Share

cover art for Socialdemokraterna under andra världskriget

En Svensk Tiger: En podcast om modernhistoria.

Socialdemokraterna under andra världskriget

Season 1, Ep. 46

För fem år sedan lanserade Sverigedemokraterna propagandafilmen "Ett folk, ett parti -- Socialdemokraternas historia" som sprider lögner om socialdemokraternas ageranden under andra världskriget. Den koppling som filmen gör mellan socialdemokratisk och nazitysk politik saknar vetenskaplig grund och är falsk, konstaterade omedelbart historikerna. Men vilken är sanningen? Hur agerade socialdemokraterna när den svenska utrikespolitiken var som mest kontroversiell under kriget? Exempelvis angående judar, permittenttrafiken (tysktågen) och handelspolitiken? Vilken makt hade socialdemokraterna inom samlingsregeringen som styrde Sverige 1939-1945? Henrik Arnstad samtalar med Ola Larsmo, ljudtekniker Per Juhlin (Beppo).

More episodes

View all episodes

 • 47. Ernst Wigforss – världens mest framgångsrike socialist

  01:01:43
  Socialdemokraten Ernst Wigforss (1881-1977) kallas världshistoriens mest framgångsrike socialist av den internationella statsvetenskapen – i Sverige har han benämnts som vårt lands främsta politiska geni. Nu kommer den första biografin om ideologen och finansministern som skapade 1900-talets svenska socialdemokratiska välfärdsstat, "Den förbannade optimisten Ernst Wigforss: Socialisten som skapade Sverige" (Historiska Media, 2023), av Henrik Arnstad. Han intervjuas av Ola Larsmo tillsammans med Per Juhlin, som talat in ljudboksupplagan av boken. Samtalet går igenom Wigforss politiska liv och avslutas med det stora mysteriet angående denne man; var det han som var förlagan för Skalman i serien "Bamse"?
 • 45. När Erik Gustaf Geijer avskaffade det svenska slaveriet

  37:50
  Erik Gustaf Geijer (1783-1847) var historiker, poet och politiker samt en av Sveriges viktigaste liberala tänkare. På många sätt var han långt före sin tid när han under tidigt 1800-tal övergick från konservatism till liberalism och förebådade det demokratiska genombrottet. "Fram går denna lag, som förer människorna allt närmare till varandra; fram går den oupphörligt, i tvedräkt om ej i endräkt, i hat om ej i kärlek, i ondo om ej i godo; källa till elände eller sällhet, civilisationens välsignelse eller förbannelse, allt efter som var och en till densamma förhåller sig", skrev Geijer 1844. Ola Larsmo berättar om Geijer för Henrik Arnstad. Tekniker Per Juhlin. Studio: Beppo.
 • 44. Ola Larsmos historielektion om rasbiologi

  48:53
  Ola Larsmo berättar utifrån sin bok "Lektion 11: En bok om rasbiologi" om rasbiologins historia ur ett svenskt perspektiv. Vad var exempelvis Rasbiologiska institutet i Uppsala? Vad är rashygien och hur fungerade stereliseringspolitiken? Och inte minst -- hur missbrukas historiken om rasbiologi politiskt i dagens propaganda? Ola Larsmo diskuterar med Henrik Arnstad. Ljudtekniker Per Juhlin, Beppo.
 • Den svenska flyktingdebattens födelse 1927

  52:26
  I maj 1927 rasade den första svenska debatten mellan flyktingmotståndare och antirasister -- och argumentationen känns igen än idag. Bakgrunden var att Sverige skulle få sin första "lag om utlänningars rätt att här i riket vistas". Den liberala regeringen ville hindra framför allt judar från att komma till Sverige och fick stöd av högern. Men socialdemokratin tog strid -- och kampen blev hård. Hur gick det till när justitieminister Johan Thyrén, känd för sina enorma mustascher (bilden), ville stoppa "ej önskvärda befolkningselement" från att komma till Sverige utifrån "rassynpunkten"? Varför stod socialdemokraterna ensamma upp för en generös flyktingpolitik? Vilken var bakgrunden? Henrik Arnstad och Ola Larsmo diskuterar vad som hände 1927. Ljudtekniker Per Juhlin, Beppo.
 • 42. Frikyrkorna och den svenska demokratin

  58:51
  Professorn i kyrkohistoria Joel Halldorf berättar om frikyrkornas betydelse för den svenska demokratiska utvecklingen från 1848 och framåt samt diskuterar med Henrik Arnstad och Ola Larsmo.
 • 41. Politiska historieförfalskningar och boken "Tio lektioner i svensk historia"

  46:17
  Ola Larsmo har i vrede skrivit boken "Tio lektioner i svensk historia" utifrån nutidens politiska förfalskningar av Sveriges historia inför och under andra världskriget. Han samtalar med Henrik Arnstad om sanning, lögner och propaganda.
 • 40. En halv milj000.000n lyssningar-festavsnitt

  01:02:25
  Historiepodden "En svensk tiger" har passerat en halv miljon lyssningar! Henrik Arnstad och Ola Larsmo firar tillsammans med ljudteknikern Per Juhlin genom att samtliga har valt tre favoritavsnitt, som de berättar om och diskuterar. Stort tack till dig som lyssnar!
 • 39. Liberalismen – fången i mitten

  01:00:34
  Liberalismen är i akut kris i Sverige och ett av de viktigaste partierna i svensk politisk historia -- det gamla Folkpartiet, numera Liberalerna -- kämpar med minimala opinionssiffror. Men det är inte första gången under ideologins drygt 230-åriga historia som liberalismen är i kris. Men vad är egentligen liberalism? Under hela sin historia har liberalismen innehållit konflikter och paradoxer, inte minst angående demokrati. Henrik Arnstad och Ola Larsmo diskuterar liberalismens ideologi och praktik 1789-2021.