Share

cover art for #17. Karin Adelsköld om akut utmattning, hur allt minne försvann och vägen tillbaka

Berätta alltid det här

#17. Karin Adelsköld om akut utmattning, hur allt minne försvann och vägen tillbaka

Ep. 17

Välkommen till Berätta alltid det här - podden om psykisk ohälsa och sånt vi ofta gömmer i skuld och skam. Här gör vi tvärtom. Här pratar vi om det - för vi tror att berättande är starten på förändring. Vi som driver podden heter Tilda Boisen och Frida Boisen - och vi har precis som våra gäster tuffa erfarenheter av psykisk ohälsa.

Men det finns hopp! Om en bättre hälsa och ett bättre mående. Det berättar vi också alltid om.


Komikern Karin Adelsköld hade prisats som landets roligaste kvinna och programledde våra största underhållningsprogram i tv.

Men stressen inombords växte. Och Karin flydde storstan, flydde Stockholm, flyttade till Jämtland, till naturen, familjen, kärleken och gjorde allt för att prioritera sin hälsa.

Men stressen inombords bara växte. Och en dag slog blixten bokstavligen ner. Det kändes så. Allt blev vitt. Och ALLT försvann. Och Karin trodde att hon höll på att dö.


Vem är jag? Vilka är namnen i telefonboken? Allt var totalt borta.

Och Karin blev inlagd på psykakuten.

Vägen tillbaka blev lång. Men idag är Karin frisk.

Idag är hon förutom att vara en älskad komiker, talare och författare - också nyutbildad stresspedagog för att kunna hjälpa andra.


Missa inte Karins tips, om hur både hon och du kan slippa en skadlig stress i ditt liv.

Hur kan du bli en detektiv i ditt eget liv.


Fundera på:

Vad tar energi i ditt liv?

Och vad ger energi?


Vilka är dina stressorer? Sånt som gör dig superstressad?

Kan du ta tag i det som gör dig stressad?


Och lär av Karins mantra:

Pigg och glad

Finns det något du kan göra varje dag för att göra dig själv pigg och glad?


Och hur kommer det sig att träning faktiskt kan kännas stressande när du är utbränd?

Det här och mycket mer berättar Karin om i dagens gripande avsnitt.


Har DU erfarenheter av utmattning?

Vad tyckte du om avsnittet?

Berätta gärna vidare och tipsa gärna andra om podden.


TACK Karin för att du berättar och ger hopp till andra!

Och TACK du som lyssnar!

Och tack Mindler som sponsrar podden


Följ oss gärna på instagram: @beratta_aldrig_det_harMore episodes

View all episodes

 • #172. VECKANS UTMANING: Släpp in solen i ditt liv

  09:48
  Hej mitt i sommaren alla!Missa inte veckans utmaning.En perfekt utmaning om du har lite tid över, kanske rent av är ledig.En utmaning som förenar lite fysisk aktivitet med mindfulness och som effekt får din tillvaro lite härligare färger.Ha en underbar vecka alla!Glöm inte bort:Du är värd att må bra!
 • #171. VECKANS NYHET: Unga mår sämre än någonsin - ny rapport om stressen i skolan

  09:46
  Unga mår sämre än någonsin visar en ny undersökning från Tim Bergling Foundation, Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd.För många elever skapar prov och betyg stress och är negativt för måendet, det är några av slutsatserna i rapporten.Missa inte några av de viktigaste slutsatserna och förslagen till åtgärder som föreslås i rapporten.
 • #170. Existentiell hälsa med Siri Helle och psykisk hälsa på schemat

  58:56
  Hur hittar man meningen med livet? Prova att byta ut ett ord, och hitta meningen i livet. Det säger psykolog Siri Helle, som är författaren bakom "Existensboosten" och som också är initiativtagare till kampanjen "Psykisk hälsa på schemat". Missa inte ett alldeles underbart poddavsnitt där Frida Bisen och Tilda Boisen idag pratar med Siri Helle om hur du med enkla och effektiva övningar kan bli bättre på att hitta nycklarna till meningen i ditt liv.Perfekt lyssning nu i sommar, när du kanska vill unna dig lite extra tid till att reflektera till det liv du har och det liv du vill ha.Ta hand om dig. Du är värd att må bra.Tipsa gärna vidare om avsnittet.❤️❤️❤️
 • #169. VECKANS UTMANING: Ronaldos tårar och fotboll för psykisk hälsa

  13:19
  Älskar du också fotboll? Kollar du också fotbolls-EM? Det gör vi på Berätta alltid det här.Men hur är det med den psykiska hälsan och fotboll? Hör Frida Boisen och Tilda Boisen om Ronaldos tårar och inte minst - häng med på veckans utmaning om hur DU kan må bättre psykiskt med fotboll.Häng med! Nu kör vi!
 • #168. VECKANS NYHET: Tilda Boisen om inkludering av unga med NPF i arbetslivet

  22:28
  Hur inkluderar vi unga med NPF på arbetsmarknaden?Miljarder skäl att förebygga psykisk hälsa.Hur gör vi för att få bort mobbningen i våra skolor?Det var några av tusentals rubriker på årets Almedalsvecka, som var Tilda Boisens första.Vad var bäst? Vad tar vi med oss?Inte minst när det kommer till just ämnet psykisk hälsa.Lyssna på några av de höjdpunkter vi tar med oss.
 • #167. Henrik "Hempa" Koelman om att leva med ALS och kraften i positiv egoism

  57:17
  Missa inte ett otroligt gripande och inspirerande avsnitt där inslagsproducenten, ljudproducenten och mångåriga tv-mannen Henrik "Hempa" Koelman som jobbat med så många stora produktioner i svensk TV, berättar om sin kamp med ALS och hur han gör för att hitta styrkan genom det svåra.Hempa berättar sin otroliga livshistoria, och hur det han kallar positivism har gett och fortsätter att ge honom kraft genom såväl framgång som motgång.Frida, som jobbat med Hempa på Lyxfällan i många år, och Tilda, vill verkligen rekommendera detta avsnitt till alla.Och lyssna om allt klokt och viktigt Hempa säger, som börjar med:"Se varandra. Ta in varandra. Lyssna på varandra."Tipsa vidare!