Share

cover art for Spør om doping

Antidoping-podden

Spør om doping

Season 4, Ep. 7

Korleis skal du snakke med ungdom om doping? Kanskje er du bekymra for at ungdom du kjenner eller jobbar med, har endra treningsvaner, kosthold eller oppførsel? Bør du spørre direkte, ta det opp med andre eller prøve å få det fram ved å spørre om andre ting?


I denne episoden møter du spesialsjukepleiar i rus og psykisk helse, Nina Haugen. Nina jobbar i Nord-Fron kommune og hadde aldri spurd om doping før ho var på eit seminar med Antidoping Norge for sju år sidan. Nina trudde ikkje ho hadde kunnskapen som skulle til og var ikkje klar for svara ungdomane kom til å gje ho.


Etter dagen på seminar med ADNO forstod ho at det måtte ei endring til. Kva har Nina fått ut av å spørre om doping i ein bygdekommune som Nord-Fron dei siste åra? Sjølv er ho sikker på at dei spørsmåla har betydd mykje i møte med ungdom.


Denne episoden er perfekt for deg som jobbar med ungdom, anten det er gjennom førebygging i kommunen eller som lærar eller trenar. Du som foresatt vil også få mange gode råd og ikkje minst innsikt i ungdomsmiljøet gjennom å høyre på denne episoden av Antidoping-podden.


I episoden møter du også sosialrådgjevar ved ungdomsskulen på Vinstra, Morten Stubberud og Anette Gårderløkken, dagleg leiar ved bygdas einaste treningssenter. Programleiar er Gjermund Erikstein-Midtbø, kommunikasjonsrådgjevar i Antidoping Norge.

More episodes

View all episodes

  • 1. Hans Christer Holund om doping i langrennssporten og sunn trening

    32:04
    Hans Christer Holund la opp som langrennsløper i 2023 med blant annet fire VM-gul og to OL-medaljer i sekken. Vi snakker om dopingsaker fra hans tid som løper og generelt om dopingproblematikk i langrennsporten. Holund forteller også om treningssmellen han gikk på tidlig i karrieren og hva han lærte av det. Antidoping Norges egen Ella Gjømle Berg deler også sitt perspektiv fra sin tid som eliteløper i langrenn.
  • 4. Bonusepisode med Mads Kaggestad og Ella Gjømle Berg

    18:32
    I forbindelse med Tour de France-episoden tok tidligere proffsyklist Mads Kaggestad og Ella Gjømle Berg, tidligere eliteløper i langrenn nå ansatt i Antidoping Norge, en prat om utøverperspektivet når det gjelder doping. Hvordan er det å se konkurrenter som har slått deg bli tatt? Er det bittert å se tilbake på? Og hva er riktig straff?
  • 3. Tour de France 2023 - Mads Kaggestad og Uno X-sjef Jens Haugland om årets ritt og doping i sykkelsporten

    43:45
    Hvordan vil Uno X gjøre det i årets Tour de France? Hva skjer hvis laget får en dopingsak i fanget? Hvordan er testregimet fram mot rittet? Hvordan jobber Uno X med antidoping? Hvor stor er dopingproblematikken i sykkelsporten i dag? Dette er noen av spørsmålene som Uno X-sjef Jens Haugland og sykkelekspert Mads Kaggestad svarer på i denne episoden av Antidoping-podden. I tillegg forteller Haugland om sitt forhold til Tour de France og hvordan det føltes da han fikk vite at dopingkontrollørene hadde funnet noe i en av Uno X-rytternes prøve, mens Kaggestad tar oss gjennom både Tour de France-historien og dopinghistorien til sykkelsporten.
  • 2. Hva er sunn trening? - med Kasper Kvello

    28:34
    Når er noe sunn trening og når går det over en grense? Vi har besøk av "Styrketreneren" på TikTok, Kasper Kvello, for å snakke om dette. Kasper deler også sin "hellige treenighet" for trening. Marte Otterholm Fjeld, leder for Dopingkontakten, forteller om hva slags henvendelser de får av unge om kropp på den anonyme chattetjenesten.
  • 1. Antidoping Norge fyller 20 år! - Anders Solheim tar for seg 20 år med antidopingarbeid

    56:42
    Antidoping Norge fyller 20 årDa Antidoping Norge ble stifta i juni 2003 av Norges idrettsforbund og Kulturdepartementet ble Anders Solheim satt til å lede den nye stiftelsen. Og der sitter han ennå. Vi har snakket med Anders om stiftelsen, milepælene de siste 20 årene, Kjærgaard-saken, Johnsrud Sundby-saken, Johaug-saken, hvordan det var å samarbeide med det russiske antidopingbyrået RUSADA og hva Anders tror framtida vil bringe.
  • 4. Kan treningssentrene redde folkehelsa vår? - Jørn Stian Dahl og Mee Eline Eriksson

    46:06
    Hva er det som gjør et treningssenter til et trygt senter?Jørn Stian Dahl, produktsjef i Fresh Fitness har vært i treningsbransjen helt siden 1995. Han brenner spesielt for at ungdom skal oppleve treningssenter som et trygt sted der de føler mestring. For er egentlig landets treningssenter klare for å ta i mot den store tilstrømminga fra ungdom som kanskje kutter ut idretten til fordel for treningssenter?Flere og flere ungdommer under 18 år trener på treningssenter, men bransjedirektør, Mee Eline Eriksson mener mange senter må gjøre mer for å ta vare på ungdommene som kommer inn dørene. Den nye versjonen av Rent Senter-programmet kan være et viktig verktøy som hjelper akkurat ditt senter. Møt Jørn Stian Dahl, Mee Eline og Kristoffer Lie Loftheim, rådgiver i ADNO, som avslutningsvis forteller deg om mulighetene som ligger i Rent Senter. Programleder er kommunikasjonsrådgiver i ADNO, Gjermund Erikstein-Midtbø.
  • 10. Joacim (21) tvang seg selv til å trene og vurderte alt for å få større muskler

    43:20
    Sjelden får vi muligheten til å snakke med noen som har tatt kontakt på chattetjenesten vår Dopingkontakten og vurdert å bruke steroider, flere år seinere. Med Joacim Øien har vi fått akkurat det. Det starta da han gikk på ungdomsskolen. Joacim så at alle rundt han ble høyere og større, mens det skjedde ingenting hos han. Han bestemte seg for å gjøre alt han kunne for å oppnå drømmekroppen. Det skulle vise seg å gå alt for langt. Så langt at hjertet begynte å svikte.I denne episoden av Antidoping-podden får du høre Joacim Øien sin sterke historie. Sammen med rådgiver Marte Otterholm Fjeld går vi gjennom de vanskelige årene og prøver å forstå hvordan det er å ha megareksi og hvordan det er mulig å hjelpe en som sliter med disse tankene.Da det stod på som verst var Joacim altså villig til å prøve steroider og SARM, og tok også kontakt med oss på Dopingkontakten. Hvordan gikk det og hvordan klarte han å komme seg ut av tvangen han kjente på før hver treningsøkt?Hør Antidoping-podden med Joacim Øien.Programleder er Gjermund Erikstein-Midtbø.
  • 9. "Eirik (17)" jakter drømmekroppen - kan Dopingkontakten gi han svar?

    31:13
    Mange unge kjenner på et stort ønske om å oppnå drømmekroppen, idealkroppen eller sommerkroppen. Mange kjenner også på følelsen av å kjenne seg mindre enn andre. Ikke like godt trent, ikke like synlig sterk, ikke like tynn.I denne episoden får du høre om "Eirik". En 17-åring som har tatt kontakt med oss på Dopingkontakten. En chattetjeneste for deg som trenger noen å snakke med om kroppspress, trening og doping. Du får høre hva Eirik og andre ungdommer spør oss om. Og hvordan vi som jobber der svarer og snakker med ungdommene om. Ingen spørsmål er for dumme. Og vi dømmer ingen. Du kan spørre oss helt anonymt. Første steg er kanskje å høre denne podkast-episoden? Vi håper vi kan gi deg som ungdom og deg som kanskje er litt bekymra som foresatt, venn eller andre pårørende gode råd. Gjester er rådgivere i Antidoping Norge, Marte Ødegård og Morten Heierdal.Programleder er kommunikasjonsrådgiver i Antidoping Norge, Gjermund Erikstein-Midtbø.
  • 8. I 49 norske dopingsaker har kosttilskudd fått skylda. Hvorfor det?

    27:03
    Så mange som 40 til 100 prosent av alle idrettsutøvere bruker kosttilskudd, viser flere undersøkelser. Mange kosttilskudd er helt ufarlige, men visste du at i en del situasjoner kan det også være en dopingrisiko ved å bruke kosttilskudd?Fredrik Lauritzen er forskningssjef i Antidoping Norge og har gått grundig gjennom alle norske dopingsaker fra 2003 til 2020. Det han synesvar aller mest interessant var hvor mange av dem som hadde kosttilskudd som fellestrekk.  I 49 av dem oppga utøveren kosttilskudd som kilden til den positive prøven. Var det bare en unnskyldning? Ble alle trodd? Og hvorfor er detegentlig en risiko å bruke visse typer kosttilskudd? Gjest er Fredrik Lauritzen og programleder er kommunikasjonsrådgiver i ADNO, Gjermund Erikstein-Midtbø.