Share

cover art for Sylvi for prez?

Den politiske situasjonen

Sylvi for prez?

Høyre ned, Frp opp og Ap på stedet hvil. Hva skjer ved valget i 2025 om trendene holder seg? 

Den politiske situasjonen studerer tall og grafer fra nettstedet Poll of polls, og drar dem med seg inn i krystallkulen frem mot valget!

Trenden er klar. Borgerlig side vokser, men maktbalansen internt på borgerlig side er i endring. Frp er på full fart oppover. Høyre og dermed Erna Solbergs autoritet, er for nedadgående. Er det plass igjen til et post-aksjeskandaleHøyre når Ap går mot lilla i stadig flere spørsmål, og Frp lykkes i å være både statsministeraktige og dypere blå på en og samme tid?

Det bør de tenke på i Høyre.

Alt kan skje i løpet av de 16 månedene som er igjen før valget. Vi har sett store endringer på tampen før. Men holder trendene seg kan vi forvente en blåblå regjering fra 2025, hvori opptatt et knallsterkt Frp.

More episodes

View all episodes

  • Hva gjør Trump med hodene våre? Og med politikken?

    38:17|
    Donald Trumps råkjør med tollsatser, imperieambisjoner og en vedvarende usikkerhet om hva han egentlig vil kan sende oss inn i en hekt nye verdensorden.  Er vi forberedt på det? Hva kan vi gjøre for å forhindre det? Finnes det noen farbar vei tilbake til normalen. Påskesending fra DN med kommentator Eva Grinde og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Koko-toll og rå makt

    30:40|
    Vi går mot en resesjon, mener finansredaktør i DN, Terje Erikstad. Hva er det Donald Trump holder på med egentlig, og hvilke konsekvenser kan det få?Det økonomiske er politisk, og særlig nå om dagen. En manns psyke, ideer og humør kan bestemme om du har jobb i morgen. Maktspilleren Trump herjer med toll på varer, fordi han kan. Og markedene kjører berg- og dalbane.Men kan det være vi er vitne til Trump-klassikeren «ut og opp med et brøl» for så å lande i alle fall litt bedre enn før? At han snur i tide til å få verden på rett kjøl?Det tror ikke Terje Erikstad. Usikkerheten som allerede er skapt har bitt seg fast og vil fortsette å gjøre skade i lang tid fremover, mener han.
  • Sp sliter etter skilsmissen

    39:55|
    Plutselig er det ansvarlige styringspolitikere med internasjonalt sinnelag og lang erfaring, folk vil ha. Vedum og kompani hadde nok håpet på økt oppslutning, da partiet takket for seg i regjering 30. januar. Sånn gikk det ikke. Alt EU-snakket i Vedums landsmøtetale forrige helg, kan leses i dette lyset. Men blir det et desperat slag i luften? For EU-saken vil komme opp også på Ap-landsmøtet som starter torsdag. Enkelte lokallag vil nemlig ha tydeligere ja-standpunkt. Men ledelsen i partiet vil – i likhet med Høyres – ikke ha noen medlemskapsdebatt.
  • USA på vei bort fra Europa

    29:25|
    Visepresidenten og forsvarsministeren tekster om åpen forakt for Europa.  Europa forsøker å ruste opp i rekordfart i tilfelle USA ikke lenger vil forsvare oss. Men hva er det mulig å få til på kort tid, og hva er prat og hva er virkelighet i alt som kommer fra Washington for tiden? Med kommentator Sverre Strandhagen og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Trump og verdensøkonomien

    42:25|
    Donald Trump innfører tollmurer og børsene i USA har gått på en smell.Han har lovet lavere priser, nye jobber og lavere renter, og han vil svekke dollarkursen. Samtidig øker USAs statsgjeld og på toppen skal det komme digre skattekutt. Er det egentlig noen plan bak Donald Trumps økonomiske politikk? DNs finansredaktør Terje Erikstad og politisk redaktør Frithjof Jacobsen gjør et forsøk på å dissekere Donald Trumps kamp for å bli verdens mektigste.
  • Jens Stoltenberg om reformregjeringen over alle reformregjeringer

    56:43|
    Det er 25 år siden Jens Stoltenberg ble statsminister for første gang. Regjeringen han ledet endret norsk politikk og samfunnsliv på en rekke områder, men ble nådeløst straffet av velgerne. Hør Stoltenberg fortelle om ungdommelige pågangsmot, politisk reformiver og et sviende valgnederlag som han trodde var slutten på sin egen politiske karriere. Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.
  • Norge i en kaotisk verden

    39:02|
    Handelskrig, tollmurer, trusler, usikre sikkerhetsgarantier, Ukraina i spill. Donald Trump har rystet verden de siste ukene. Hvordan håndterer Norge og Europa alt dette? Og hva kan bli konsekvensene. Høyres Ine Eriksen Søreide er en av norges mest erfarne og kunnskapsrike utenriks. og sikkerhetspolitikere. og er denne ukens gjest i Den politiske situasjonen. Programleder: Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i DN.
  • Verden skjelver

    39:56|
    Er Ukraina fortapt? Er USA i ferd med å bryte båndene til Europa? Finnes det noen lyspunkter i all usikkerheten? Hør utenriksminister Espen Barth Eides analyse av de intense ukene vi har lagt bak oss, og hans tanker om det som venter. Programleder Frithjof Jacobsen, politisk redaktør DN.
  • På tide å investere i Europa?

    27:48|
    På grunn av omstendigheter utenfor vår kontroll har vi ikke fått laget en episode av Den politiske situasjonen denne uken. Derfor sender vi ukens episode av vår søsterpodkast Finansredaksjonen som erstatning. En episode det er vel verdt å få med seg.Trumps «elefant i glasshus»-taktikk de første ukene av sin presidenttid, har fått investorene til å se mot Europa og europeiske aksjemarkeder.Europa har gått fra «not» til «hot». Det er kortversjonen av hva som har skjedd de siste ukene. Trumps trusler om toll, samt rare uttalelser om at USA ikke trenger å betale gjelden sin og at det hadde vært fint om dollaren svekkes, i tillegg til hans bromance med Vladimir Putin, har fått investorene til å se mot Europa. Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen. Er det på tide å flytte sparepengene fra amerikanske fond til europeiske? I episoden snakker vi også om hvor sannsynlig det er at Trumps politikk kan føre til finanskrise. Hør episoden her. Les også kommentaren Bård Bjerkholt skrev om temaet:Les også: Investorene vedder på EuropaOg børskommentaren Thor Christian Jensen skrev: Les også: Endelig noen som elsker det Trump gjør