Share

cover art for Vågen jag aldrig glömmer - mitt liv med PTSD, del 1

Dokumentära Berättelser

Vågen jag aldrig glömmer - mitt liv med PTSD, del 1

Omkring 230 000 människor miste livet vid jordbävningen och efterföljande tsunamin i indiska oceanen 2004. I det här avsnittet och nästa hör vi Marias berättelse, om att överleva katastrofen men där livet efteråt aldrig blir sig likt igen med PTSD som följd.


I avsnittet hörs även Ari Tryggvason, docent och lektor i geofysik vid Uppsala universitet, om vad som faktiskt hände under ytan den där morgonen den 26 december 2004.

More episodes

View all episodes

  • Finns utomjordingar?

    31:43
    Vad vet vi egentligen om de UFO:n som det ibland rapporteras om? Och finns det utomjordingar?I det här avsnittet pratar vi med Clas Svahn, journalist på Dagens Nyheter och vice ordförande för Riksorganisationen UFO Sverige, den enda vetenskapsinriktade ufoorganisationen i landet, och vars kärnverksamhet handlar om att undersöka de rapporter som kommer in från allmänheten om oidentifierade flygande objekt. Vi pratar också med en man som heter Egon, som uppger sig själv ha varit i kontakt med utomjordingar. 
  • Jag föddes som hemafrodit, del 2

    27:10
    Det här är den andra delen av Hannas berättelse om att födas med en avvikande könsutveckling, DSD, som gjorde att hon levde den första delen av sitt liv som pojke. I det här avsnittet hör vi om hur det gick till när hon i vuxen ålder till slut blev Hanna istället för Henrik.För att få veta mer om DSD pratar vi även med Anna Nordenström, barnläkare och professor i barnendokrinologi och medfödda metabola sjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Jag föddes som hemafrodit, del 1

    28:44
    DSD eller Disorders of Sex Development är ett samlingsnamn för ett flertal olika medfödda tillstånd som påverkar den biologiska utveckling som avgör om man får ett manligt eller kvinnligt kön.I de kommande två avsnitten möter vi Hanna som växte upp i tron om att hon var en pojke. Vi ska höra henne berätta om hur det påverkat hennes uppväxt och hur hon senare förstod att sjukvården felbedömde henne som pojke istället för flicka.För att förstå mer om det här tillståndet har vi även pratat med Anna Nordenström, barnläkare och professor i barnendokrinologi och medfödda metabola sjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Hellre fly än dö långsamt i Jehovas Vittnen

    31:39
    Jehovas Vittnen har funnits i Sverige sedan 1890-talet och har omkring 8,7 miljoner medlemmar över hela världen, enligt egen statistik. Men vad innebär deras tro? Och hur är det att växa upp i samfundet? I det här avsnittet delar Elisabeth med sig av sin berättelse. Hon föddes in i Jehovas Vittnen, men valde att lämna vid 18 års ålder. I avsnittet hörs också med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms Universitet samt Marianne Englund, psykolog som stöttar avhoppare från slutna rörelser, och som själv vuxit upp i Jehovas Vittnen
  • Min man la ut mig på en porrsajt, del 2

    29:44
    Med nya digitala kommunikationskanaler kommer också nya typer av brott. Det här avsnittet ska handla om sexuellt ofredande på internet, och hur det är att utsättas för så kallad hämndporr. Vi har pratat med Sophie som delar med sig av sin berättelse om när hennes man publicerade bilder av henne på nätet. I avsnittet hörs även advokat Carolin Brännström om vad lagen säger när det kommer till den här typen av brott.Vi pratar också med psykolog och psykoterapeut Anna Hallberg om hur man kan gå vidare efter att ha blivit utsatt.Sophie heter egentligen något annat.
  • Min man la ut mig på en porrsajt, del 1

    31:24
    Med nya digitala kommunikationskanaler kommer också nya typer av brott. Det här avsnittet ska handla om sexuellt ofredande på internet, och hur det är att utsättas för så kallad hämndporr. Vi har pratat med Sophie som delar med sig av sin berättelse om när hennes man publicerade bilder av henne på nätet. I avsnittet hörs även psykolog och psykoterapeut Anna Hallberg, om hur man som offer reagerar på att bli utsatt för den här typen av brott. Och hur man går vidare.Sophie heter egentligen något annat.
  • Att leva med schizofreni

    39:31
    Enligt schizofreniförbundet drabbar schizofreni ca 0,4-1 procent av världens befolkning och innebär mentala störningar och förändrad verklighetsuppfattning. Hur är det att lida av schizofreni? Och hur är det att vara anhörig? I det här avsnittet hör vi Åsas berättelse. Hennes storebror insjuknade i 20-års åldern.Vi hör också Åsas fem år äldre bror, Mats, om hur hans liv och vardag med sjukdomen ser ut. 
  • Vågen jag aldrig glömmer - mitt liv med PTSD, del 2

    31:09
    Omkring 230 000 människor miste livet vid jordbävningen och efterföljande tsunamin i indiska oceanen 2004. Det här är andra delen av Marias berättelse, om att överleva katastrofen men där livet efteråt aldrig blir sig likt igen med PTSD som följd.I avsnittet hörs också Ann Charlotte Laurell, KBT-psykolog, om hur man utvecklar och behandlar PTSD, samt Ari Tryggvason, docent och lektor i geofysik vid Uppsala universitet,