Share

cover art for Ekspert: Sorg i elitesport

Bag Eliten

Ekspert: Sorg i elitesport

Season 3, Ep. 8

Sorg og elitesport ... og så sidder mange af jer nok og tænker, hvordan er det lige de to ting hænger sammen, men når jeg siger, at dette nok er den vigtigste episode, jeg har optaget længe, så mener jeg det virkelig. Om du er atlet, pårørende eller bare menenske i nutidens samfund, så kan jeg godt garantere, at dette afsnit vil få dig til at tænke en ekstra gang over det liv, du lever, og sætter sine spor. Det gjorde det virkelig i mig - og faktisk gav det mig den sidste portion mod til at tage en vigtig beslutning for mit eget liv, som jeg havde brug for - mere om den på et andet tidspunkt. 


I det her afsnit skal du netop møde Anja Enggren, der mistede sin mand til kræft for ca 20 år siden, og den sorgproces ledte hende til det hun arbejder med i dag som Sorg Rådgiver og Stress Coach. Jeg møder Anja i hendes idylliske hjem nord for København, hvor snakken flyder mellem personlige beretninger og helt konkrete værktøjer til, hvordan du som individ og pårørende bearbejder sorg og lærer at leve med den - og forhåbentlig lære af den. 


I episoden kommer Anja ind på, hvad sorg er, hvor tabubelagt den er at snakke om - og særligt når den som i elitesport er usynlig, for du har jo ikke mistet nogen, men noget. Vi kommer omkring, hvordan en sorgprocess egentlig ser ud, hvordan du kan gå fra overlevelse til at leve med sorgen, hvad du gør, hvis du slet ikke kan finde noget som gør dig glad, samt hvordan sorg for altid vil forandre dit liv - måske endda for det bedre. 


Jeg håber virkelig du vil dele denne episode med en holdkammerat, træner, ven eller bare et menneske, som kunne have brug for at høre den, fordi det er SÅ VIGTIGT, og vi taler på ingen måde nok om sorg. 


Så forbered dig på at blive forandret de næste 50 minutter - sagt med alt kærlighed - du kommer ikke til at fortryde det. 


Læs mere om og kontakt Anja her: https://anjaenggren.dk/


Følg Bag Eliten på Instagram: https://www.instagram.com/bageliten/


Musik er produceret og komponeret af Sara Gustafson: https://www.instagram.com/soulrebel_poetry/

More episodes

View all episodes

  • 89. Hvordan kan salt optimere din performance med professor, Lars Nybo.

    56:30
    Salt er den vigtigst elektrolyt og er central for vores fysiske ydeevne og sundhed. I lang tid har budskabet været, at vi skal spise mindre salt, men det er ikke altid sandt. Hvornår har vi brug for mere salt? Og hvilke videnskabelige perspektiver af denne diskussion er vigtige at have i mente, når det kommer til dit personlige salt behov - særligt som atlet? Det taler jeg med professor ved Idræt og Ernæring, Lars Nybo om. I dette afsnit af Bag Eliten taler vi bl.a. om salts (natrium) rolle i nerve- og hormonsystemet og vores fysiske performance, hvordan det optages i hjernen og kroppen, hvornår vi har brug for mere (mindre) salt, hvordan vi finder vores optimale mængde af salt særligt i kombination med vores 'sved-rate', og hvad påvirker disse forhold såsom vores genetik og varme.Find Lars' forskning her: https://nexs.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/155193Obs! Alle råd i denne episode er vejledende og ikke bindende.
  • 1. Den økonomiske livscyklus for atleter - Fra din 1. kontrakt til sportspension

    19:59
    Velkommen til den første 'how-to' episode i vores økonomi-kampagne på Bag Eliten, hvor tidligere spiller på håndboldlandsholdet og kundedirektør i ArthaScope, Gitte Brøgger Led er med som vores ekspert. Udover sin baggrund som revisor med en cand.merc.aud, så yder Gitte formue- og investeringsrådgivning på højt niveau til bl.a. sportsudøvere, privat personer, selskabsejere og fonde.I maj måned er vores fokusområde SKAT, og i denne første episode kigger vi den økonomiske livscyklus for atleter og hvad de fire indtægstyper (amatør, lønmodtager, hobbyvirksomhed eller selvstændig) betyder skattemæssigt.Gitte og jeg taler om:Hvad skal du være obs på, når du får din første kontrakt.De 4 økonomiske modeller i sport: Amatør, lønmodtager, hobbyvirksomhed eller selvstændig erhvervsdrivende.Hvilke forskellige indkomstformer der er for dig som atlet, og hvad de skattemæssigt betyder.De valg vi tager omkring vores økonomi har store konsekvenser for vores liv - Derfor skal vi være bevidste om dem. Få fat på en ekstern partner at sparre med omkring din økonomi, særligt når det nærmer sig en fuldtidsløn. Du ved ikke, hvornår din karriere slutter, så det er vigtigt at have fokus på at sætte penge til side så hurtigt som muligt. Hvad gør du, når du kan spare meget op på kort tid? Vigtigheden af at tænke over, hvad jeg skal leve efter min karriere. Er din min fx håndbold-indtægt eller skal jeg have taget en uddannelse undervejs i min karriere? Åben nu din skattemappe, fordi du kan få en masse fradrag som sportsudøver og dem skal du ikke gå glip af. OBS! Alle råd i denne episode er vejledende og ikke bindende.Find Gitte her: https://www.linkedin.com/in/gittebroeggerled/Sådan støtter du nemt Bag Eliten: Giv podcasten 5 stjerne i podcast-appenSkriv et reviewDel episoden med en ven eller i din instagram story.Følg Bag Eliten på Instagram: https://www.instagram.com/bageliten/Tak fordi du lytter med og støtter podcasten.-RebekkaKontakt: rebekka@humanathletemedia.comMusik er produceret og komponeret af Sara Gustafson: https://www.instagram.com/soulrebel_poetry/
  • 88. Mette Tranborg - Hvordan får du ro omkring din økonomi som atlet?

    56:51
    Mette Tranborg har haft brug for hjælp til at komme ud af hendes skal - om det så gjaldt håndbold eller økonomi. Heldigvis har hun fået hjælp til begge dele, og faktisk lykkes så godt med økonomien er hun nærmest ikke tænker over den i hverdagen - og hele Mettes rejse fra hendes først kontrakt til der hvor hun er i dag hos Team Esbjerg fra et økonomisk perspektiv skal vi tale om på Bag Eliten.Du kommer til at møde begreber som sports- og ratepension til aktie-sparekonto og rejsefradrag, som kan gøre en stor forskel for dig som er atlet. Mette giver også en kort status på hendes skade, og hendes tanker om OL til sommer er muligt. Mette og jeg snakker om: Hvordan hendes skadesperiode har lært hende at være i nuet, og drømmen om at kunne tage det med sig i hendes videre karriere. Mødet med hendes første professionelle kontrakt, og hvad du skal være obs på.Hendes forskellige indtægtskilder, og hvordan hun indberetter de forskellige ift. SKAT.Hvad hun gør ift. hendes forskudsopgørelse, når hun er usikker på, hvor meget hun kommer til at tjene. Hvor mange penge skal du tjene eller have opsparet før det bliver relevant at få en formue-rådgiver? Hvad er Mettes forbrugsvaner? Og hvilken rolle spiller økonomi i hendes dagligdag? Hvad splurger Mette på? Vigtigheden af at blive klogere på din økonomi og dine forbrugsvaner tidligt. Hvad er Mettes forhold til SKAT? Og har hun selv udfyldt hendes årsopgørelse endnu? Hvad har betydning for den værdi som bliver sat på dig ifm. lønforhandling, og hvordan du kan tale dig selv op? Så giver SKAT dig ondt i maven?Ved du ikke, hvordan du skal få dine penge til at arbejde for dig?Eller vil du gerne bare have ro i maven omkring din økonomi? Så er denne episode af Bag Eliten lige det du står og mangler! OBS! Alle råd i denne episode er vejledende og ikke bindende.Sådan støtter du nemt Bag Eliten: Giv podcasten 5 stjerne i podcast-appenSkriv et reviewDel episoden med en ven eller i din instagram story.Følg Bag Eliten på Instagram: https://www.instagram.com/bageliten/Tak fordi du lytter med og støtter podcasten.-RebekkaKontakt: rebekka@humanathletemedia.comMusik er produceret og komponeret af Sara Gustafson: https://www.instagram.com/soulrebel_poetry/
  • 87. BIG NEWS

    16:31
    Der er store nyheder her på kanalen, som jeg virkelig har glædet mig til at dele!Det er ved at være lang tid siden, at jeg sidst har sat mig ned og lavet en solo-episode, så jeg synes det var på tide, særligt fordi, der er en hel masse nyheder og dele, som I allerede får lov til at opleve her fra maj af. Nogle af dem har jeg teaset en lille smule om, og andre taler jeg højt om for første gang.Jeg har også en personlig nyhed, som kommer til at påvirker podcasten og sociale medier over sommeren, og hvad det konkret er, det må du lytte til episoden for at får svar på.Alt i alt er episoden en status på, hvor Bag Eliten er lige nu og 2 år inden i sin proces, hvad den nære fremtid springer og et par teasere for 2025, som jeg ved bliver next level vildt.Tak til hver og en af jer som lytter med og bakker op. Det betyder utrolig meget for mig.Sådan støtter du nemt Bag Eliten: Giv podcasten 5 stjerne i podcast-appenSkriv et reviewDel episoden med en ven eller i din instagram story.Følg Bag Eliten på Instagram: https://www.instagram.com/bageliten/Tak fordi du lytter med og støtter podcasten.-RebekkaKontakt: rebekka@humanathletemedia.comMusik er produceret og komponeret af Sara Gustafson: https://www.instagram.com/soulrebel_poetry/
  • 86. Seniorforsker ved Fysioterapeutisk Forsknings Enhed & IOC Institut for Idrætsmedicin-København, Christian Couppé om kollagens potentiale ifm. genoptræning af seneskader.

    57:52
    Kan et tilskud af kollagen forbedre vores genoptræning ved seneskader? Og hvorfor er kollagen en så essentiel byggesten for vores krop. Det er de centrale spørgsmål i dagens afsnit af Bag Eliten, hvor vi har besøg af seniorforsker ved Fysioterapeutisk Forsknings Enhed & IOC Institut for Idrætsmedicin-København, Christian Couppé. Christian og jeg snakker om: Hans forskning i dag, som bygger på forståelsen af, at sener som muskler kan adapterer sig til nye belastninger og på sin vis har en plasticitet som hjernen. Hvad kollagen er, hvad det består af (helt ned på aminosyre-niveau) og hvorfor det er centralt ift. seneskader.De vigtigste typer af kollagen og deres funktionHvorfor de undersøger, om tilskud af kollagen påvirker genoptræningen ved seneskader. Det tyder på, at ved at indtage et tilskud af kollagen, så kan vi styrke kroppens egen evne til selv at danne det.Forskning hos kvinder og seneskader er meget mangelfuld, og derfor har de tilført en gruppe af kvinder for at imødekomme dette problem, men også for at undersøge forskelle hos kønnene.Allerede nu er der blevet lavet forskning af effekten af kollagen på raske sener, hvor man har set positive resultater, men på det skadede sener mangler forskningen. Hvordan fibroblast er det som producerer alt materialet i senen bl.a. kollagen, og hvordan en seneskade kan gøre den går til grunde. Findes der en optimal dosis af kollagen? Hvordan de miljømæssige faktorer spiller ind i det her. Fx søvn, hvornår du træner, stress o.lign.Hvilke andre forskningsprojekter optager Christian for tiden.Glæder dig til slutningen af 2024, hvor Christian vender retur med deres konkrete resultater fra forskningen. I episoden nævnes flere gange begrebet hypertrofi-effekt, som står for musklens evne til at vokse (og adoptere sig) gennem fysisk stimulering over længere tid. Du kan kontakte og læse mere om Christians forskningsprojekter her: https://www.bispebjerghospital.dk/afdelinger-og-klinikker/fysio-og-ergoterapiafdelingen/Forskningogudvikling/Medarbejdere/Sider/Christian-Coupp%C3%A9.aspxChristian nævner, at studier fra Australien og USA har vist, at hvis atleter indtager kollagen ved achilles overbelastningskader, så responderer de bedre på træning efter 3 måneder.Du finder links til den forskning her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30609761/ og her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27852613/Sådan støtter du nemt Bag Eliten: Giv podcasten 5 stjerne i podcast-appenSkriv et reviewDel episoden med en ven eller i din instagram story.Følg Bag Eliten på Instagram: https://www.instagram.com/bageliten/Tak fordi du lytter med og støtter podcasten.-RebekkaKontakt: rebekka@humanathletemedia.comMusik er produceret og komponeret af Sara Gustafson: https://www.instagram.com/soulrebel_poetry/
  • 85. Rikke Sevecke: Når helbredet stopper din karriere brat - Hvad gør du?

    57:53
    "Det er helt skørt, at vi sætter folks helbred på spil bare for fodbold" - Rikke SeveckeRikke har været i Portland i en måned, hun sidder i sin lejlighed, og pludselig tikker en mail ind fra hendes læge med svar på prøver, som hun først havde forventet at få nogle måneder senere. Allerede dér ved hun godt den er gal. Dernæst får hun et opkald, og der står det klart, at hun er født med en hjertesygdom, som gør hun skal indstille sin fodboldkarriere med øjeblikkeligt. Udefra set lyder det som opskriften på et sort hul eller en identitetskrise, MEN det er langt fra den virkelighed, som har været Rikkes liv de sidste 6 måneder. Hvordan lader du sorg og nedtur være døren til et nyt liv? Det få du svar på i dette afsnit af Bag Eliten. Rikke og jeg taler om: Hvad tænker Rikke, da lægen fortæller hende hun ikke må spille fodbold længereHvordan hun håndterede at skulle give slip på sin professionelle karriere og opgive sin identitet som fodboldspillerHvad som hjalp hende med at se lyset og det positive på denne rejse og ikke falde i et sort hul. Vigtigheden af at være aktiv, selvom du har en hjertesygdom Hvordan Rikke finder en balance i hun ikke må få pulsen for højt op, men heller ikke konstant skal lade den fylde i hendes tanker og holde øje med den. Rikkes arbejde med Hjerteforeningen og vigtigheden af at arbejde for atleter bliver bedre tjekket i fremtiden. Hendes samarbejde med Female Invest, og hvordan hun er i gang med at lære om investering, aktier osv. Rikke flyttede hjemmefra da hun var 16 år, og det har gjort hende meget selvstændig og bedre forberedt til at håndtere den her situation. Hvordan vi mennesker er i konstant udvikling og hvordan det påvirker relationerVigtigheden af at lave arbejds-EKG ift. at opdage hjertesygdomme som Rikkes, og hvordan det kan være ikke alle atleter får taget sådan en? Hvor meget forskningen på området halter hos kvinder ift. mænd og hvor få historier om kvinder og hjertesygdomme vi får fortalt.Har du oplevet dit liv pludselig blev forandret? Hvordan håndtere du forandringen uden at ryge i et sort hul? Hvordan finder du dig til rette i din nye virkelighed?Det er lige præcis nogle af de spørgsmål du får svar på i denne episode af Bag Eliten!Sådan støtter du nemt Bag Eliten: Giv podcasten 5 stjerne i podcast-appenSkriv et reviewDel episoden med en ven eller i din instagram story.Følg Bag Eliten på Instagram: https://www.instagram.com/bageliten/Tak fordi du lytter med og støtter podcasten.-RebekkaKontakt: rebekka@humanathletemedia.comMusik er produceret og komponeret af Sara Gustafson: https://www.instagram.com/soulrebel_poetry/
  • 84. Træner-tourné med Mads Haubro: De bedste teams handler ikke kun om, hvem der kan ro flest watt

    54:30
    14 dagen inden ro-landstræner, Mads Haubro skal selekterer de atleter, der skal ro i bådende til fx OL, der sover han ikke. Hvorfor ikke det, tænker du nok? Den korte forklaring er empati. Mads har nemlig meget af den slags, og derfor er netop selektionen den absolut sværeste del af hans job, og leder til mange søvnløse nætter. Hvordan sammensættes de bedste teams? Det dykker vi bl.a. ned i dette afsnit af Bag Eliten.Mads og jeg taler om:Hans skift i træningsfilosofi fra kun fokus på det faglige og teknikken til nu at være især optaget af det menneskelige også. Den klassiske model, der fortæller, at tanker, følelser og handlinger hænger sammen, og hvordan den guider hans træneradfærdMads har flere værdier, der guider ham, men særligt værdien om at være favnende - altså kunne omfavne forskellige mennesker er vigtigt for ham. Hvordan han i høj grad bruger feedback fra atleter til at udvikle sig som træner og leder.Hvorfor de atleter som vælges til holdne ikke alle er dem som kan ro flest watt eller er stærkest. Det svære ved at være et menneske med meget empati i et job, som kræver du selekterer mellem mennesker. Som træner er du under meget pres, men det er vigtigt det pres ikke kommer ud til atleterne. Hvordan sikrer han det ikke sker?Som menneske foretrækker Mads at lave ting i god tid, men nu han under pres, fordi kun én båd ud af de 4 de håbede på kvalificerede sig til OL sidste år. Hvordan leder han under ikke favorable omstændigheder? Hvorfor kreativitet spiller en stor rolle i Mads' job?Vigtigheden af at have både proces og resultatmålHvorfor trivsel optager alle lige nu, og hvorfor det er så svært at lykkes med trivsel og high performance?Hvad kan erhvervslivet lære af elitesport? Hvordan lykkes vi med både trivsel og high performance? Og hvordan lader du dine atleter udvikle dig som leder?Lyt til denne episode af Bag Eliten for at finde svarne på netop dette!Sådan støtter du nemt Bag Eliten: Giv podcasten 5 stjerne i podcast-appenSkriv et reviewDel episoden med en ven eller i din instagram story.Følg Bag Eliten på Instagram: https://www.instagram.com/bageliten/Tak fordi du lytter med og støtter podcasten.-RebekkaKontakt: rebekka@humanathletemedia.comMusik er produceret og komponeret af Sara Gustafson: https://www.instagram.com/soulrebel_poetry/
  • 83. Emma Lund om at vælge med hjertet over hjernen i topsport

    55:11
    "Du finder ikke dig selv ved bare at ligge på sofaen. Du er nødt til at rejse dig op og søge efter det."Og det må man sige cykelrytter og verdensmester, Emma Lund har gjort.Emma er født med handicappet cerebral parese, der er en form for spastisk lammelse. Det resulterede blandt andet i mobning, depression og voldsomme tilråb i hendes opvækst, men fortidens mørke definere ikke hende i dag, tværtimod, så møder du her et menneske, der kender sit værd, sine styrke og svaghed og som tør være 100% sig selv. Det kan jeg kun have dyb respekt for.Emma og jeg taler om:Emmas proces med at skulle vende sig til hverdagens som topatlet og verdensmester. Hvad vil det egentlig sige at være eliteatlet? Er der et mindset? Om at følge sig mest hjemme, når hun presser kroppen og sind til det yderste - og måske lige et skridt mere. At vælge med hjertet frem for hovedet, som for Emma betød cyklingen over sygeplejestudiet. Hvordan finder du det mod til at mærke efter? Om ikke at please alle andre, og i højere grad huske du har svarene inden i dig selv. Selvom du er atlet, så behøver du ikke præstere i alle områder af dit liv.At gå imod strømmen og bane sin egen vej. Emma har oplevet, hvordan du kan blive behandlet skidt i samfundet, og nu får hun så lov til at give samfundet sin egen lille opsang. At der skal være plads til alle, og selvom du møder en med et handicap som ikke ligner dig, så prøv at mød dem med nysgerrighed og forståelse frem for at pege fingre og råbe på cykelstien. - Vi skal give hinanden lov til at være os selv og forskellige fra hinanden.Selvom Emma står stærkt frem med sin historie og handicap, så kan hun også få lyst til at gemme sig og bare være i, at hun føler sig sårbar. Kropsidealer, tanker om, hvordan en 'rigtig' atlet ser ud og hvile i at være en topatlet, der ikke har en sixpack.Det stærkeste som mennesker er, når vi tør gå mod strømmen, tør føle, tør mærke efter og være 100% os selv.Så hvem er du?Lyt til denne episode af Bag Eliten for at inspireret til at finde svaret på netop det!Sådan støtter du nemt Bag Eliten: Giv podcasten 5 stjerne i podcast-appenSkriv et reviewDel episoden med en ven eller i din instagram story.Følg Bag Eliten på Instagram: https://www.instagram.com/bageliten/Tak fordi du lytter med og støtter podcasten.-RebekkaKontakt: rebekka@humanathletemedia.comMusik er produceret og komponeret af Sara Gustafson: https://www.instagram.com/soulrebel_poetry/
  • 82. Stine Lincoln: Min fortids mørke skal ikke styre min fremtids lys

    01:02:47
    "Jeg er så vant til at være noget for andre, men lige pludselig kigger jeg mig om skuldren, og tænker: hvem er så noget for mig?" - Stine LincolnStine Lincoln har aldrig stået på langrend, men alligevel siger hun ja til 100km uden den mindste smule tvivl om hun nok skal komme igennem det. Hvad fortæller det om et menneske? I Stines tilfælde fortæller det en historie om et menneske, som har oplevet meget modgang i livet, men aldrig ladet hende holde fra at skabe hendes egen lykke - For Stine er pilot i eget liv! Stine er 36 år, mor til 2 piger, hvoraf den har været meget syg med epilepsi, deltager på DR-serien, slædepatruljen og så er hun HYROX atlet, hvor hun fast repræsenterer Danmark ved EM og VM. Stine og jeg taler om: Hendes rejse med Hyrox, og hvad det er.Hvorfor træning er Stines helle, og der hvor hun bearbejder livet.Hvordan kontrol har åbnet døre for eventyr for hende og er et frirum fra hendes mange tanker. At være pilot i eget liv, og hvordan du gør det i en hverdag med arbejde, børn og mange forpligtelser. At få eventyr ind i leverpostejs livet. Stines datter har været rigtig syg med epilepsi, og hvilke spor det har sat sig i hendes liv samt været motivationen til hendes Grønlandseventyr her i marts 2024. Vigtigheden for Stine at vise sine børn, at du godt kan være lykkelige selvom livet kaster mange udfordringer og mørke efter dig.Traumer, der sætter sig i kroppen og hvordan hun har brugt sporten til at bearbejde det. Hvordan Stine bruger sociale medier til at vise sin sårbarhed og hvordan det er blevet nærmest terapi for hende, at fx dele om hendes datters sygdom.Stines far forlod hende, da hun var barn, og det har gjort hun har en tendens til at klar alting selv, frem for at turde læne sig op ad andre.Hvordan hun i dag kan sige denne udfordring højt til hendes nærmeste og ikke står med alting selv. Hvorfor Stine sagde ja til det 100km lange langrendsløb selvom hun aldrig havde stået på langrend før. Hvad det fortæller om det menneske hun er.Har du svært ved at finde lys i lives mørke? Mangler du inspiration til at kaste dig ud i ting, der skræmmer dig? Og vil du gerne være pilot i eget liv?Så er denne episode til dig!Sådan støtter du nemt Bag Eliten: Giv podcasten 5 stjerne i podcast-appenSkriv et reviewDel episoden med en ven eller i din instagram story.Følg Bag Eliten på Instagram: https://www.instagram.com/bageliten/Tak fordi du lytter med og støtter podcasten.-RebekkaKontakt: rebekka@humanathletemedia.comMusik er produceret og komponeret af Sara Gustafson: https://www.instagram.com/soulrebel_poetry/