Share

cover art for Det originalmonterade däckets resumé

Däckpodden

Det originalmonterade däckets resumé

Season 1, Ep. 9

Originalmontering, homologering och OE-utrustning – kärt barn har många namn. I det här avsnittet djupdyker vi i ämnet tillsammans med David Boman, vd för Pirelli Tyre Nordic, Per Larsson, försäljningschef på Pirelli och Jörgen Larsson, teknisk chef på Pirelli. Vad är egentligen originalmontering, hur går det till och vad skapar det för utmaningar för branschen? Detta och mycket mer i säsongens sista avsnitt.

More episodes

View all episodes

 • 3. Hållbara däck för lantbruket

  39:07
  Hur däck används i jordbruk har stor betydelse för verksamhetens totalekonomi, men också för hur utfallet av skörden blir. I det här avsnittet av Däckpodden hör vi Martin Terning, bonde och ansvarig för lantbruksdäcken på Continental, samt Simon Hemberg, försäljningschef av tunga däck på Continental, berätta om hur lantbrukare kan öka sin lönsamhet genom att se över sin däckanvändning.
 • 2. Däckverkstädernas största utmaningar

  42:04
  Däckteam är en av Sveriges ledande däckverkstadskedjor med drygt 160 medlemmar runtom i landet. I det här avsnittet bjuder deras vd Martin Tillsten på en inblick i deras verklighet. Lyssna för att höra om hur kedjan har tagit sig igenom de senaste årens utmaningar och vilka de ser som de största utmaningarna framåt för däckverkstäder generellt.
 • 1. Nya TPMS-lagar ställer krav på branschen

  46:49
  Från och med den 1 juli 2024 kommer det att vara EU-krav på att Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) ska finnas i så gott som alla nya fordon. Direktivet kommer att medföra en omställning för branschen, framför allt på den tunga sidan där det tidigare inte har funnits några krav. Det här avsnittet gästas av Peter Norlin, försäljningschef på OCL Brorsson, som berättar om hur branschen kan förbereda sig.
 • 8. Däck för framtidens klimatsmarta transporter

  29:34
  För åkerier och bussbolag spelar valet av däck stor roll. Lågt rullmotstånd, lång livslängd och högt lastindex är tre egenskaper som kan påverka totalkostnaderna positivt. "Däck kostar lite men påverkar mycket", förklarar Thomas Wahlberg och Magnus Hallborg på Continental. I Däckpodden berättar de om hur synen på däck har förändrats inom transportsektorn de senaste åren, samt om vad vi kan vänta oss av framtidens transporter.
 • 7. Hållbar säkerhet och framtidens bilpark

  30:38
  Elektrifieringen av den svenska bilparken ställer hårdare krav på däcken vad gäller bland annat lastkapacitet, rullmotstånd och ljudnivå. I det här avsnittet hör vi Emil Sundholm, produktchef på Nokian Tyres, berätta om hur omställningen påverkar dem som däcktillverkare. Kan jakten på lågt rullmotstånd komma att påverka trafiksäkerheten i framtiden och vilken däckegenskap är egentligen mest efterfrågad bland ägare av el- och hybridbilar?
 • 6. Affärsutveckling för den lokala verkstaden

  38:49
  I takt med att samhället digitaliseras och förväntningarna på snabbhet, tillgänglighet och kompetens växer blir företagsklimatet allt hårdare. Som fristående däckverkstad kan det vara svårt att prestera på topp inom alla områden. I det här avsnittet djupdyker vi i ämnet lokal affärsutveckling tillsammans med Oskar Buhre och Jon Persson från verkstadskedjan Däckpartner.
 • 5. Effektivare industri med rätt däck

  25:16
  Tid är pengar inom industrin och med rätt däck och medveten körning går det att öka både lönsamhet och effektivitet. I det här avsnittet gästas vi av Marcus Woxneborn, försäljningschef eftermarknad på Broson Wheels, som berättar om deras tjänsteerbjudanden och unika fälgutbytessystem för truckar.
 • 4. Året som ritade om kartan

  47:39
  Kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland har tvingat många däcktillverkare att lägga om sina produktionslinor och hitta nya strategier och råvarualternativ. I det här avsnittet berättar David Boman och Tommy Hultgren från Pirelli om hur de har tacklat utmaningarna och vad de ser framför sig inför vintersäsongen och 2023.
 • 3. Original- eller eftermarknadsfälg?

  20:41
  Fälgmarknaden har länge varit uppdelad så att biltillverkare har dominerat originalutrustningen på sommarsidan, medan eftermarknaden har fokuserat på vinterhjul. När allt fler biltillverkare nu tar sig in även på vintersidan har spelplanen börjat ritas om. I det här avsnittet berättar Richard Lundqvist, vd på OCL Brorssons, om de utmaningar som utvecklingen medför.