Share

cover art for Episode 8: «Den guddommelige komedie» av Dante Alighieri

Mesterverket

Episode 8: «Den guddommelige komedie» av Dante Alighieri

Season 1, Ep. 8

Et nytt stykke mesterverk hentes frem fra historien! I denne episoden går vi faktisk ikke tilbake i tid, men holder oss for det meste i nåtiden for å lære om «Den guddommelige komedie» av Dante Alighieri, kanskje den viktigste boken innen italiensk litteratur. Men hvordan er det å lage film om en av litteraturens mest kjente verk? I hvert fall ikke lett!

More episodes

View all episodes

 • 7. Episode 7: «Pride and prejudice» av Jane Austen

  38:53
  Litt forsinket episode denne uken, det beklager vi.Denne uken skal vi på en klassereise til slutten av den industrielle revolusjonen, nemlig da det litterære mesterverket «Pride and Prejudice» av Jane Austen ble skrevet og gitt ut. Her møter vi både den lyse og den mørkere siden av Londons tydelige klasseskille på starten av 1800-tallet.
 • 6. Episode 6: Petra

  40:34
  Denne uken sparer vi ikke på kruttet, nei, denne uken tar vi en hel by som tema. Nemlig Petra, hovedstaden av det gamle nordarabiske riket til Nabateerne. Byen sto som en handelspost i mange hundre år og er kjent for sine ekstreme uthugging av templer og andre bygg. Stedet er nok også kjent for å bli brukt under innspillingen av «Indiana Jones and the Last Crusade.»
 • 5. Episode 5: «Lawrence of Arabia»

  28:00
  I denne episoden tar en aldri så liten titt bak kulissene til mesterverket til David Lean, nemlig «Lawrence of Arabia» fra 1962. Filmen vant hele syv Oscar-statuetter og har blitt roset for sin gripende historiefortelling om krigshelten Thomas Edward Lawrence. Hvorvidt filmen har fanget den sanne historien får vi aldri vite, men vi har i hvert fall fanget historien om historien i dagens Mesterverk!
 • 4. Episode 4: «1812 ouverturen» av Pyotr Ilyich Tchaikovsky

  30:23
  For å feire og markere Russlands seier over Frankrike i Napoleonskrigene skrev den russiske komponisten Tchaikovsky «1812 ouverturen» og verket har siden det blitt prissatt av utallige komponister. Stykket har blitt brukt i flere filmer blant annet «V for Vandetta» og «Jackass 3D» for å nevne noen. Men hvorfor var det så nødvendig for Tchaikovsky at kanonene ble prominent del av verket? Hør den sanne historien her!
 • 3. Episode 3: «Frankenstein» av Mary Shelley

  32:49
  Boken fra 1818 kan regnes som den aller første science fiction-boken som ble skrevet, i hvert fall med tanke på hvordan vi kjenner sjangeren i dag. Verket har så og si påvirket alt innen den utbredte sjangeren på en eller annen måte siden den gang. Skrevet av unge Mary Shelley etter hennes reise gjennom Sentral-Europa, hvor vi møter henne i søket etter den krigeren til å ta over hele kontinentet.
 • 2. Episode 2: «Hagia Sofia»

  34:16
  Det kjente byggverket i Istanbul som sto ferdig i 537 anses for å være det største og det mest imponerende monumentet fra the bysantinske riket. Men hvordan kom det egentlig til verden, og hvorfor var det så viktig for Justantin og Theodora å få det ferdig på kun fem år? Den sanne historien bak Hagia Sofia, skjuler seg i dagens episode av «Mesterverket»
 • 1. Episode 1: «Artenes opprinnelse» av Charles Darwin

  29:19
  Første episode av «Mesterverket» forteller den ordentlige historien bak boken som endret verden, nemlig «Artenes opprinnelse» av Charles Darwin. Men var det egentlig Charles som skrev boken og kom med de nye teoriene som endret vår syn på liv på planeten vår?