Share

cover art for Mægtige Middelalder

Mægtige Middelalder


Latest episode

  • 56. Lars Boje Mortensen - Hvornår er middelalderen?

    01:07:35||Season 1, Ep. 56
    I dette forår har vi på podcasten interesseret os for middelalderen som periode. Hvilket forhold er der mellem antikken og middelalderen? Hvordan benyttes middelalderen i den romantiske litteratur og skal vi simpelthen omdøbe middelalderen til riddertiden? I dette afsnit vil Lars Boje Mortensen og jeg samle lidt op på temaet ved at tale om, hvorvidt termen “middelalder” overhovedet er særligt god til at beskrive perioden 500-1500? Vi tager udgangspunkt i en artikel Lars har skrevet, og vi vender alt muligt fra sprog, litteratur, imperier og trykpresse for bare at nævne nogle af de emner, vi har oppe at vende.NB. Noget nonchalant taler jeg om Investiturstriden og den gregorianske reform uden at angive, hvornår de indtræffer. For Investiturstriden siger vi normalt, at den strækker sig fra 1077-1122 https://lex.dk/Investiturstriden. Den gregorianske reform begynder i 1050erne fremprovokerer Investiturstriden https://da.wikipedia.org/wiki/Den_gregorianske_reform.Mortensen, L. B. (2021). LITTERATURHISTORISK TID: Kan middelalderen afskaffes?. Temp - Tidsskrift for Historie, 11(22), 147–165. Hentet fra https://tidsskrift.dk/temp/article/view/128215

More episodes

View all episodes

  • 55. Lis Møller - Middelalderisme

    48:19||Season 1, Ep. 55
    Når vi normalt taler om middelalderen, så handler det typisk om perioden mellem år 500 og år 1500. Men som enhver der interesserer sig for perioden vil vide, så er middelalderen i hvert fald i kulturel øjemed meget mere end det. Middelalderen lever videre i litteraturen, på film og i computerspil. Men hvornår og hvordan opstod denne moderne interesse for fortolkning af middelalderen? Det taler jeg om med Lis Møller, professor i Litteraturhistorie på Aarhus Universitet. Hun er en af forfatterne til bogen, Middelalderismen i dansk romantisk litteratur.Vært: Thomas Heebøll-Holmhttps://www.facebook.com/MaegtigeMiddelalderhttps://www.instagram.com/maegtige_middelalderemail: maegtigemiddelalder@gmail.comLitteratur:Lis Møller, Andreas Hjort Møller, Lea Grosen Jørgensen, Simona Zetterberg-Nielsen og Berit Kjærulff Middelalderismen i dansk romantisk litteratur. Aarhus, 2023.B. S. Ingemann, Erik Menveds barndom, 1828.
  • 54. Christian Ammitzbøll Thomsen - Middelalderen og Stemmer fra Antikken

    54:19||Season 1, Ep. 54
    Middelalderen og Antikken står som hinandens modsætninger. Ja, det var faktisk netop med det in mente at italienerne i senmiddelalderen "opfandt" renæssancen netop som antikkens genfødsel og som et opgør med "mellemtiden" - middelalderen. Men er de to perioder virkelig så forskellige? Det taler jeg med Christian Ammitzbøll Thomsen om. Christian er forskningsprofessor i antikkens historie på Nationalmuseet, og så er han bogaktuel med værket "Stemmer fra antikken".https://www.facebook.com/MaegtigeMiddelalderhttps://www.instagram.com/maegtige_middelalderemail: maegtigemiddelalder@gmail.comLitteratur:Christian Ammitzbøll Thomsen Stemmer fra antikken, 2024.
  • 53. Hans Bonde - Den danske riddertid

    52:25||Season 1, Ep. 53
    Hvad ved vi egentlig om riddere og ridderturneringer i middelalderens Danmark? Ikke så lidt efter at Hans Bondes bog Den danske riddertid udkom tidligere på året. I denne episode diskutere Hans og værten derfor forskellige aspekter af dansk riddervæsen, f.eks. hvorfor moderne sport har sin oprindelse i ridderturneringerne, og hvilken betydning de havde for udvikling af sportsånd.https://www.facebook.com/MaegtigeMiddelalderhttps://www.instagram.com/maegtige_middelalderemail: maegtigemiddelalder@gmail.comLitteratur:Hans Bonde, Den danske riddertid, Aarhus, 2025. • ⁃ Thomas Heebøll-Holm “Priscorum quippe curialum, qui et nunc militari censentur nomine. Riddere i Danmark i 1100-tallet”, Historisk Tidsskrift bind 109(1), 2009. https://tidsskrift.dk/historisktidsskrift/article/view/56395
  • 52. Ingeborg, dronningen af Orléans V: De sidste 25 år

    52:30||Season 1, Ep. 52
    Vi er nu nået afslutningen på serien om Ingeborg, dansk prinsesse og fransk dronning. I dette afsnit behandler vi de sidste 25 år af Ingeborgs liv som retmæssig dronning af Frankrig. Hvad foretog hun sig? Var hun blot gemt væk i la France profonde eller var hun en aktiv spiller ved det franske hof? Og hvad med hendes forhold til broren, kong Valdemar II Sejr og til hendes søstre? Disse ting og meget mere tager vi under behandling i dette afsnit.https://www.facebook.com/MaegtigeMiddelalderhttps://www.instagram.com/maegtige_middelalderemail: maegtigemiddelalder@gmail.comLitteratur:Lindy Grant, Blanche of Castile, Queen of France, Yale University Press, 2016.Lars Kjær Valdemar 2. Sejr. Imperiebyggeren Gads Forlag, København, 2024.Bent Havn i ”Mala Francia! Roma!”. Studier i et ægteskabs internationale aspekter 1193 – 1213 med særligt henblik på pavestolens rolle. 2 Bind 3. udgave Terndrup 2019.Thomas Heebøll-Holm, 'Why was William of Æbelholt Canonised? The Two Lives of Saint William', in Historical and Intellectual Culture in the Long Twelfth Century : The Scandinavian Connection , eds. Mia Münster-Swendsen, Thomas K. Heebøll-Holm, Sigbjørn Olsen Sønnesyn, Durham, 2016. s. 211-234.
  • 51. Ingeborg, dronningen af Orléans IV: Slaget ved Bouvines

    01:05:38||Season 1, Ep. 51
    Dette afsnit handler om højmiddelalderens vigtigste slag: Slaget ved Bouvines i 1214. Her besejrede den franske kong Filip II Augustus en tysk-engelsk-flamsk hær. Denne sejr blev skelsættende for Europas historie de næste århundreder - også i Danmark. Men det havde betydning for Ingeborgs stilling og liv. Året før havde Filip nemlig pludseligt anerkendt hende som sin legitime hustru og dronning af Frankrig. I dette afsnit knytter vi således bånd mellem krigsførelse i højmiddelalderen, Magna cartas skabelse, Ingeborgs genindsættelse og Valdemar II Sejrs skabelse af et Østersøimperium.https://www.facebook.com/MaegtigeMiddelalderhttps://www.instagram.com/maegtige_middelalderemail: maegtigemiddelalder@gmail.comLitteratur:Georges Duby, Le dimanche de Bouvines, Gallimard, 1973.Lars Kjær Valdemar 2. Sejr. Imperiebyggeren Gads Forlag, København, 2024.Bent Havn i ”Mala Francia! Roma!”. Studier i et ægteskabs internationale aspekter 1193 – 1213 med særligt henblik på pavestolens rolle. 2 Bind 3. udgave Terndrup 2019.Catherine Hanley, Louis: The French Prince who invaded England, Yale University Press, 2016.
  • 50. Ingeborg, dronningen af Orléans III: Knud VI og Valdemar II Sejr

    57:47||Season 1, Ep. 50
    Vi er nået til afsnit 3 om Ingeborg, men denne gang tillader vi os at lave en afstikker. Et spørgsmål, der ofte har plaget historikerne er nemlig, hvad danskerne foretog sig mens Ingeborg gennem 20 år kæmpede for sin ret. Det falder så heldigt, at Lars Kjær netop har udgivet en bog om Valdemar II Sejr, og i den bog bliver bl.a. det spørgsmål behandlet. Så i denne episode dykker vi ned i Valdemar-familien - sønner såvel som døtre - og deres handlinger i perioden 1192-1213.Litteratur:Lars Kjær Valdemar 2. Sejr. Imperiebyggeren Gads Forlag, København, 2024.Bent Havn i ”Mala Francia! Roma!”. Studier i et ægteskabs internationale aspekter 1193 – 1213 med særligt henblik på pavestolens rolle. 2 Bind 3. udgave Terndrup 2019.