Share

cover art for 80. Poddintervju med ombudet om HD:s pandemi-dom

Rättsfallet inifrån

80. Poddintervju med ombudet om HD:s pandemi-dom

Högsta domstolen har nu slagit fast att de restauranger som drabbades av nedstängning under pandemin inte har rätt till försäkringsersättning. I Rättsfallet inifrån intervjuas ombudet för det vinnande försäkringsbolaget Gjensidige – advokat Stefan Bessman på Westerberg & Partners Advokatbyrå.

More episodes

View all episodes

 • 95. HD-domen som kan hindra bortförande av barn

  15:18
  Hur ska man bevisa att en förälder riskerar att föra bort barn utomlands? Det lyckades en mamma med i Högsta domstolen som kom med sitt avgörande strax före jul. Mammans ombud advokat Ninnie Eriksson-Laukkonen på Advokatbyrån Barn och Familj Sverige intervjuas om domen.
 • 94. Lagmannen om varför han stoppar utlämning av domar för bakgrundskontroller

  16:08
  Umeå tingsrätt är den första domstolen som nekar utlämning av brottmålsdomar som ska användas till bakgrundskontroller. Lagmannen Mikael Forsgren berättar hur han kunde neka ett företag med utgivningsbevis att få ut handlingarna.
 • 93. Slöjmålet i AD – arbetsgivarens ombud intervjuas

  16:38
  I det uppmärksammade slöjmålet förbjöds en kvinnlig trygghetsvärd att bära slöja med hänvisning till säkerhetsföretagets neutralitetspolicy. Arbetsdomstolen anser att policyn inte står i strid med förbudet mot diskriminering. Arbetsgivarens ombud, Lars Bäckström, berättar om målet i Rättsfallet inifrån och ger råd om vad arbetsgivare bör tänka på vid utformandet av neutralitetspolicys.
 • 92. Professorn som förde spelberoende till miljonseger mot speljätte intervjuas

  20:47
  De svenska spelbolagen står inför en ny situation sedan en spelare tillerkänts sex miljoner kronor av ett spelbolag efter en dom i Patent- och marknadsöverdomstolen strax före jul. Juridikprofessorn Jörgen Hettne tog sig an fallet ideellt och berättar om målet i Rättsfallet inifrån.
 • 91. Professor klargör rättsläget efter snippa-beslutet

  15:35
  Hur långt kan en domstol egentligen gå i sin processledning efter HD:s besked i det så kallade snippamålet. Professor Eric Bylander reder ut begreppen i veckans avsnitt av podden Rättsfallet inifrån.
 • 90. HD gör det lättare bevisa patientskador?

  15:54
  En kommande prövning i Högsta domstolen kan leda till sänkta beviskrav och göra det lättare för patienter att få ersättning för patientskador. I Rättsfallet inifrån intervjuas patientens ombud Emelie Righammar, advokat och delägare på Atlas Advokater.
 • 89. Justitierådet om stoppad utlämning till Ukraina

  11:05
  Justitierådet Petter Asp berättar i podden Rättsfallet inifrån varför HD nyligen avslagit en begäran om utlämning av en brottsmisstänkt till Ukraina. Medan resten av världen ser Ukraina som ett frihetskämpande land betonar HD krigets negativa inverkan på rättssystemet och risken för övergrepp.
 • 88. Han driver tre mål samtidigt i HFD

  16:55
  Fredrik Berndt, skattejurist på Svalner Skatt, har tillsammans med sina kolleger lyckats med konststycket att under samma tid få upp tre mål till prövning i högsta instans. Han berättar i Rättsfallet inifrån om målen, möjligheterna till rättvisa skatteprocesser och om skillnaden mot affärsjuridiska tvister i allmän domstol.
 • 87. Spionadvokaten berättar om hemlighetsmakeriet och de processuella utmaningarna

  18:41
  I veckans avsnitt av podden Rättsfallet inifrån berättar advokat Anton Strand på Advokatfirman Defens om utmaningarna och hemlighetsmakeriet när han företrädde den broder som dömdes till livstids fängelse för att ha spionerat för Ryssland. ”Det har inte varit möjligt att inom byrån berätta detaljer som inte varit offentliga” säger han bland annat.