Share

cover art for Hele verden ser til, mens Tyrkiets fremtid bliver afgjort

Altinget taler om Europa

Hele verden ser til, mens Tyrkiets fremtid bliver afgjort

Jordskælvet og den økonomiske krise har været et maskefald for tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan, som ellers har siddet trygt på magten i Tyrkiet i 20 år. Søndag d. 14. maj er der præsidentvalg i Tyrkiet, hvor valget står mellem Erdogan og oppositionens leder, Kemal Kilicdaroglu, som blandt andet har lovet at knytte et tættere bånd til Vesten. Altinget taler om Europa ser nærmere på det Tyrkiske valg, som kan har betydning langt ud over landet grænser.

More episodes

View all episodes

 • Kampen om Ursula von der Leyens trone er begyndt

  43:20
  Ugens store EU-tale var også en slags ansøgning om genudnævnelse til jobbet som formand for Kommissionen næste år. Men der er mange udfordringer på den konservative tyskers vej, især i spillet mellem Europa-Parlamentets politiske grupper. Hør hvorfor i den europæiske podcast.Vært: Thomas Lauritzen, Europa-analytiker.Gæst: Rikke Albrechtsen, EU-redaktør. Producer: Clara Vestergaard Lausen, podcastassistent.
 • Vestagers orlov tyvstarter debatten om Danmarks næste kommissær

  48:07
  Hvordan er Margrethe Vestagers chancer for at blive chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB), og hvem skal i givet fald erstatte hende i EU-Kommissionen? Ugens europæiske podcast fokuserer på det politiske spil om den danske kommissær.Vært: Thomas Lauritzen, Europa-analytiker.Gæst: Rikke Albrechtsen, EU-redaktør. Producer: Clara Vestergaard Lausen, podcastassistent.
 • Danske kampfly kan ændre krigens gang i Ukraine

  31:08
  Hvad skal de fly, vi forærer ukrainerne, egentlig bruges til? Hvordan skal de bevæbnes? Og hvad betyder det for Ukraine, for os selv og for Europas sikkerhed, at Danmark nu går forrest med at donere F16? Podcasten stiller skarpt på den historiske beslutning og dens konsekvenser.Vært: Thomas Lauritzen, Europa-analytiker.Gæst: Andreas Krog, forsvarsredaktør.Producer: Clara Vestergaard Lausen, podcastassistent.
 • Derfor fyrer Pape ikke Pernille Weiss, selv om han gerne ville

  44:00
  Balladen om Konservatives enlige europaparlamentariker når nye højder, nu hvor partiformanden har præsenteret en anden spidskandidat. Men Pernille Weiss har ikke givet op. Podcasten analyserer den konservative krise og ser frem mod en ny EU-sæson.Vært: Thomas Lauritzen, Europa-analytiker.Gæst: Rikke Albrechtsen, EU-redaktør. Producer: Clara Vestergaard Lausen, podcastassistent.
 • Sommerdebat: Til sidste øjeblik troede Frankrig ikke på, at Rusland ville invadere

  32:03
  Både den franske og den amerikanske ambassadør i Danmark fortæller i denne debat fra sommerens folkemøde på Bornholm om, hvordan Europa og USA oplevede invasionen af Ukraine og dens konsekvenser.Vært: Thomas Lauritzen, Altingets Europa-analytiker.Ordstyrer: Josefine Kofoed, journalist på TV2 News.Deltagere: Christophe Parisot (Frankrigs ambassadør i Danmark), Alan Leventhal (USA’s ambassadør i Danmark), Ulrik Vestergaard Knudsen (vicegeneralsekretær, OECD), Torben Möger Pedersen (adm. direktør, PensionDanmark).Organisator: PensionDanmark.Producer: Clara Vestergaard Lausen, podcastassistent.
 • Sommerdebat: Kan Ukraine komme med i EU om 10 år?

  37:06
  Fire danske EU-parlamentarikere diskuterer krigen i Ukraine, europæisk sikkerhed og migration med historikeren Bo Lidegaard i denne debat fra sommerens folkemøde på Bornholm, modereret af Altingets chefredaktør Jakob Nielsen.Vært: Thomas Lauritzen, Altingets Europa-analytiker.Ordstyrer: Jakob Nielsen, Altingets chefredaktør.Deltagere: Niels Fuglsang (S), Kira Marie Peter-Hansen (SF), Andersen Vistisen (Dansk Folkeparti), Karen Melchior (Renew) og Bo Lidegaard.Organisator: Europa-Parlamentet i Danmark.Producer: Clara Vestergaard Lausen, podcastassistent.
 • Sådan skal Danmark stå i spidsen for Europa

  24:02
  Danmark er ved at gøre sig klar til at overtage taktstokken i EU. For selv om det først er Danmarks tur til at styre slaget i EU’s Ministerråd i 2025, er der meget der skal nås, inden danske embedsmænd og ministre overtager ansvaret for flere tusind møder i Bruxelles og omegn. Hvordan foregår det, og hvorfor er der så store forventninger til lige præcis et dansk EU-formandskab? Det forklarer Udenrigsministeriets departementschef og EU-formandskabsveteran, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, i Altingets europæiske sommerserie.Vært: Rikke Albrechtsen, EU-redaktør. Interview: Jeppe Tranholm-Mikkelsen, departementschef i Udenrigsministeriet.Producer: Mads Outzen, video- og podcastredaktør
 • Overlever den danske EU-modstand, når europæerne rykker sammen?

  21:13
  Hvad er fremtiden for Folkebevægelsen mod EU i en tid, hvor danskerne er blevet mere EU-positive? Den tværpolitiske bevægelse røg ud af EU-Parlamentet ved sidste valg efter 40 år og kæmper nu det, der ligner en meget svær kamp for at blive genopstillet. Samtidig bobler en ny EU-skepsis på højrefløjen. Hør formand Susanna Dyre-Greensite gøre status på dansk EU-skepsis lige nu i Altingets europæiske podcastsommerserie.Vært: Rikke Albrechtsen, EU-redaktør. Interview: Susanna Dyre-Greensite, formand for Folkebevægelsen mod EU.Producer: Mads Outzen, video- og podcastredaktør
 • Opfinder EU-Domstolen jura efter forgodtbefindende? Danmarks EU-dommer svarer igen

  24:07
  EU-Domstolen er blevet anklaget for at være aktivistisk og afkoblet fra virkeligheden. Men hvad siger Danmarks EU-dommer til den kritik? Det svarer Lars Bay Larsen på i denne udgave af Altingets europæiske podcastsommerserie.Vært: Rikke Albrechtsen, EU-redaktør. Interview: Lars Bay Larsen, Dommer ved EU-Domstolen.Producer: Mads Outzen, video- og podcastredaktørLyt til podcasten i afspilleren øverst i artiklen eller i din app.