Share

cover art for Allmänna val i Nigeria

Alla Världens Val

Allmänna val i Nigeria

Season 4, Ep. 83

Alla världens val är tillbaka! Vi rivstartar säsongen med ett rafflande val mellan tre starka kandidater i Afrikas folkrikaste land. Efter 24 år av tvåpartisystem utmanas den politiska eliten av en ny spelare som lyckas kanalisera ungas missnöje och leder i mätningarna. Om det innebär att Peter Obi blir president den 25 februari (och vad han i så fall tänker göra) är mer oklart. Men vi berättar i vanlig ordning om vägen dit.

More episodes

View all episodes

 • 87. Allmänna val i Turkiet

  38:16
  Den 14 maj hålls det som möjligtvis är årets mest omdiskuterade val när Turkiet väljer 600 parlamentariker och en president som har nästan all makt. Vi gör en längre historisk tillbakablick, går igenom de senaste årens nedmontering av demokratin för att slutgiltigt landa i en valrörelse där båda sidorna kopplar ihop ekonomin och utrikespolitiken, men på två helt olika sätt, och där oppositionen mot Recep Tayyip Erdoğan har enats bakom Kemal Kılıçdaroğlu vars främsta argument är att han inte är lika makthungrig som sin motståndare.
 • 86. Allmänna val i Paraguay

  31:46
  Den 30 april är det val i Paraguay. Där vinner alltid det konservativa Coloradopartiet. I år skakas de visserligen av internt tumult och ligger efter den liberala oppositionen i opinionen men vi förklarar varför valsystemet och kandidaterna ändå gör det troligt att de vinner och att den gamla finansministern Santiago Peña besegrar den evige tvåan Efraím Alegre.Dessutom: Märkliga krig! Kina/Taiwan-frågan! Fotbollsstjärna med politikerambitioner!
 • 85. Parlamentsval i Finland

  43:45
  Den 2 april väljer Finland sina 200 parlamentsledamöter och därmed avgörs om socialdemokraten Sanna Marin fortsätter som statsminister eller om Petteri Orpo från Samlingspartiet lyckas ta över makten. Som vanligt med de nordiska länderna gör Alla världens val en djupdykning i den finska politiska historien och kontrasterar sedan partilandskapet med det snarlika svenska.
 • 84. Parlamentsval i Estland

  35:25
  Den 5 mars väljs de 101 ledamöterna i estniska parlamentet. Det avgör om Kaja Kallas sitter kvar som premiärminister och hur stor den liberala majoriteten blir i landets parlament. Vi går igenom landets korta historia och moderna valsystem samt reder ut skillnaden mellan de två konkurerande liberala partierna Reformpartiet och Centerpartiet och vem som kan tänkas regera med vem när valet är över.
 • 82. Parlamentsval i Nepal

  30:19
  Den 20 november hålls val till Nepals representanthus vilket avgör om det blir Kommunistpartiet, Maoistpartiet eller Kongresspartiet som styr nästa regering. En ung befolkning blir allt mer frustrerad på åldrade korrupta ledare samtidigt som man brottas med ekonomiskt osäkerhet och mitt i allt ska försöka reda ut skillnaderna mellan landets alla vänsterpartier.
 • 81. Kongressval i USA

  47:29
  Tisdagen den 8 november är det val till alla 425 platser i representanthuset och 35 av platserna i senaten i mellanårsvalet i USA Vi försöker begripa trenderna i Republikanerna och Demokraterna genom att titta särskilt på två val: senatorsvalen i Georgia där Herschel Walker (R) kandiderar mot Raphael Warnock (D) och i Pennsylvania där John Fetterman (D) ställs mot Dr Mehmet Oz (R).
 • 80. Parlamentsval i Danmark

  42:50
  Det är ett extra tidigt val till Folketinget den 1 november. Vi går igenom en politisk historia som påminner om Sveriges men alltid ligger ett steg före och ett partilandskap fyllt av splittringar och nya initiativ. Dessutom valrörelsens stora snackisar: minkar, migration och mittensamarbete.
 • 79. Presidentval i Brasilien – andra omgången

  24:46
  Den 30 oktober avgörs det. Bolsonaro möter Lula i en bråkig och intensiv presidentvalskampanj där den sittande presidenten har ett lite starkare momentum än väntat. Vi går igenom de stora snackisarna och trenderna i landet som lyckas kombinera ett enormt stöd för en socialistisk presidentkandidat med en högervåg på alla andra nivåer och där två ytterkantskandidater med blandad framgång försöker röra sig mot mitten.För en lägre genomgång av Brasiliens demokratiska system och politiska historia, lyssna på avsnitt 76 av Alla Världens Val.