Share

cover art for Go green or go home! En hållbar fraktmarknad på frammarsch

Containers & Entertainers

Go green or go home! En hållbar fraktmarknad på frammarsch

Season 6, Ep. 4

Vilken avgörande betydelse har miljöarbete, socialt ansvarstagande och styrning för affärerna? Tillsammans med Thomas Larsson som driver EQ Consulting dyker vi ned i det högaktuella ämnet ESG.

 

I takt med att omvärlden sätter kurs mot en klimat-smart framtid har många kunder börjat ställa tydliga krav på att leverantörer skall redovisa hur man arbetar med hållbarhetsfrågor.

 

Hur viktiga är de här frågorna för att överleva som aktör i logistikbranschen, och hur går man till väga för att bli ett modernt hållbart företag och en attraktiv arbetsgivare?

Vi kollar även hur det ser ut med den privata hållbarheten hos Linus och Peter? Linus shoppar loss och tycker han är duktig när han åker till tippen flera gånger i veckan. Peter tycker å andra sidan att han inte behöver shoppa, förutom en vertikal-skärare.

More episodes

View all episodes

 • 2. Indien på frammarsch, containerbrist, gröna korridorer och hållbarhet.

  49:09
  I det här avsnittet av Containers & Entertainers får du följa med på eftersnack från Frukostklubbens andra träff. Lars, Linus och Peter diskuterar och kommenterar innehållet och inläggen från deltagarna kring dagens fokusområden så som Indien, omvärlden, gröna korridorer och hållbarhet.Vi pratar också om vad the tipping point innebär för Peter, varför gröna korridorer ifrågasätts av Nordicon, hur man enligt Lars kan förklara världen med hjälp av Djungelboken och varför Gunnar rekommenderar att låna en 1,5-åring över helgen. Och sist men inte minst, Linus funderar över sin lever.Allt detta och lite till i det här eftersnacket. Rekommenderas varmt för dig som var där och är garanterat rykande hett för dig som kanske vill komma nästa gång!
 • 1. Attacker i Röda havet. Ökad regionalisering. Containerrederier som bildar nya allianser.

  43:28
  Linus och Peter åt frukost med Gammeldansk tillsammans med Lars Green och diskuterade det turbulenta läget i världen. Där och då bestämde man sig för att samla olika delar av branschen för att diskutera de möjligheter och utmaningar man möter dagligen. Frukostklubben var född och i slutet av januari samlades man för första gången. Containers & Entertainers var förstås med och noterade allt av intresse!Här kan du lyssna till ett eftersnack där du får en sammanfattning av vad som sades och vad som inte sades. Det blir omvärldsbevakning och diskussion om världsekonomin, export, fraktpriser, sund som kan komma att stängas och problemen i järnvägstrafiken. Du får också en känsla för om Peters framtid som talare kommer att resultera i ”stagediving”, att Linus troligen kommer utklädd till viking vid nästa Frukostklubb och varför Lars tycker att man skall besöka ”Tiergarten” i Berlin.
 • 5. Containers & Entertainers lastar om, med siktet på frukost!

  01:01:20
  En 40-fotare är alltid en 40-fotare på utsidan... men innehållet kan variera. Nu är det snart dags även för Containers & Entertainers att variera sig efter hela 28 avsnitt!Detta avsnitt ägnar vi åt att plocka fram några höjdpunkter från tidigare säsonger där Linus & Peter får kommentera sin insats, filosofera över det som gjorts och det som kanske inte borde gjorts. Du som missat receptet på en ”Piggelinus” har extra anledning att lyssna!Det blir en norsk inledning och vi får veta vad som hamnar på julbordet hemma hos både Linus & Peter. En hemlighet runt Peters boxviner avslöjas och lyssnarna introduceras för det spännande konceptet ”peklördag” lagom till julshoppingen.Hur ser den nya förpackningen av podden ut? In och lyssna så får du veta vad du kan förvänta dig under 2024!
 • 3. Att navigera sin last på en marknad med stora kast

  01:10:27
  Världsläget har sällan varit mer komplext än just nu. Stora faktorer har kommit påverka fraktläget. Det hela började med en pandemi som vände upp och ned på logistikbranschen och knappt hade man pustat ut innan vi drabbades av krig, inflation, höga räntor, fulla lager och regionalisering, allt på samma gång!Mitt i detta stormiga har rederier, speditörer, varuägare och samlastare flutit runt utan att riktigt veta vart man är på väg. Detta ackompanjerat av fraktpriser i fritt fall och kostnader som tenderar att gå åt andra hållet. Framtiden kan upplevas osäker och hur ställer man om? För att söka klarhet har Containers & Entertainers tagit hjälp av en riktig expert, nämligen ingen mindre än Johan Woxenius, professor i sjöfartens transportekonomi och logistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.Vad är orsaken till den här röran och hur skall man navigera framgent? Hur skall de gå för varuägarna som har bundit sitt kapital i fulla lager? Tillsammans diskuterar vi också ”bullwhipeffekten” - hur man kan likna slimmade logistikkedjor med brobyggeri och vilka som kan komma att bli vinnare på lång sikt. Peter tycker att media är orsak till inflationen, även om det höga paprikapriset inte drabbar en notorisk ostkakeätare. Linus kommer med en rekommendation som både minskar varuägarnas överlager och skänker gemensam glädje i familjen. Och för en gångs skull får han oväntat stöd i sin notoriska vana att alltid komma sent, eller som Linus själv uttrycker det; ”Just In Time”.
 • 2. Hållbar terminalverksamhet - Nordicon Terminals driver utvecklingen framåt

  51:24
  Kraven från omvärlden kring klimatsmarta transporter ökar och alla led i transportkedjan behöver göra sitt för en hållbar framtid. Nordicon Terminals har tagit sig an utmaningen att effektivisera lagertjänster och samtidigt driva utvecklingen i miljöfrågan framåt.  I mitten av januari startade Nordicon Terminals transporter mellan terminalen och Göteborgs Hamn med el-dragbil i samarbete med Skaraslättens Transport. Nyheten blev en riktig kioskvältare med uppmärksamhet i internationell branschpress. Men det är inte bara lastbilstransporter som blir hållbara. På baksidan av terminalen finns ett gammalt järnvägsspår som numera används för lastning och lossning av papper. Första lasset skulle vara 80 ton enligt kunden. Det blev visst 800 ton! Vi bjöd in Erik Wennerberg, terminalchef på Nordicon Terminals till årets första ordinarie avsnitt av Containers & Entertainers, för att få veta mer om verksamhetens miljösatsningar.Vi pratar om el-truckar och stora IT-investeringar som möjliggjort att kunderna bilder på allt gods och att lastningen säkerställs med streckkoder, hur man skapar maximal fyllnadsgrad i en container (Gunnar påstår sig ha talang och söker extrajobb) och hur konjunkturen påverkar verksamheten på terminalen. Slutligen bjuds det på lite rekommendationer då Peter ger hälsotips på svenska som Linus har svårt att förstå, Erik fortsätter på det inslagna spåret med må-bra-rekommendationer och Linus delar med sig av receptet på hans alldeles egna drink; Piggelinus!
 • 1. BREAKING NEWS! Turbulens på samlastningsmarkanden

  36:26
  Omstöpningen började när Nordicon och ECU Worldwide bildade en allians hösten 2021 och samlastningskartan som varit statisk under decennier fick nya former. Vi trodde oss ha landat i det nya normala men vid årsskiftet tog det ny fart och de senaste dagarna har vi nåtts av nyheter ingen såg komma. Allianser har brutits upp och spekulationerna kring pusslet av samlastningsnätverken världen över pågår för fullt.  Mitt i skottlinjen hukar sig många kunder och vet inte riktigt vart de skall ta vägen. Några som dock står kvar stabilt är sheriff Linus Ahlm och vice sheriff Peter Mike på Nordicon. I ett specialinsatt avsnitt av podden ger vi oss in i händelseförloppet och försöker vi reda ut vad som pågår. När herrarna lagt sheriffstjärnorna åt sidan visar de en helt annan sida. Peter har börjat laga mat och Linus rekommenderar lugna promenader. Inte konstigt att avsnittet heter ”Breaking News”!
 • 5. Säsongsfinal med återblickar, dunderglögg och gött munhugg!

  01:03:05
  I årets sista avsnitt av Containers & Entertainers bjuds vi på en säsongsfinal med Linus & Peter i högform. Vi ser tillbaka på det gångna året och lyfter fram några av gästerna som gjort extra intryck. Linus drabbas vid några tillfällen av grav minnesförlust medan Peter utvecklar sin historia om en rundbottnad kajak.Givetvis testar vi Linus & Peters viner med egen etikett och Linus hemmagjorda glögg i hela tre varianter. Vi får receptet så alla som lyssnar kan nu förbereda sig för glöggsäsongen 2023, men då Peter är från ”Krillehöla” i Värmland och där dricker man inte glögg, berättar han i stället om hur man gör sprit med hjälp av en dammsugare.Det bjuds också på texter från bortglömda utskick som innehåller en hel del billiga skämt som det visar sig att Gunnar är skyldig till, men till hans försvar är från den tiden när Peter och Linus hade extremt dåligt med pengar, så vad förväntar man sig för några tusenlappar?Slutligen levereras några hintar om nästa säsong. Tull, sjörätt, komikern Per Andersson och Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski står högst på listan. Den sistnämnde för att förklara varför det är lättare att vända en oceanbåt än en container.God Jul och ”tackar, tackar” för i år, vi ses 2023 för en ny säsong! 
 • 4. Hur bygger man ett inspirerande varumärke i en traditionell bransch?

  01:27:34
  För 20 år sedan bestämde sig Peter och Linus att satsa på en marknadskommunikation utanför boxen. Att göra det oväntade och att äga arenor som ingen annan i branschen tidigare tagit sig an blev grunden i varumärkesbyggandet av Nordicon. Poddens moderator Gunnar Oesterreich som vid den tiden drev en reklambyrå var en viktig del av denna resa redan från start. Tillsammans boostade man olika trafiker runt om i världen med hjälp av utskick som exempelvis CD-skivor med indisk ragamusik, ”Nordicons lilla röda” och filmaffischer med titlar som ”Lord of the Cargo” och ”The Hunt for the hidden Cargo”. Affischer som än idag finns inramade hos flera av företagets kunder. Branschens egna Hänt Extra, nyhetsbrevet På Hugget användes strategiskt för att plantera nyheter, Nordicon-tomten resten världen över för att spela in filmer till den årliga julkalendern och TV4 rapporterade att Nordicon skulle satsa 1 miljard för att bygga ut Gävle hamn.Lägg till glassutdelning, akvariefiskar, tävlingar, marshmallows, Nordicon-TV, rail-seminarier och oförglömliga fester så har du ett smakprov på ett avsnitt som innehåller det mesta om hur Linus och Peter valt att bygga varumärket som idag är Nordicon.