Share
Content Wars
#124 Waar het allemaal begon: Big Brother 25 jaar!
•
In 1999 sloten een aantal Nederlanders zich op in een huis dat vol hing met camera's. Maandenlang zaten mensen voor de buis om daar naar te kijken. Het werd een hit en daarna zelfs een wereldwijd succes.
In deze aflevering vertelt Kirsten Jan (die zelf in het team zat dat Big Brother verzon) wat dit programma heeft betekent voor het reality genre.
Lisette van Diepen hoor je ook. Zij heeft het over Virgin Islands
More episodes
View all episodes
#132 Een nieuw, Europees distributiekantoor (Te gast: Joris Gijsbertse!)
37:07|Vier producenten uit Duitsland, Denemarken, Polen én Nederland (NewBe) gaan samenwerken met het nieuwe Thirtyfour media. Een partij die een groot, onafhankelijk Europese distributeur wil worden. Deze aflevering spreken we met de ceo, Joris Gijsbertse.Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van zo’n bedrijf en hoe zorg je dat je met al die verschillende culturen samen kunt werken? Wat betekent dat voor de verkoop van de content?Ook hoor je Lisette van Diepen weer! Deze week heeft ze het over formats die gebaseerd zijn op spelletjes.#131 Waarom fake news steeds belangrijkere content wordt
30:47|Deze aflevering hebben we het over de verspreiding van nep nieuws. Niet alleen maar via obscure plekken op het internet, maar via grote (nieuws)zenders en techbedrijven als Alphabet (YouTube) en Meta (Instagram, Facebook). Over hoe die content en steeds en steeds commerciëler wordt, maar ook gevaarlijk. Goed om te weten: we gaan het niet hebben over politiek deze uitzending, maar over het fenomeen fake news. En hoe dat de komende tijd steeds meer volgens Kirsten Jan terugkomt. En het is echt: Lisette van Diepen is er weer. Ze neemt dit keer geen format mee, maar ze wil iemand in het zonnetje zetten. Iemand die een hele knappe prestatie heeft neergezet.#130 De series waar we ’t meest van smullen zijn NIET van Netflix
37:15|Je krijgt weer exclusief een kijkje achter de schermen bij streamers. Komt goed uit, want Netflix, Disney+, Videoland en al die andere spelers delen nauwelijks wat over het kijkgedrag. Je hoort van Branco Scherer (van Bindinc) wat populair is, wie kijken en welke genres goed scoren. En spoiler: Netflix legt het flink af.Verder bespreken we een luisteraarsvraag. Het gaat over een format dat verzonnen werd op de BNNVARA-academy. De luisteraar viel af, maar de omroep gebruikte zijn idee. Zonder credits.En Lisette van Diepen is weer van de partij! Zij vertelt uitgebreid wat voor pareltjes ze heeft gezien op de beurs van Cannes.#129 Alles over de aankoop van docu’s (Te gast: Nathalie Windhorst!)
37:20|Documentaires, portretten en films. Grote muzikale sterren als Paul Simon, of een documentaire over president Zelensky. Het is buitenlandse content die Nathalie Windhorst voor de publieke omroep in het buitenland aankoopt.Ze vertelt waar ze al dat moois zoekt, hoe de strijd is met de concurrentie en wat ze kan (en mag) bieden. Tot hoe ver je kan gaan om die ene documentaire naar Nederland te krijgen. En hoe ze samen met andere landen probeert op te boksen tegen Netflix.Kirsten Jan heeft – uiteraard – weer een bingetip. Deze heeft te maken met een zeer bekende acteur: Rutger Hauer.#128 Geef twintigers de macht bij de NPO
22:44|We hebben het natuurlijk over het Gouden Televizier-Ring Gala. De (toch wel)bijzondere winnaar, want B&B Vol Liefde won hem voor de tweede keer op rijweer niet. Over het fantastische optreden van Peter Pannekoek en de terechteeer voor André van Duin.Kirsten Jan wil het ook graag hebben over de Netflix-presentatie en toch ookweer over de NPO. Vaak vertelt hij in Content Wars dat het daar helemaalanders moet. Minder omroepen, anders geen toekomst. Maar deze keer heefthij ook een plan voor de NPO, om kijkers te trekken onder de 40!#127 Zo maak je kinderprogramma’s (Te gast: Robert Fortuijn!)
36:49|Van De Droomshow (Jelle's favoriet als kind) tot aan Klaas Kan Alles. We hebben het over content voor kinderen. Over het bedenken en maken van kinderprogramma's en of dat nu moeilijker of makkelijker is dan 'normale' shows.We krijgen een kijkje in de keuken bij het succesvolle Zapp en dat krijgen we van Robert Fortuijn. Hij geeft als zes jaar leiding aan de kinderzender. Van hem horen we wat er komt kijken bij het maken van een goed programma voor de jeugd.Lisette van Diepen is ook weer van de partij. Dit keer neemt ze voor ons mee: Comedy on the Edge#126 Alles over de creators economy!
24:00|De aflevering waarin we een college krijgen van Kirsten Jan over een sector die gigantisch in opkomst is en volgens hem de traditionele media gaat vervangen. Bestaande mediabedrijven willen er al mee samenwerken, vaak zonder groot succes. En wat blijkt: de creators economy, dat zijn wij ook!Klinkt mysterieus. Maar het is nu dus al een miljardenbusiness. En het wordt alleen maar meer.#125 Waarom kan je radioformats niet beschermen? (Te gast: Marc Adriani!)
39:28|Je hoort over De Dik Voormekaar Show, Telefoonterreur, de Top 2000 en nog heel wat andere radioprogramma's. Radio? Ja, want we hebben het een keer over radio formats. Waarom kan je televisieformats wel claimen en verkopen en werkt dat met radio niet?We hebben het erover met een man die al jaren voor de radio werkt: Marc Adriani. Nu voor BNR, hiervoor bij Talpa Radio. Je hoort van hem wat een goed radioprogramma maakt.Lisette van Diepen speurt nog steeds voor tv-formats, ook deze week weer. Dit keer over Tempting Fortune