Share

cover art for #19 Så pratar du med barn som mår psykiskt dåligt

Berätta alltid det här

#19 Så pratar du med barn som mår psykiskt dåligt

Ep. 19

I det här specialavsnittet av Berätta alltid det här pratar Frida Boisen och Tilda Boisen om något av det allra svåraste.

När barn mår fruktansvärt dåligt psykisk. Något som är så vanligt, men som vi pratar så lite om.

Var tjugonde barn i Sverige fick under förra året någon form av psykisk vård.

Behovet av hjälp är stort. Och köerna är långa.

Så hur kan vi vuxna bli bättre på att prata med barn – och hjälpa barn – som lider av psykisk ohälsa?

Både Frida och Tilda berättar om sina erfarenheter av att må dåligt psykiskt som barn och unga, och hur de fick hjälp av vuxna.


I det här specialavsnittet kan vi också som första medie i Sverige berätta om resultatet av en ny SIFO-undersökning i samarbete med Circle K

där vi får svar på vad föräldrar tycker är allra svårast att prata med sina barn om.

Och vart tar vi helst samtalen med våra barn?

Och hur ofta tycker vi att vi har ett riktigt bra samtal med våra barn?


Dessutom pratar vi med Catharina Nylund, kurator på BRIS som berättar hur samtalen om allvarlig psykisk ohälsa hos barn ökar.

Hon berättar också om hur du kan prata med och hjälpa barn som exempelvis kämpar med

ångest, självskadebeteende, ätstörningar eller självmordstankar.

Vad säger man? Hur blir vi bättre på att lyssna och visa att vi bryr oss?


Är du barn och vill prata med någon?

Ring BRIS: 116111 - öppet dygnet runt

Vill du hellre chatta - gå in på bris.se


Är du vuxen och vill prata med BRIS om barn: 077 150 50 50

BRIS stödlinje för idrottsledare: 077 440 00 42

BRIS stöd på arabiska: 077 448 09 00 

BRIS stöd på ukrainska: 020 48 48 48 More episodes

View all episodes

 • #172. VECKANS UTMANING: Släpp in solen i ditt liv

  09:48
  Hej mitt i sommaren alla!Missa inte veckans utmaning.En perfekt utmaning om du har lite tid över, kanske rent av är ledig.En utmaning som förenar lite fysisk aktivitet med mindfulness och som effekt får din tillvaro lite härligare färger.Ha en underbar vecka alla!Glöm inte bort:Du är värd att må bra!
 • #171. VECKANS NYHET: Unga mår sämre än någonsin - ny rapport om stressen i skolan

  09:46
  Unga mår sämre än någonsin visar en ny undersökning från Tim Bergling Foundation, Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd.För många elever skapar prov och betyg stress och är negativt för måendet, det är några av slutsatserna i rapporten.Missa inte några av de viktigaste slutsatserna och förslagen till åtgärder som föreslås i rapporten.
 • #170. Existentiell hälsa med Siri Helle och psykisk hälsa på schemat

  58:56
  Hur hittar man meningen med livet? Prova att byta ut ett ord, och hitta meningen i livet. Det säger psykolog Siri Helle, som är författaren bakom "Existensboosten" och som också är initiativtagare till kampanjen "Psykisk hälsa på schemat". Missa inte ett alldeles underbart poddavsnitt där Frida Bisen och Tilda Boisen idag pratar med Siri Helle om hur du med enkla och effektiva övningar kan bli bättre på att hitta nycklarna till meningen i ditt liv.Perfekt lyssning nu i sommar, när du kanska vill unna dig lite extra tid till att reflektera till det liv du har och det liv du vill ha.Ta hand om dig. Du är värd att må bra.Tipsa gärna vidare om avsnittet.❤️❤️❤️
 • #169. VECKANS UTMANING: Ronaldos tårar och fotboll för psykisk hälsa

  13:19
  Älskar du också fotboll? Kollar du också fotbolls-EM? Det gör vi på Berätta alltid det här.Men hur är det med den psykiska hälsan och fotboll? Hör Frida Boisen och Tilda Boisen om Ronaldos tårar och inte minst - häng med på veckans utmaning om hur DU kan må bättre psykiskt med fotboll.Häng med! Nu kör vi!
 • #168. VECKANS NYHET: Tilda Boisen om inkludering av unga med NPF i arbetslivet

  22:28
  Hur inkluderar vi unga med NPF på arbetsmarknaden?Miljarder skäl att förebygga psykisk hälsa.Hur gör vi för att få bort mobbningen i våra skolor?Det var några av tusentals rubriker på årets Almedalsvecka, som var Tilda Boisens första.Vad var bäst? Vad tar vi med oss?Inte minst när det kommer till just ämnet psykisk hälsa.Lyssna på några av de höjdpunkter vi tar med oss.
 • #167. Henrik "Hempa" Koelman om att leva med ALS och kraften i positiv egoism

  57:17
  Missa inte ett otroligt gripande och inspirerande avsnitt där inslagsproducenten, ljudproducenten och mångåriga tv-mannen Henrik "Hempa" Koelman som jobbat med så många stora produktioner i svensk TV, berättar om sin kamp med ALS och hur han gör för att hitta styrkan genom det svåra.Hempa berättar sin otroliga livshistoria, och hur det han kallar positivism har gett och fortsätter att ge honom kraft genom såväl framgång som motgång.Frida, som jobbat med Hempa på Lyxfällan i många år, och Tilda, vill verkligen rekommendera detta avsnitt till alla.Och lyssna om allt klokt och viktigt Hempa säger, som börjar med:"Se varandra. Ta in varandra. Lyssna på varandra."Tipsa vidare!