Share
BabyzPodcast
Bröstböld vid amning
En bröstböld orsakas av att bakterier har tagit sig in i bröstet via sår eller sprickor i brötvårtan, och föregås nästan alltid av mastit (mjölkstockning). Bröstböld är ovanligt, och drabbar framför allt förstföderskor, ammande över 30 år samt de som haft komplicerade förlossningar.
För att minimera risken är det viktigt att förebygga med en bra amningsteknik, och ett bra tips är också att handstimulera brösten från graviditetsvecka 37.
Vår läkare Rebecka träffar många patienter med bröstböld, och ger oss i avsnittet information om allt från symtom till behandling.
Vanligaste frågan som ställs av ammande som drabbas är: Kan jag fortsätta amma? Svaret är: JA, det kan du!
Det viktiga budskapet: Sök hjälp i tid!
Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES
Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES
Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN
More episodes
View all episodes
360. Viktigt information om RS-virus (RSV) hos våra minsta
17:45||Ep. 360Respiratoriskt syncytievirus (RSV) är ett av våra vanligaste luftvägsvirus, och särskilt vanligt under höst och vinter. Det är ett mycket smittsamt virus som kan orsaka luftvägsinfektioner hos individer i alla åldrar, och den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner hos nyfödda och barn i världen. Hos de flesta barn ger RSV symptom som vid en förkylning, men RSV kan ibland leda till svåra luftvägsinfektioner som tex lunginflammation. Av alla RSV-infekterade spädbarn i Sverige varje år behöver en till två procent sjukhusvårdas, ibland med intensivvård. Vi möter barnläkare Susenn Ibrahim för att uppdateras om allt från symtom, förlopp till behandling!I tidigare poddavsnitt 18/10 2023 som du hittar HÄR, berättade vi även om de godkända RSV-vaccinet till gravida (för att ge skydd till det nyfödda barnet) och forskningen bakom, om skyddseffekten och om fördelar/nackdelar. Allt för att ni ska få så uppdaterad info som möjligt för att kunna göra ett informerat val.359. Vinterkräksjuka hos barn - Fakta & Råd
17:12||Ep. 359Vinterkräksjukan som är i full gång, orsakas av calicivirus, vilket är mycket smittsamt och sprids lätt. Viruset drabbar alla åldrar, men våra minsta drabbas allra värst. Största faran med diarré och kräkningar hos barn är vätskeförlusten, och ju yngre barnet är desto snabbare får barnet vätskebrist.Vi pratar om allt från hur vinterkräksjukan går att förebyggas, symtom, orsaker, behandling, egenvård, när du ska söka vård till hur den smittar. Så tune in för ett fullspäckat faktaavsnitt med många värdefulla råd!358. Det viktiga ”HUSAPOTEKET” för våra minsta!
23:33||Ep. 358Det är skönt att fylla på" husapoteket" redan innan ditt barn blir krassligt, så att du kan hjälpa ditt lilla barn att snabbt må bättre. Vi motiverar och tipsar om sånt som alltid är bra att ha hemma, för rätt produkter kan göra livet enklare för hela familjen! Här kommer några av våra tips: babyolja, termometer, smärtstillande läkemedel, saltvattenspray, snorsnug, vätskeersättning, bröstmjölksersättning, bomullspinnar och pysventil!Men glöm inte att "universalmedel" som bröstmjölk kan användas för täppta näsor och mot torr hud, samt nyföddas fosterfett kan även det kan smörjas ut på torr hud, bra va!?357. Feber hos barn - Hur ska jag reagera som förälder?
32:56||Ep. 357Feber hos barn kan vara läskigt, och det är helt naturligt att som förälder bli orolig. Men varför får barn feber och hur farligt är det? Vi förklarar vad feber är och vilka möjliga anledningar som finns. Du får våra kloka tips och råd, samt vad kan du som förälder kan göra då barnet har en kroppstemperatur över 38,0 grader. Dessutom vad du bör vara extra uppmärksam på när spädbarn drabbas av feber.Barnspecialist Johan är nu igång i sitt första BabyzPodcast, så Tune In för att ta del av hans klokskap tillsammans med Carina barnmorska!356. Förebygga foglossning och graviditetsillamående, farligt med parfymer/hårprodukter mm - Frågor får svar!
18:40||Ep. 356Babyzpodcast dyker återigen ned i lådan med alla frågor från lyssnare och följare, och bjuder på de allra bästa tipsen och den vetenskapliga informationen kring allt som rör kvinnohälsa!I det här frågeavsnittet besvarar vi frågor kring om det går att förebygga foglossningsbesvär eller graviditetsillamående, och resonerar kring läckage av bröstmjölk efter avslutad amning. Är det OK; och hur länge? Kan jag minska läckaget? Och om och när ska man söka vård för bröstmjölksläckage?Vi avslutar med att diskutera hur man ska tänka kring hudvård, hårvård och parfym under graviditet och amning? Är det nåt man ska undvika, och vad vet vi egentligen om ämnena i innehållsförteckningen? Den hemsida Rebecka tipsar om hittar ni här: https://edlists.org/Avsnittet är i samarbete med MAM355. Julbord & Nyårssupé - Vag kan jag frossa i, vad bör jag avstå som gravid?
48:19||Ep. 355Strax stundar jul och nyår, och Babyzpodcast gör dig sällskap i myset och förberedelserna! Det ska handla om maten på julbordet och till nyårsmiddagen, och vi pratar om vad du som gravid ska äta lite extra av för att få i dig järn, D-vitamin, omega-3 mm. Vi går också igenom vad du ska avstå från att äta, och varför. Vi bjuder på lite tips kring hantering och tillagning av olika rätter för att göra maten lämplig för gravida, och för dig som ammar bjuder vi också på tips! Vi passar också på att sammanfatta ett fantastiskt 2024 i podden, och lite framåtblickar på 2025 -året då Babyzpodcast lyfter några nivåer till! Avsnittet är i samarbete med MAM354. Farligt med vitt snus, Babyblues, Ömma bröst i tidig graviditet - Frågor får svar!
17:47||Ep. 354Vi får så många kloka, kluriga och viktiga frågor skickade till oss på Instagram, och ibland märker vi att det är många som undrar över samma saker. Då samlar vi ihop till ett frågeavsnitt, och nu är det dags igen!Den här gången svarar barnmorskan gynekologen /mödravårdsläkaren på frågor om ömma, svullna bröst i tidig graviditet och om vitt snus verkligen är så säkert under graviditet som en del påstår. Vi pratar om Baby Blues - vad är det, hur kan jag förbereda mig och och hur hanterar jag det - och om det verkligen är normalt med riklig mens ett år efter att ha fött barn. Tune In!Avsnittet är i samarbete med MAM353. Allt om bristningar och förlossningsskador - Del 3 : Levatorskador med docent Eva Uustal
20:53||Ep. 353Det har blivit dags för del tre i vår serie om bristningar och förlossningsskador, och nu ska vi fokusera på levatorskador. Vår gäst Eva Uustal, docent och överläkare i obstetrik och gynekologi i Linköping, hjälper oss att förklara vad levatorerna är, vad som händer när de skadas, vilka symtom det ger, och om det går att förebygga respektive reparera. Vi frågar Eva kring huruvida smärtlindring minskar risken för levatorskada, och om hematom i vagina ska tolkas som en levatorskada. Vi får också lära oss mer om olika typer av levatorskador, hur man kan diagnosticera dem, vilka som går att reparera och om det finns en chans att de självläker. Missa inte denna chans att få lyssna till den oerhört kunniga och pedagogiska Eva Uustal! Avsnittet är i samarbete med MAM352. Allt om bristningar och förlossningsskador - Del 2 med docent Eva Uustal
18:55||Ep. 352I vårt andra avsnitt i serien om bristningar och förlossningsskador gästas vi åter av Eva Uustal, docent och överläkare i obstetrik och gynekologi i Linköping. Nu fokuserar vi på tiden efter en bristning och diskuterar hur vi ska tänka kring suturering av bristningar och bästa tajming av detta. Vi pratar också om läkningstiden - hur länge kan man förvänta sig att en bristning skaver och gör ont, och när ska vi söka vård? Vad kan man förvänta sig av återhämtningstiden efter en bristning, och vad är viktigt att tänka på för att det ska läka så bra som möjligt? Och när och var söker jag hjälp om jag har besvär som inte tycks ge med sig?Carina och Rebecka ställer frågor till Eva Uustal utifrån vad de ser och möter i sin vardag på mödravården, förlossning, BB och gynmottagningen, och Eva ger tydliga, pedagogiska svar! Det här är avsnittet som passar dig som planerar graviditet, är gravid och snart ska föda eller dig som nyss har fött, men det passar verkligen också dig som arbetar i kvinnosjukvården! Praktiska tips utlovas!Avsnittet är i samarbete med MAM