Algpodden

 • 1. Episod 1 - Algkunskap

  15:36
  Vad är egentligen alger och vad är det för skillnad på alger och sjögräs? Är tång alger? Varför ska man egentligen bry sig? Detta och en del annat grottar Ellen och Angela ner sig i under Algpoddens första avsnitt.
 • 2. Episod 2 - Karragenalg

  16:30
  Nu växlar vi upp! Efter en mjukstart är det nu dags för Angela och Ellen att ta av handskarna/släppa sargen/prata fackspråk. Avsnitt två fokuserar på den röda makroalgen Chondrus crispus, karragenalg på svenska. Det pratas E-nummer, livscykel och irridiscens.För bilder på avsnittets art och dess livscykel, kika in på www.tangbloggen.com.
 • 3. Episod 3 - Mareld

  16:29
  Fram med förstoringsglaset. Avsnitt tre belyser en mikroalg som faktiskt kan lysa tillbaka. Noctiluca scintillans, mareld, är en alg som alla borde uppleva en mörk sensommarkväll. Men är det egentligen en alg? Ellen är förvirrad och Angela reder ut turerna kring den häftiga dinoflagellaten.
 • 4. Episod 4 - Cyanobakterier

  16:03
  I avsnitt fyra (där vi ber om ursäkt för lite burkigt ljud) andas vi djupt och tar oss an missförstånd kring cyanobakterier. Vi reder ut vad de är, vad de definitivt inte är och varför Ellen jämför dem med skandinavisk design. Det spekuleras dessutom om livet i rymden och alltings ursprung. Och är det en liten cliffhanger som smyger sig in på slutet?”
 • 5. Episod 5 - Saccharina

  21:27
  Sugar in the morning, sugar in the evening, sugar varenda dag….i detta avsnitt pratar vi sockertare, eller skräppetare som Saccharina latissima faktiskt heter på svenska. Denna art har snabbt blivit en av de mest kända makroalgerna genom sin goda smak och möjligheter till odling. Vi tipsar om olika sätt att laga till och hur den bäst skördas.
 • 6. Episod 6 - Isalger

  18:05
  Iskalla Angela går loss på sitt favoritämne - alger som växer i och på is! Det är inte lätt att få en syl i vädret när hon går på om frysskydd, fettsyror och isalgsgardiner.
 • 7. Episod 7 - Surt käringhår

  18:32
  Surt, sa Angela om algen. Nu osar det svavelsyra när vi tar oss an brunalgen Desmarestia viridis, surt käringhår, som har spännande kemisk krigsföring. Hur kan det skydda kelpen uppe i Arktis från att bli uppäten? Avsnittet innehåller absolut inga recept, men en rejäl dos nörderi kring vem som namngivit alger. Känsliga lyssnare varnas.
 • 8. Episod 8 - Spirulina

  21:09
  Spirulina, hmm – finns den? Och är det verkligen en alg? Kan man äta den? SKA man äta den? Frågorna är många och som vanligt duckar vi inte för det riktigt nördiga. Lite historia fås på köpet!
 • 9. Episod 9 - Sargassosnärja

  26:14
  Vi låter oss snärjas av en spännande brunalg, Sargassosnärje, som liftat hit från främmande hav. En lyckad resa – men för vem? Ellen reder ut begreppen! (Dessutom varning för att avsnittet också innehåller bokvarning.)
loading...