:00|Nå nærmer det seg rentekutt i Norges Bank, men det er ikke sikkert at lånerenten din blir lavere. Den amerikanske tiårsrenten fortsetter å stige. Det kan påvirke renten på ditt boliglån. Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN. Den amerikanske tiårsrenten er all verdens renters mor, hvis det går an å si. Den er den mest brukte referanse for risikofrirente for en rekke finansielle størrelser. Hvorfor stiger renten nå? Det er tre årsaker, ifølge finansredaktør Terje Erikstad. – For det første fordi den amerikanske økonomien går bra. Det er det positive. Men det negative er at det kan føre til høyere inflasjon og dermed færre rentekutt fra sentralbanken. Renten påvirkes også av usikkerheten om Trumps politikk vil være inflasjonsdrivende, sier han i Finansredaksjonen. Les også: Oppgang på Oslo Børs – markedet rigger seg for amerikanske inflasjonstall Børskommentator Thor Christian Jensen er spent om renten stiger over fem prosent, som vil være et nytt nivå. – Hvem vet hva som vil skje da. Høyere rente legger seg uansett som et vått ullteppe over aksjemarkedet. Konsekvensen for låntakerne i Norge er på kort sikt at fastrentene stiger. På lang sikt kan det gjøre at det blir færre rentekutt fra Norges Bank. Les også: Harald Magnus Andreassen kutter renteprognosen: Tror bare på to kutt i årPutin, Trump og Opec – cocktail for oljeprisen
28:43|Energiindeksen på Oslo Børs har fått en pangstart på 2025 og steget med nær ti prosent.Olje- og gasselskapene har skutt ut av 2024 og inn i 2025 med en knallsterk oppgang. Det veier litt opp for den svake utviklingen i fjor. Men hva skyldes det? Er det Putin avstenging av gassrør, Trumps trusler om alt fra sanksjoner mot Kina til løfter om å fylle oljelagrene eller Opecs avståelse fra å pumpe opp mer olje. Eller er det vinterens kulde? Hør ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast fra DN, om oljeselskapenes revansj fra fjoråret og hvem som påvirker olje- og gassmarkedet fremover.Hvordan investere i 2025?
34:51|Er et av nyttårsforsettene dine å starte med investeringer eller bli bedre på å sette sammen en investeringsportefølje, er det en god idé å lære av de beste. I årets første episode av Finansredaksjonen skal vi lene oss på arbeidet til tre av våre flinke kolleger, Espen Linderud, Petter Winther og Sara Sofie Tallaksen Espen har analysert porteføljene til de 100 største aksjeinvestorene på Oslo for å finne ut hvilke aksjer de satser på ved inngangen til 2025. Mens Petter og Sara Sofie har snakket med de svært erfarne investorene Pål Ringholm og Peter Warren om hvordan de ville investert ti millioner kroner. Quiz-spørsmål: Hvilke aksjer er de mest populære i proffenes portefølje? Og hva slags krydder er det Ringholm og Warren vil ha i sine porteføljer? Både finansredaktør Terje Erikstad og børskommentator Thor Christian Jensen ble overrasket over svaret.Nå kommer Trump!
21:35|Hva skjer i finansmarkedene 2025 og hvor mye kommer president Donald Trump til påvirke dem? Finansredaksjonens siste episode i 2024 handler om hvordan vi tror renter, oljepris, boligpris, inflasjon og aksjemarkedene vil utvikle seg. Den amerikanske økonomien påvirker hele verden. Det knytter seg derfor sterk spenning til hva som skjer når Donald Trump tar plass i Det hvite hus 20. januar. Dette kommer vi garantert til å snakke mer om i Finansredaksjonen i 2025. Godt nytt år!