Share

cover art for Finans i Fjæra

Finans i Fjæra

Kjell Jørgensen og Geir Høidal Bjønnes jobber begge med forskning og undervisning ved Institutt for Finans ved Handelshøyskolen BI. I podcastserien Finans i Fjæra tar de opp ulike spørsmål knyttet til finansfaget. I førs

Latest episode

  • 19. Alternative strømstøtteordninger

    32:06||Ep. 19
    I denne podcasten diskuterer vi alternative strømstøtteordninger. Spesielt fokuseres det på Huseiernes forslag til strømstøtte. Mens mange av forslagene til strømstøtte reduserer eller tar bort insentivet til å redusere strømforbruket, beholdes dette insentivet med Huseiernes forslag. Med oss i denne podcasten har vi Linda Ørstavik Öberg som er energipolitisk rådgiver hos Huseierne.

More episodes

View all episodes

  • 18. Håndtering av risiko og bærekraftsrisiko i Dnb

    41:42||Ep. 18
    Denne podcasten omhandler hvordan Dnb håndterer risiko med spesielt fokus på bærekraftsrisiko. Med oss i denne podcasten har vi Martin Haug Andersen som er leder for Risk Appetite and Recovery Plan i Dnb. 
  • 17. Elkjøp og sirkulær økonomi

    37:01||Ep. 17
    Denne podcasten omhandler hvordan Elkjøp jobber med sirkulær økonomi. Med oss i denne podcasten har vi Camilla Gramstad som er bærekraftsjef i Elkjøp Nordic.Fokuset i denne podcasten er på følgende punkter:Bærekraftsarbeidet i Elkjøp generelt og sirkulær økonomi spesielt.Forankring (strategi, organisasjon og forretningsmodell)Operativt (hvordan det gjøres rent praktisk)Hvordan bedriften måler og rapporterer, ogForenelighet med lønnsomheten og KPI'er for detteElkjøp ble bransjevinner i Sustainable Brand Index 2024. På nettet kan man lese at "Sustainable Brand Index er Europas største uavhengige merkestudie om bærekraft og har som mål å belyse bærekraftstrender og forbedringsområder for merkevarer. Undersøkelsen er basert på forbrukernes oppfatning av hvordan merkevarer oppfattes å prestere innen bærekraft i 25 bransjer." (
  • 16. Bærekraft, juss og complience

    37:49||Ep. 16
    Denne podcasten omhandler jussen og complience som er sentralt i arbeidet med bærekraft. Vi har fått med en god kollega fra Handelshøyskolen BI Knut Bergo. Vi diskuterer blant annet hva som er det mest vesentlige en "typisk" bedrift bør kjenne til fra et regulatorisk/compliance perspektiv?
  • 15. Utviklingen innen bærekraftarbeidet og det pågående arbeidet med forenklinger av regelverk og prosedyrer i EU

    31:18||Ep. 15
    I denne podcasten diskuterer vi utviklingen innen bærekraftarbeidet og det pågående arbeidet med forenklinger av regelverk og prosedyrer i EU. Vi får hjelp av Kristian Ruth som er direktør for bærekraft i Finans Norge. Kristian er utdannet Naturviter fra NTNU og UiO. Han er tidligere seiler og har blant annet deltatt i tre olympiske leker.Her er noen områder hvor EU typisk søker å forenkle prosesser relatert til bærekraft:1.     Energieffektivitet og fornybar energi2.     Sirkulær økonomi3.     Bærekraftsrapportering4.     Finansiering og investeringer5.     Offentlige anskaffelser6.     MiljøregelverkDet er viktig å følge med på de siste oppdateringene fra EU-institusjonene for å få detaljert informasjon om forenklingsinitiativer, da disse kan utvikle seg over tid basert på politiske prioriteringer og teknologiske fremskritt.
  • 14. Hvordan jobber Finansforbundet med bærekraft?

    28:52||Ep. 14
    Denne podcasten omhandler bærekraftsarbeidet i Finansforbundet. Med oss i denne podcasten har vi Arne Fredrik Håstein som er nestleder i Finansforbundet. Mer spesifikt diskuterer vi hvilken kompetanse finansbransjen trenger når det gjelder bærekraft, og hvilken kompetanse det er behov for på ulike nivåer (styre, ledelse, rådgivere osv.). Hvor er det mest kritisk? Hvordan er situasjonen i dag? Finansforbundet bidrar på flere områder i disse spørsmålene. Når vi jobber med bærekraftig så starter vi gjerne med vesentlighetsanalyse. I Norge liker vi å tro at vi stort sett har brukbar kontroll på S og G slik at det er E som står for det mest vesentlige. I en del andre land kan det imidlertid være større utfordringer knyttet til S (sosiale dimensjonen, likestilling osv.) og G (governance, styring). Håstein og Finansforbundet har «pushet» bærekraft hos NBIM - og da spesielt med fokus på S’en (sosiale forhold, arbeidsrettingheter, human capital) i ESG. I podcasten forteller han mer om dette. I Finansforbundet er man også opptatt av sirkulære forretningsmodeller - dvs. at ressurser i størst mulig grad kommer inn i et mest mulig varig kretsløp. Motsetningen er lineære forretningsmodeller som er basert på bruk og kast. Hvorfor har vi en så liten andel av sirkulære forretningsmodeller i Norge? Hvordan kan vi vri kapitalen fra lineære til sirkulære verdikjeder? Håstein mener vi bør fase ut finansiering av lineære forretningsmodeller. 
  • 13. Organisering av bærekraftsfunksjonen i banksektoren

    35:07||Ep. 13
    Denne podasten tar for seg organisering av bærekraftsfunksjonen i banksektoren. Vi har fått med oss Per Kristian Høybråten som er bærekraftskonsulent i BDO. Per Kristian har blant annet vært ansvarlig for flere versjoner av Bærekraftundersøkelsen som publiseres av BDO (Bærekraftsundersøkelsen for norske banker (bdo.no)). Podcasten omhandler utviklingen av bærekraft i banksektoren, og vi diskuterer utfordringer og muligheter. Bærekraft i bank handler gjerne om to sider:(i) Hva skal bankens bidrag i omstillingen til et bærekraftig næringsliv være (bankens samfunnsansvar og bidrag til FNs bærekraftsmål)?(ii) Hvordan blir banken påvirket av omstillingen til et bærekraftig næringsliv (risiko - ESG-risiko)?Mot slutten av podcasten kommer det et forslag om hvordan organisering av bærekraftsfunksjonen i banker bør håndteres. Løsningen kan også være relevant for bedrifter i andre sektorer.