Share

cover art for Hjelp, dvd-en er tilbake!

Morgenbladet kultur

Hjelp, dvd-en er tilbake!

Når fikk du sist en film til jul? Det er dags for kritiker Aksel Kiellands drømmeepisode: fysisk format. Da Netflix kom til Norge, var det ingen som gadd å kjøpe film på DVD eller Bluray lenger. Men nå har strømmetjenestene stadig færre titler å velge mellom. Filmskapere oppfordrer oss til å eie filmene deres, og her hjemme jobbes det med å få norsk filmarv ut på Bluray. Hva har det å si om kulturen vi omgås er fysisk eller digital? I tillegg har journalist Elise Dybvig kommet over noe av det beste hun har lest noen gang om hvordan vi kan tenke gjennom klær.


Artikler som nevnes:

«Christopher Nolan Says Buy ‘Oppenheimer’ on Blu-ray ‘So No Evil Streaming Service Can Come Steal It From You’: ‘We Put a Lot of Care’ Into Home Release»: https://variety.com/2023/film/news/christopher-nolan-buy-oppenheimer-blu-ray-evil-streamers-1235790376/


The Tears of Things: Melancholy and Physical Objects (2005) av Peter Schwenger: https://www.upress.umn.edu/book-division/books/the-tears-of-things


Elises anbefaling:

Boken Bring No Clothes: Bloomsbury and the Philosophy of Fashion (2023) av Charlie Porter

More episodes

View all episodes

 • Larry David og samtidens desperate behov etter å bli likt

  29:40
  Larry David er en amerikansk komiker og manusforfatter som i over tyve år har spilt en usympatisk versjon av seg selv i tv-serien Curb your enthusiasm. Mens siste sesong ruller og går på strømmetjenesten HBO benytter Aksel og Elise anledningen til å snakke om hvordan 76 år gamle David skiller seg fra andre rike og privilegerte komikere, og hvordan han er blitt et uventet forbilde for en tid som verdsetter det å bli likt høyere enn noe annet.
 • Hvorfor har «vibes» blitt så dominerende for hvordan vi konsumerer kultur?

  27:56
  «Ingen handling, bare vibes» har de siste årene vært en måte å beskrive et verk der estetikken og atmosfæren er viktigere enn handling og karakterutvikling. Men hva er egentlig en «vibe»? Det prøver Aksel og Elise å finne ut av i ukens episode. I tillegg oppsummerer Aksel hva Makta har vært for ham, og Elise trekker frem et helt suverent stykke standup på Netflix.
 • Finnes det en riktig og en feil måte å lage film om holocaust på?

  29:58
  I filmen The Zone of Interest (2024) skildres hverdagen og familielivet til Auschwitz-kommandant Rudolf Höss, uten at vi noen gang får se hva som foregår på innsiden av dødsleiren. Hva gjør dette grepet med oss som ser på? I ukens episode diskuterer kritiker Aksel Kielland og kulturjournalist Elise Dybvig hva en film om holocaust skal eller bør kreve av filmskaperen, publikum og filmmediet.Verk nevnt i denne episoden:Viljens triumf (1935) Regi: Leni RiefenstahlNatt og tåke (1956) Regi: Alain ResnaisShoa (1985) Regi: Claude LanzmannSchindlers liste (1993) Regi: Steven SpielbergGutten i den stripete pysjamasen (2008) Regi: Mark HermanSauls sønn (2015) Regi: László NemesLillebjørn Nilsens "Gamle Vaterland" https://www.youtube.com/watch?v=bLGOiowoDYc
 • «Makta»-spesial! Morgenbladets podkaster samles

  55:48
  Morgenbladets tre podkaster om kultur, bøker og politikk og økonomi har samlet seg for å diskutere estetikk og politikk i tv-serien Makta. Hvorfor har både Elise Dybvig, Ane Farsethås og Aslak Bonde endret mening om tv-serien mellom første og andre del? Og er det ikke noe skolefjernsyn-aktig over episodene på Utøya og om Alta-aksjonen?Aslak forteller dessuten om hvordan det gikk den gangen han som ung NRK-journalist konfronterte Reiulf Steen med et brev han hadde sendt til møbelhandler Arvid Engen, Ane lar seg ikke begeistre for Utøya-episoden og Steens enetale, mens Elise mener Makta på det dårligste kan sammenliknes med The Crown.
 • «Gauteshow»: På tide med litt dårlig stemning i norsk humor?

  29:00
  Kulturjournalist Elise Dybvig har vært på Humorprisen, mens kritiker og kommentator Aksel Kielland har tatt turen til filmfestivalen i Tromsø. Sammen diskuterer de debatten rundt humorprogrammet «Gauteshow» og om hvor frie tøyler humoren egentlig har for tiden. I tillegg har Elise sett en filmsnakkis om britisk overklasse som hun anbefaler å holde seg langt unna.
 • I kinosalen for å se norsk krigsfilm? Bli sittende!

  29:52
  Rull ut den røde løperen, det er tid for ny debatt om norske krigsfilmer! Rett før jul ble det kjent at to filmer om samme krigshendelse hadde fått tilskudd fra Norsk filminstitutt. Lages det for mange filmer om andre verdenskrig, eller burde det kanskje lages flere? Kulturjournalist Elise Dybvig har også fått en påminnelse om at det finnes populærkulturelle univers som er deg helt fremmed. Og kritiker og kommentator Aksel Kielland kan endelig anbefale det som ifølge ham er årets beste serie.
 • Nyttårsforsetter for andre, årsoppsummering og spåkule

  27:16
  I ukens episode skuer kulturjournalist Elise Dybvig og kritiker og kommentator Aksel Kielland tilbake på året som har gått. De har også med hver sin kulturelle spådom for året som kommer. Aksel har gjerne nyttårsforsetter for andre, men det er ikke alltid de får vite om det. Elise skal reise verden rundt gjennom film i 2024, og startruten er lagt. Men hva skal hun se når hun «ankommer» Estland? 
 • Julekultur-spesial!

  28:21
  Aksel har sett halve Love Actually for første gang, mens Elise håper hun aldri må se den igjen. Hvorfor jakte på en julestjerne når du kan jakte på julestemning? Hva skal vi se på når tv-kanalene ikke lenger har monopol på julens tv-titting? I ukens episode gransker vi fenomenet «julekultur» fra alle mulige tenkelige vinkler. I tillegg sneier vi innom Charles Dickens’ betydning for julefeiringen og strategien bak Arkitekturopprørets suksess.Lenker:"I Rewatched Love Actually and Am Here to Ruin It for All of You": https://jezebel.com/i-rewatched-love-actually-and-am-here-to-ruin-it-for-al-1485136388Gaute Brochmanns kommentar i Morgenbladet: "Arkitekturopprøret har ikke bare vunnet – seieren er helt knusende": https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2023/12/06/arkitekturopproret-har-ikke-bare-vunnet-seieren-er-helt-knusende/Elises anbefaling:Filmen The Shop Around the Corner (1940), regi: Ernst Lubitsch.Aksels anbefaling:Filmen Høstgule blader (2023), regi: Aki Kaurismäki.