Share

cover art for Kong Inge Bårdsson

Historier Som Endret Norge

Kong Inge Bårdsson

Are Sende Osen forteller om sin favoritt-konge fra Kongerekka.


Inge Bårdsson var konge i den siste fasen av striden mellom birkebeinere og baglere. Han var lei av krig og med sin fredelige natur ønsket han å samle Norge i en tid fylt av kamp og intriger. Nå skal du få høre hvordan kong Inge Bårdsson endret Norge.


For å fortelle oss om Inge Bårdsson har vi fått besøk av mannen bak podkast og bokserien «Kongerekka», Are Sende Osen. 


Podkasten er produsert av Gjenklang.

More episodes

View all episodes

 • OL-Pins 1994

  33:16
  I følge SNL er pins jakkemerker eller luemerker med nål eller annen festeanordning. Disse er oftest laget som reklame for firma, lag eller forening, eller som suvenir fra en spesiell begivenhet. Som motepreget samlerobjekt ble pins kanskje særlig kjent fra Lillehammer-OL i 1994.Forfatter og journalist Magnus Helgerud er gjest. Han forteller om pinssamlere, pinsmafiaen, pinstyver og mannen som ble Lillehammers rikeste mens pinsfeberen herjet landet. Aktuell med boken "16 dager på Lillehammer". Opptaket er gjort i studio til Acast i Jul i Vinterland i Spikersuppa i Oslo.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
 • Heyerdahls ettermæle

  42:37
  Hvordan ser vi på Thor Heyerdahls arbeid over 20 år etter hans død? Er det forskeren eller oppdageren som står igjen? Eller kanskje begge deler? Hans dristige reiser og vitenskapelige bidrag var med på å forme han som en nasjonalhelt. I fotsporene til de store polfarerene. Journalist og forfatter Hans-Olav Thyvold er gjest og gir sitt syn på hva som står igjen etter Thor Heyerdahl. Programleder: Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
 • Magnus Lagabøte

  28:22
  Er Magnus Lagabøte den beste kongen Norge har hatt? For å snakke om kong Magnus og svare på hvordan han endret Norge; Are Sende Osen. Aktuell med 3. sesong av podkast-serien Kongerekka og ny bok i bokserien Kongrekka. Magnus Lagabøte var en norsk konge som regjerte fra 1263 til 1280. Han er mest kjent for å ha samlet Norges lover i den omfattende lovboken "Landslova av 1274".I 2024 skal 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov feires som nasjonalt jubileum.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
 • Maktens havn Avaldsnes

  33:47
  Avaldsnes har gjennom årtusener vært et internasjonalt maktsenter. Langs innseilingen til Avaldsnes troner monumentale gravhauger fra bronsealder til vikingtid. Her finnes flere svært rike graver og de to eldste vikingskipene i Skandinavia. For de som reiste forbi var det ikke tvil om at høvdingene og sjøkongene på neset satt med selve nøkkelen til Nordvegen. I middelalderen lå kongens gård og hanseatenes havn på Avaldsnes. Det at denne middelalderhavnen er urørt av moderne utvikling, er unikt i europeisk sammenheng. Og kan i dag gi oss flere svar på hvordan maktens havn på Avaldsnes har endret Norge.Arkeolog Håkon Reiersen forsker på statusgjenstander, graver, elitemiljøer, maktsenter og faghistorie. Han deltar i forskningsprosjektet "Avaldsnes - Maktens havn".Håkon Reiersen skal fortelle oss hva som skjer når kongen mister den sentrale maktposisjonen i middelalderen. Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang.
 • Skikongen Petter Northug

  40:28
  Petter Northug kom inn i skisporten med et smell. Og vår nasjonalidrett ble aldri det samme etter. Men har Petter Northug endret Norge?Thor Gotaas er gjest når vi prøver å få et svar på det. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.
 • Kong Olavs polske look-alike

  06:32
  Her er en liten bonus. Anbefaler deg å høre episoden "Margrete den store" før du hører denne. Margretes sønn, Olav, ble konge av Norge. Han døde ung. Men etter at Margrete satt med makten over Norge, Sverige og Danmark hevdet noen at kong Olav ikke var død. I Polen var det nemlig en mann som lignet veldig på den tidligere konge. Hva skjedde når han reiste til København for å fortelle Margrete at hun var hans mor?Gjest: Are Sende OsenProgramleder: Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang.
 • Margrete den store

  39:07
  Da hun var 17 år gammel og 7 måneder på vei. Satt hun å sultet alene på Akershusfestning som norges dronning. Noen år senere ble hun den mektigste kvinnen Norden noen gang har sett.  I Historier som endret Norge denne uken får du høre om Margrete den store. Margrete Valdemarsdatter. Kalmarunionens mor. Intet mindre. For å snakke om henne og om hennes reise til makten er mannen bak bok og podkastserien Kongerekka, Are Sende Osen gjest i Historier som endret Norge. Programleder: Christian GilsvikIntrotekst: Christian KonglundMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang.
 • Gro og Reiulf

  26:47
  Torsdag 2. april 1981 skulle landsmøtet i Arbeiderpartiet velge ny formann. Det store spørsmålet var om Reiulf Steen ville ta gjenvalg. Hvis han trakk seg, ville Gro Harlem Brundtland overta. Hun derimot var overbevist om at Reiulf ville gjøre det han kunne for å gjøre det vanskeligst mulig å være Gro.. I denne episoden får vi høre om maktkampen i Arbeiderpartiet mellom Reiulf Steen og Gro Harlem Bruntland. For som flere politiske ledere i historien møtte også Gro på maktkamp på sin vei til makta. Aage Georg Sivertsen er forfatter av blant annet boka «Arbeiderpartiets maktspill - veien, sannheten og partiet» - der han blant annet tar for seg maktkampen mellom Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland. Programleder Christian Gilsvik. Podkasten er produsert av Gjenklang.
 • Katti Anker Møller

  42:16
  Hun var den smellvakre godseierfruen med silkekjoler og fulle ballkort, men også en dame som ble utskjelt og latterliggjort fordi hun jobbet for noe så uhørt som at kvinner selv skulle få bestemme om de ville ha barn. Katti Anker Møller er den viktigste kvinnesakspioneren mange aldri har hørt om.Mens den borgerlige kvinnebevegelsen på begynnelsen av 1900-tallet kjempet for retten til utdannelse og selvstendig arbeid, mente Katti Anker Møller (1868-1945) at de glemte noe viktig: Før en kvinne kan bestemme over sin egen kropp, og kontrollere om hun vil ha barn, når og hvor mange hun eventuelt vil ha, er hun ikke fri. Hun forsto at det ikke hjalp om kvinner fikk utdannelse og arbeid hvis de skulle gå gravide i 20 år. Men prevensjonsmidler ble regnet som en synd mot Gud, abort var ulovlig og medførte straff, og samfunnet skulle ha seg frabedt at en rik og fornem kvinne høylytt mente noe annet.Katti Anker Møller var en gåtefull skikkelse som giftet seg med sin rike fetter og levde en norsk variant av Downton Abbey. Hun ble fattige tjenestejenters forsvarer, og reiste Norge rundt og holdt foredrag. Hun jobbet fram noen av de mest radikale lovendringene i sin tid, endringer som har paralleller til dagens nyhetsbilder – som abortkampen i USA.I 1915 resulterte arbeidet hennes i De Castbergske barnelover (1915) som sikret barn født utenfor ekteskap arverett til sine fedre.Journalist og forfatter Hege Duckert er gjest. Hun har vært i Nasjonalbibliotekets arkiver, gått gjennom trettisju esker med brev, dagbøker, foredrag og avisutklipp, og funnet nytt materiale om livet til kvinnen som ble for radikal for kvinnebevegelsen. Det har blitt bok Katti Anker Møller. Å bestemme over livet. Programleder: Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.