Share

cover art for FRÅGAN ÄR: Varför är tjejer rädda för tech?

Ångestpodden

FRÅGAN ÄR: Varför är tjejer rädda för tech?

Drygt åtta av tio kvinnor tycker att det är viktigt att fler kvinnor än idag arbetar inom it. Nästan var femte kvinna tycker dessutom att teknik som dom använder idag inte är anpassad för kvinnor. Ändå är det väldigt få tjejer som väljer att studera en utbildning inom it/tech. VARFÖR DÅ? Och vad blir konsekvenserna om it-branschen fortsätter att vara så mansdominerad som den är idag? 


Dagens avsnitt är i stolt samarbete med Blekinge Tekniska Högskola som har ett stort utbud av tekniska utbildningar. Men, vad innebär det egentligen att studera it?

I en undersökning av Insight Intelligence svarar drygt varannan tjej att de inte arbetar eller skulle kunna tänka sig att arbeta inom it/tech. Samtidigt är det 70% som svarar att dom kan tänka sig att jobba med ett yrke som går under it/tech när man faktiskt listar dom olika yrkena. Har vi för dålig koll på vad it och tech innebär? Hur ser framtidsutsikterna ut? Varför har tjejer, vad det verkar, fördomar om IT och tech? Och varför tänker kvinnor generellt att dom inte skulle klara av en teknisk utbildning?


SPOILER: Framtidsutsikterna är ljusa! 

Vi hoppas att det här samarbetet tillsammans med BTH ska inspirera fler tjejer att välja it-branschen. Känns såklart extra roligt att som stolt gammal Blekingebo få lyfta en högskola som Blekinge bör vara mycket stolta över. 

More episodes

View all episodes

 • 475. Kan ungdomar bli deprimerade?

  54:35
  Det kan ju tyckas vara en konstig fråga. Kan ungdomar bli deprimerade? Vad menar dom? Klart dom kan? Men sanningen är att fram till för inte sååå längesedan, så gav man inte ungdomar diagnosen depression. Man hävdade istället att det var en del av puberteten. Så ser det inte ut idag. Vi har med oss Karin Lindqvist. Karin är doktor i klinisk psykologi och vi pratar alltså idag om unga och depression och nedstämdhet. Vad är skillnaden på nedstämdhet och depression? Vilket skav tillhör livet och när ska man söka hjälp? Och så lite om det nya välmåendeformuläret! Om du är mellan 15-19 år (eller känner någon) och känner dig nedstämd eller deprimerad kan anmäla du anmäla dig till studien som Karin driver. Behandlingen är kostnadsfri, 10 veckor lång och helt i text över nätet. Man behöver inte ha någon diagnos utan dom gör en bedömning av alla som anmäler sig, och man kan såklart bo var som helst i Sverige. Om man kommer med i studien så börjar behandlingen inom två veckor efter att man anmält sig. (Mycket!) mer information och anmälan finns på www.erica.nu .
 • FRÅGAN ÄR: Vad gör en schaman på biblioteket?

  19:31
  Ida har sytt tre stygn och Sollentunas bibliotek har bokat en schaman som sportlovsaktivitet för 15-19 åringar.
 • 474. Dotter - att känna sig som en udda fågel

  47:21
  Den här veckan gästas vi av melloaktuella artisten Dotter, Johanna. Vi djupdyker i uppväxten i Arvika. Om att känna sig annorlunda och observera istället för att våga ta plats. Att vara ”den udda fågeln”. Vi pratar om att slå igenom i mello, om nervositet och ångest inför att ta sig an nya projekt. Också om ätstörningar. Johanna har när hon var yngre haft en osund relation till mat. Hur blev hon fri från ångesten? Och vad har man för ansvar gentemot unga människor som följer en? Såklart också om hur det känns att vara en av förhandsfavoriterna, hur hanterar man det?
 • FRÅGAN ÄR: Hur påverkar pengar vårt mående?

  36:10
  Det här avsnittet är i betalt samarbete med NORDAX BANK. Om du själv vill göra Hälsonomikollen gör du det här: https://www.nordax.se/halsonomikollen?screen=intro
 • 473. Människan är den enda varelsen som tar sitt eget liv.

  01:00:34
  Veckans gäst är psykiatriproffesorn Christian Rück som är aktuell med boken Ett liv värt att leva: varför självmord blev människans följeslagare. Människan är den enda varelsen som tar sitt liv. Vilka är riskfaktorerna? Vad kan samhället göra mer för att förhindra självmord? Vad är psykiatrisk dödshjälp och vilka är argumenten för eutanasi? Kan man hindra någon som ”har bestämt sig”? Och får man rapportera om självmord? Det här är ett så viktigt och intressant samtal som vi är glada över att släppa. 
 • Mommy-makeover!?

  19:31
  Om ni har saker som ni vill att vi ska ta upp i måndagarnas frågan är, skicka gärna ett meddelande på instagram. Börja meddelandet med: FRÅGAN ÄR. Det går också bra att mejla oss på angestpodden@ingetfilter.se
 • 472. Varför lockar humbug?

  55:48
  I veckans avsnitt ställer vi oss frågan ”varför funkar humbug?”Måste man vara den bästa versionen av sig själv? Varför verkar alla älska den beskrivningen och kan man få vara den sämsta ibland? Sofie lär oss hur man skiljer pseudovetenskap från riktig vetenskap och undrar hur det är möjligt att inte kunna lita på FAKTAböcker? Ida pratar om dom nya gudarna med utgångspunkt i Trump. Vad är en fanbase och vad betyder den för personens varumärke? Självhjälp har bidragit till att vi misstror vården men är det kanske vårdens egna fel? David och Goliat, vem är båda samtidigt? 
 • Omgiven av förvillare.

  32:42
  Här kan ni läsa hela texten av Dan Katz: https://www.vof.se/wp-content/uploads/2019/07/Katz-Erikson-19-1.pdfMer om Christians granskning kan ni läsa här: https://sinnessjukt.se/omgiven/
 • 471. Hur mycket knarkar svenskarna på jobbet?

  01:06:16
  För några veckor sen berättade Aftonbladet i ett avslöjande att man hittat kokain på 4 av riksdagens 8 partiers toaletter. Så vi funderade, hur mycket knarkar svenskarna på jobbet? Med oss som gäst har vi Sarah Linderoth som är VD på Ljung & Sjöberg och dessutom själv levt i och med beroende.Hon jobbar med näringslivet och att hjälpa företag med alkohol och drogproblem på arbetsplatsen. Vi pratar om normaliseringen av droger och att partyknarka. Om att vara den udda fågeln om man inte har testat droger. Hur gör man om man misstänker att någon tar droger på jobbet? Och om man själv knarkar, är beroende och orolig, ska man berätta för chefen? Och frågan kvarstår, hur mycket knarkar svenskarna på jobbet?