Share

cover art for Winfried Etzel fra DAMA om data management

Digital Forretningsforståelse

Winfried Etzel fra DAMA om data management

Season 6, Ep. 3

Winfried Etzel er ansvalig for arrangement og aktiviteter i den norske avdelingen av organisasjonen DAMA - Data Management Association, og er vert for podkasten MetaDAMA. DAMA er en frivillig organiasjons som jobber for å styrke kompetansen innen håndering av data i virksomheter, både innenfor sikkerhet og etikk. Men også hvordan data kan skape verdi.


I episoden diskuterer vi hva data management er, hva en datakultur er og hvordan den kan bygges opp/styrkes i en virksomhet, og om data kan verdsettes sammen med bedriftens andre ressurser i regnskapet.


Takk for en interessant prat Winfried!

More episodes

View all episodes

 • 2. Eirik Hop om hvordan skape datadrevne organisasjoner

  29:43
  Eirik Hop er director i Avo Consulting, og har hjulpet mange virksomheter med å bli mer datadrevet. I denne episoden snakker vi litt om prosessen rundt å bli datadrevet, og kjennetegn på virksomheter som får det til. Konklusjonen er i stor grad at virksomhetens ansatte både må forstå sin egen plass i virksomhetens totale verdiskapning, og deretter betydningen av data som samles inn utover sine egne arbeidsoppgaver. Takk for ein interessant prat Eirik!
 • 1. Lasse Lambrechts om datadrevet journalistikk og drift av mediehus

  36:26
  Lasse Lambrechst er datajounalist i Bergens Tidende. Han har bakgrunn fra teknologiens verden men ble interessert i journalistikk da han begynte i BT. Et viktig spørsmål en må stille seg uansett bransje er: Hva forteller dataene oss? Hvordan kan vi få flere til å lytte til dataene i stedet for sin egen magefølelse? Hvordan kan både fag og forretningsdrift drives av data i en organisasjon? Disse, og flere spørsmål stiller vi oss i denne episoden. Takk for ein interessant prat Lasse!
 • 1. Scott D Meyer om WEB3 og utdanning

  46:09
  Hva er egentlig WEB3, hvordan skiller det seg fra Web 2.0, hva kan det bety for offentlige og private virksomheter, og er det egentlig noe å bry seg om, eller bare hype? En som har troen på WEB3 er Scott Meyer fra Fargo, North Dakota. Han jobbar i Ed3 der han hjelper folk med å bruke WEB3 innan mellom anna undervisning. Vi snakkar om korleis WEB3 er ein drivar for desentralisering av informasjonen på nettet, og om korleis blokk-kjeder og digital lommebøker er sentralt i denne prosessen. Er det slik at vi kan forvente oss meir makt og kontroll til individet, og mindre makt til store organisasjonar, være det seg private eller offentlege? Takk til Scott! NB! Episoden er på engelsk. Intro og outro:Better living through algorithms av Ugresshttps://ugress.bandcamp.com/track/better-living-through-algorithmsSangen er brukt med tillatelse av komponist og utøver.
 • 2. Tom Osnes Svellingen, Bergen Kommune, om data, datasjø og virksomhetsarkitektur

  29:32
  Vi er så heldige her til lands at det offentlege ofte er langt fremme når det gjeldt digitalisering. Byer og kommuner har blitt flinke på å samle inn, og tildels også å dele data, og har fokus på å utvikle gode digitale tjenester for innbyggerne. I denne episoden snakker jeg med Tom Osnes Svellingen, fagleder for virksomhetsarkitektur i avdeling for digitalisering og innovajon i Bergen Kommune. Vi snakker litt om hva virksomhetarkitektur er, og hva det betyr for både kommuner og virksomheter generelt. Vi snakker videre om datasjøen til Bergen Kommune, og om hvordan datasjøen støtter opp om verdiskaping i kommunen, men også om potensialet som ligger i datasjøen for både kommune, innbyggere og lokalt næringsliv. Takk for praten Tom! Intro og outro:Better living through algorithms av Ugresshttps://ugress.bandcamp.com/track/better-living-through-algorithmsSangen er brukt med tillatelse av komponist og utøver.
 • 1. Arne Selvik og Den digitale styreverden

  32:49
  Arne Selvik er en nestor i det norske styremiljøet, og har ledet, jobbet i, evaluert, rekruttert til og forsket på utallige styrer i sin lange karriære. Han er også fagbokforfatter, han har blant annet skrevet bøkene Omgitt av løgnere (2005), Ledelse på hjernen (2015) og (Den skjulte) Styreverden, som kom i sin 3. utgave i 2019. For noen år siden tok verten for denne podkasten mot til seg, og foreslo et samarbeid med Selvik der vi kombinerte den digitale kompetanse med styrekompetane for å lage en bok om digitale transformasjoner, skrevet spesifikt for styremedlemmer. Heldigvis sa Arne ja, og gjennom covid-perioden har vi hatt et flott samarbeid som altså har resultert i boken Den digitale styreverden . I forbindelse med boken har vi også intervjuet mange meget erfarne styrearbeidere; Åke Gregertsen, Ingvild Huseby, Bente Landsnes, Henrik Lie-Nielsen, Birger Magnus, Silvija Seres, Leif Teksum og Tone Wille. I denne episoden snakker vi om hvem boken er for og hvordan vi tror den kan komme til nytte for styrer, om hvordan vi jobben frem boken, og litt om tanker vi har om tematikkene i boken nå etter at boken er ferdig.Takk for både praten og samarbeidet Arne! Intro og outro:Better living through algorithms av Ugresshttps://ugress.bandcamp.com/track/better-living-through-algorithmsSangen er brukt med tillatelse av komponist og utøver.
 • 5. Espen Myklebust fra Astat om fintech og kundeforståelse

  30:42
  Espen Myklebust har tross sin unge alder rukket å få en god el erfaring i skjæringspunktet mellom teknologi og finans. Både i bankutfordreren Revolut, i konsulentbransjen og nå som produktansvarlig i den nye SMB-banken Astat. PSD2 var et sjokk for den etablerte finansverden som de fleste har kommet gjennom teknologisk, men har finansinstitusjonene klart å tilpasse seg dagens fragmenterte marked, eller er det fremdeles å lage "banken for alle" som er målet for de fleste? Espen har en frisk og fremoverlent tilnærming til finansbranjen, dette og andre relaterte spørsmål er det vi diskuterer i denne episoden. Takk for praten Espen! Intro og outro:Better living through algorithms av Ugresshttps://ugress.bandcamp.com/track/better-living-through-algorithmsSangen er brukt med tillatelse av komponist og utøver.
 • 4. Førsteamanuensis Eirik Sjåholm Knudsen om digitalisering og konkurransefortrinn

  31:44
  De siste fem årene har de fleste bedrifter hatt et større eller mindre fokus på digitalisering, og mange har allerede kunne høste gevinster av vellykkede tiltak. Men hva er neste steg, når de opprinnelige tiltakene har blitt en del av den løpende driften? Eirik Sjåholm Knudsen er førsteamanuensis i strategi ved NHH. I denne episoden diskuterer vi to hovedretninger virksomheter kan ta for å bygge og/eller styrke sine konkurransefortrinn, enten å satste på nettverk som forretningsmodell eller å satse på å bli en enda mer datadrevet virksomhet. Takk for praten Eirik! Intro og outro:Better living through algorithms av Ugresshttps://ugress.bandcamp.com/track/better-living-through-algorithmsSangen er brukt med tillatelse av komponist og utøver.
 • 3. Julija Pauriene om AI due diligence

  30:40
  Julija Pauriene er konserndirektør i boligbyggelaget Usbl. Hun har gjennom mange år jobbet med forretningsutvikling, dataanalyse og digitalisering, blant annet har hun tidlegere vert direktør for AI og dataanlyse i Avo Consulting. I denne episoden snakker vi om AI due diligence, et nytt begrep for meg. Det er sånn at en ofte kastar seg på de siste teknologitrendene uten å ha tenkt gjennom om det er den rette teknologien for å løse et forretningsproblem. Det kan godt hende at bruk av kunstig intelligens er det rette, men det kan fort bli kostbare prosjekter, og det er vikitg å vite hva en går inn i. I episoden diskuterer vi mange av aspektene det er viktig å få oversikt over før en startar med AI.Takk for besøket Julija!Intro og outro:Better living through algorithms av Ugresshttps://ugress.bandcamp.com/track/better-living-through-algorithmsSangen er brukt med tillatelse av komponist og utøver.