Share

cover art for #8 Älskar prylar 90-talet

Älskade prylar - en historisk podcast om våra älskade prylar

#8 Älskar prylar 90-talet

I det här avsnittet får vi höra om 90-talet. Bakom oss har vi lämnat 80-talet där det vände och svensken fick det ekonomiskt bra igen. Det här decenniet inleds med en kris och slutar med en annan. Samtidigt börjar världen att digitaliseras. Sverige får sitt första missnöjesparti i Ny demokrati. Och så upplever vi nationell sorg, när Estonia sjunker och hela Sverige stannar. Mobiltelefonen kommer att bli den pryl som symboliserar det här decenniet. Vi träffar Mats Lindoff som var med och tog fram första Ericsson mobilen, Anders Lindeberg-Lindvet från Tekniska museet som berättar mobilens historia och Kahve Kabinejad, musiker som är mobilberoende.

More episodes

View all episodes

  • #11 Älskade prylar Framtiden

    34:53
    I det här specialavsnittet ska vi titta in i framtiden och försöka ta reda på vad vi kommer behöva. Programledaren Malin Åkersten träffar forskaren Karim Jebari från Institutet för framtidsstudier som specialiserat sig på framtidens teknologi och hur den kan komma att påverka samhället. Vi får också höra Anders Landén - redaktör för boken Älskade prylar som har fördjupat sig i företagaren och visionären Clas Ohlson.
  • #10 Älskade prylar 10-talet

    36:30
    I det här avsnittet får vi höra om 10-talet. Det här decenniet inleds med en våg av hopp när arabiska våren sköljer över Nordafrika och Mellanöstern och leder till att flera diktaturer störtas. Men vågen leder också till att inbördeskrig bryter ut i Syrien, Jemen och Libyen och orsakar en av de största flyktingströmmarna till Europa sen andra världskriget. Under 10-talet breder även nationalismen ut sig och får allt större politisk makt både i Sverige och runtom i världen. Den smarta högtalaren kommer att bli den pryl som kanske bäst symboliserar det här decenniet - hemmet blir enklare i en allt mer komplicerad värld. I reportaget om det smarta hemmet, träffar vi teknikälskaren Tanvir Mansur och Claes Popp Larsen, expert på smarta hem och fastigheter på forsningsinstitutet Rise.
  • #9 Älskade prylar 00-talet

    32:12
    I det här avsnittet får vi höra om 00-talet. Bakom oss har vi lämnat 90-talet, årtiondet då världen digitaliserades. Det här decenniet kommer att inledas med terror och sluta med en finanskris. I Sverige spricker IT-bubblan och några år senare drabbas Sverige av nationell sorg när en flodvåg drar in över Sydostasien och kräver över 220 000 människoliv, däribland 543 svenskar. GPS:en kommer att bli den pryl som bäst symboliserar det här decenniet som präglas av övervakning i spåren av kriget mot terrorn.I reportaget om övervakningssamhället, träffar vi Ola Svenonius, statsvetare och forskare inom övervakning och Lars-Erik Balogi, företagaren som har blivit avlyssnad av FRA.
  • #7 Älskade prylar 80-talet

    39:44
    I det här avsnittet får vi höra om 80-talet. Efter decennier av lågkonjuktur så är det nu det vänder. Sverige blomstrar igen och anses vara ett av världens bästa länder att bo i. Från att under en längre tid ha präglats av en vänstervåg och miljörörelsen så blir 80-talet en tid då svenskar blir mer individualistiska. Nu vill svensken ha roligt och lyssna på musik med den pryl som kommer att symbolisera det här decenniet mest - nämligen walkman. Vi träffar musikjournalisten Nicholas Ringskog Ferrad Norli och professorn i musikvetskap Ulrik Volgsten, som hjälper oss att förstå vad som händer när musiken blir vår alldeles egen. 
  • #6 Älskade prylar 70-talet

    30:16
    I det här avsnittet får vi höra om 70-talet, nämligen decenniet när rekordåren tar slut och tuffa tider väntar svensken. Det är årtionde då vänsterorienterade tanka kommer att dominera samhällsdebatten. Vi vill nu bygga våra bokhyllor och våra lådor, för det har nu blivit lite fint att plötsligt bli vad vi idag kallar hemmafixare. Och på 70- talet är det lättare än någonsin - för då blir plötsligt borrmaskinen, som trots att den existerat sen sekelskiftet, enklare, mindre och till och med batterdriven. Vi följer en av Sveriges sämsta hemmasnickare Pelle Fridh i hans projekt och med psykologen Hampus Mörner försöker förstå var drömmen möter verkligheten hos hemmafixaren. 
  • #5 Älskade prylar 60-talet

    29:27
    I det här avsnittet får vi höra om 60-talet, nämligen decenniet när TV-kannan slår igenom i våra svenska hem. Vi får höra hur 60-talet blir det årtionde där kvinnorörelsen på riktigt tar fart och växer sig stark med grupp-8 rörelsen i spetsen. Stora händelser i vår omvärld politiskt och socialt får stort medialt utrymme och vi upplever mordet på John F Kennedy, Vietnamkriget och hur Olof Palme får världens blickar på sig när han demonstrerar på gatorna mot USA. Alla dessa stora händelser följs från tv-soffan i våra svenska hem med just TV-kannan som sällskap - en pryl som kom att bli signifikativ för årtiondet. Sven Grahn specialist på rymdteknik berättar om spänning Apollo 11 landa på månen som en femte del av jordens befolkning följde från TV-soffan ned TV-kannan.
  • 4. #4 Älskade prylar 50-talet

    25:08
    I det här avsnittet får vi höra om 50-talet, nämligen om när kameran blev den pryl som hjälpte oss dokumentera vår omvärld. Sverige var under 50-talet världens rikaste nation och kameran blev symbolisk för 50-talet i en tid som präglades av positiv framtidstro, Coca-Cola, Elvis och charterresor som just under 50-talet blir en del av vår vardag. Vi får höra Per-Anders Westman som samlar och är expert på kameror hur hans pappas kamera under en skolresa kom att förändra hans liv och intresset för fotografi och kameror. Vi får även höra Peter Gärdenfors som forskar om människor och deras relation till teknik och behovet av att dokumentera våra minnen. 
  • #3 Älskade prylar 40-talet

    27:02
    I det här avsnittet får vi hör om 40-talet, nämligen om när ryggsäcken blev den pryl som började underlätta vardagen. Med ny semester och med det - friluftsanda - vad händer med vår syn på kroppen - och framför allt: den nakna kroppen? Vi får höra Johnny Wijk, professor i historia, och Marianne Larsson, intendent på Nordiska Museet - om avklädda män, idrottande kvinnor och hur hurtighet och sportande blev så stort att det till och med tog sig in i gudstjänsterna.