Share

cover art for Ungdommen nå til dags!

Den politiske situasjonen

Ungdommen nå til dags!

Nyvalgt leder av Rød Ungdom Amrit Kaur (20) fikk fredag skravleklassen til å sette halvliteren i halsen da hun kalte Stoltenberg, Støre og Tangen for terrorister. Mandag satt hun i Politisk kvarter og la seg så flat som mulig er. Kanskje det mest påfallende med hele saken er de voldsomme reaksjonene. Er det sjokkerende at en 20-åring på den radikale venstrefløyen drar til litt i retorikken? I tillegg til en generelt lettantennelig debatt er Kaurs utspill et symptom på fløydannelse i Rødt, noe som gjør den moderate parti-eliten nervøs. Dessuten får kombinasjonen terrorist og Arbeiderpartiet traumealarmen til å gå, hver gang. Og har ikke ungdom generelt blitt veldig disiplinert og voksenvennlige de siste tiårene?

Distriktenes forsvarer, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har uventet funnet seg nye venner i meglerhuset Pareto. Det var de som rådga regjeringen da den bladde opp 2,6 milliarder kroner for Meraker Brug. Det ser nå ut til å være en milliard for mye. Regjeringen vil ikke fortelle Stortinget hva Pareto sa. Det bør den.

More episodes

View all episodes

  • Hvor mange liv har Jonas?

    39:47
    Dårlige nyheter preller av og gode blåses opp. Holder Støre helt til mål?Statsminister Jonas Gahr Støre kan glede seg over to ting – samtidig! SSB og Norges Banks økonomiske prognoser som forespeiler fetere lommebøker for folk flest, samt i hvert fall én god meningsmåling (22%!). Han tar begge tendenser til inntekt for regjeringens gode politikk. Det er nesten så man unner ham å kutte litt svinger der i insisteringen på tvilsom kausalitet. Partiet har stått i en stri strøm av nederlag nærmest kontinuerlig siden 2017.Etter denne sammenhengende nedturen på toppen av Arbeiderpartiet er Støre stadig en sannsynlig statsminister etter valget i 2025. Spørsmålet er om det nå virkelig snur, eller hvis ikke: om det finnes en nedre smertegrense, for lederen av partiet som fortsatt har et mentalt selvbilde som nasjonens største styringsparti. Det var ikke mye som tydet på det under regjeringens halvårlige oppsummering denne uken.
  • Elendig håndverk av Vestre

    36:37
    Vestres lederlønnspolitikk står til stryk, men han er partiets nye lederfavoritt.Høsten 2022 la daværende næringsminister Jan Christian Vestre frem eierskapsmeldingen. Her varslet han kraftig innstramming av lederlønninger og bonuser i statseide selskaper. Og det med pauker og basuner. Fasit halvannet år etter er at ingen hel- eller deleide statlige selskaper har fulgt opp regjeringens signaler, og den fremstår som totalt handlingslammet og maktesløs når det ikke later til å få noen følger.Og Folkebarometeret har spurt arbeiderpartipolitikere hvem som er deres favoritt til å ta over etter Støre. Overveldende 48 prosent vil ha Vestre, mens bare 15 prosent går for den andre nestlederen inntil nylig partiets kronprinsesse, Tonje Brenna. Hva har skjedd? 
  • Høyre-Erna slår tilbake mot Ap-Kari i skolegården…

    32:41
    Og staten blåser av den politisk betente streiken blant høyt utdannede. Onsdag gikk regjeringen til tvungen lønnsnemnd, men får den og LO viljen sin til slutt? Det er høyst usikkert og nå opp til Rikslønnsnemden. Striden står om hvorvidt Akademikerne og Unio skal ha sin egen tariffavtale med staten. Det vil ikke LO, og begge utfall fra nemnden vil ha dypt politiske implikasjoner. Og Høyre-leder Erna Solberg melder seg på i skoledebatten, og slår tilbake mot kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. Men skillet mellom en Høyre-skole med fag, disiplin og testregime, versus en venstresidestyrt softie lekeskole, er ikke krystallklart.
  • Sylvi for prez?

    37:56
    Høyre ned, Frp opp og Ap på stedet hvil. Hva skjer ved valget i 2025 om trendene holder seg? Den politiske situasjonen studerer tall og grafer fra nettstedet Poll of polls, og drar dem med seg inn i krystallkulen frem mot valget!Trenden er klar. Borgerlig side vokser, men maktbalansen internt på borgerlig side er i endring. Frp er på full fart oppover. Høyre og dermed Erna Solbergs autoritet, er for nedadgående. Er det plass igjen til et post-aksjeskandaleHøyre når Ap går mot lilla i stadig flere spørsmål, og Frp lykkes i å være både statsministeraktige og dypere blå på en og samme tid?Det bør de tenke på i Høyre.Alt kan skje i løpet av de 16 månedene som er igjen før valget. Vi har sett store endringer på tampen før. Men holder trendene seg kan vi forvente en blåblå regjering fra 2025, hvori opptatt et knallsterkt Frp.
  • Lilla-Ap og Palestina-spørsmålet

    31:38
    Regjeringen Støre anerkjente onsdag Palestina som stat. Instinktivt føles det riktig å gjøre noe kan som skape bevegelse i denne håpløst fastlåste og blodige konflikten. Det er for tidlig å si om det var et taktisk smart trekk, men noen uhørt premie til Hamas, slik Frp Sylvi Listhaug påstår, var det ikke.I de fleste andre spørsmål virker det som regjeringen Støre vrir høyre om og frir til lillavelgerne i sentrum. De to nestlederne i Ap er talspersoner for opp-om-morran-arbeidslinjen og private aktører i helsevesenet. Stjerneskuddet Kari Nessa Nordtun prediker disiplin i skolen og utsatt russetid. Blir det noen plass igjen til Ernas pragmatiske sentrums-Høyre?
  • Vi reviderer revidert nasjonalbudsjett

    27:58
    Snart snur det, lover Vedum og Støre. Vi skal få mer i lommeboken. Hvordan innfris det i revidert nasjonalbudsjett, og hva sier budsjettet egentlig om tilstanden i norsk økonomi? Finansredaktør Terje Erikstad, kommentator Bård Bjerkholt og DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen reviderer Revidert i denne utgaven av Den politiske situasjonen.
  • Oljefondet - styrer mellom skjærene i politikken, byråkrati og finans

    33:44
    Oljefondet investerer Norges formue i skjæringspunktet mellom politikk, byråkrati og finans. Hva er den beste plasseringen for alle som kommer etter oss? Og hvordan skal fondet navigere i en stadig mer kompleks og usikker verden. Ukens gjest er DN-kommentator Bård Bjerkholt. Programleder er DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Går det mot regjeringsskifte?

    30:31
    Borgerlig valgseier er i sikte, men hva er egentlig det borgerlige prosjektet?  Og hvilke partier skal eventuelt sitte i regjering? Den politiske situasjonen får borgerlig eksperthjelp fra Civita-sjef Kristin Clemet. Programleder er Frithjof Jacobsen.